Västalliansens beslagtagna krigsmaskiner visas upp i Moskva

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Västalliansens beslagtagna krigsmaskiner visas upp i Moskva, maj 2024.
Västalliansens beslagtagna krigsmaskiner visas upp i Moskva, maj 2024.

En utställning med diverse militär utrustning som beslagtagits under Ukrainakonflikten öppnade i Moskva på onsdagen. Här kunde ryssar och turister titta på svenska Stridsfordon 90, tysktillverkade Marder och Leopard samt en amerikansk Abrams värd 100 miljoner kronor.

Öppningen av krigsmuseet utomhus lockade stora folkmassor. Det tunga pansaret har ställts ut utanför Moskvas Victory Museum och kommer att finnas kvar under hela maj.

Utställningen omfattar diverse handeldvapen, granatkastare och annan militär utrustning och totalt 32 fordon som beslagtagits från ukrainska styrkor, främst pansarfordon som levererats av västalliansen samt en handfull ukrainska hemmagjorda konstruktioner.

Bland de västlevererade vapnen finns några av de mest avancerade pansarfordon som Ukraina fick under konflikten, t.ex. en tysktillverkad Leopard 2A6 och en amerikansktillverkad M1A1 SA Abrams stridsvagn. Den förstnämnda erövrades i stort sett intakt, medan den sistnämnda reducerades till ett utbränt skal, skriver RT.

Relaterat: Ryska drönare för 5000 kr förstör amerikanska Abrams-stridsvagnar för 10 miljoner dollar

Bland de ukrainsktillverkade pjäserna finns olika pansarbandvagnar och pansarbilar, en uppgradering av en sovjetisk T-72-stridsvagn, AMT-modellen samt det ökända Azovets-pansarfordonet med koppling till det nynazistiska Azov-regementet.  Konverteringen av Azovets ligger på 5 miljoner dollar, enligt RT.

 

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq