Det kinesisk-svenska samarbetet – nu skapas ett nytt kapitel inom integrativ medicin och hälsa

publicerad Idag 9:00
Cui Aimin och det svenska företaget Elekta
Cui Aimin och Elektas utställningsmonter på den 5:e China International Import Expo, 2022. Foto: China Daily

År 1992 skickades den svenske experten Rolf Kjellström till Kina och blev med det den första Elekta-anställda att sätta sin fot i landet. Tack vare Rolf och hans kollegors ansträngningar installerades den första gammakniven i Kina på Huashan-sjukhuset i Shanghai. De senaste 30 åren har Huashan-sjukhuset behandlat mer än 40 000 patienter med gammakniv.

Gästskribent: Cui Aimin, Kinas ambassadör i Sverige.

Elektas utrustning har idag behandlat över 300 000 kinesiska patienter, och Kina har blivit en av Elektas största marknader i världen. I Beijing och Shanghai har Elekta idag sina största produktionsbaser och det näst största FoU-centret för mjukvara i världen.

Dess pålitliga, stabila och lyhörda kinesiska leveranskedja ger viktig hjälp för cancerpatienter runt om i världen att få snabb och effektiv behandling.

Det framgångsrika fallet med Elektas och Kinas samarbete är symboliskt för det kinesisk-svenska samarbetet inom medicinteknik och hälsa. Sverige är världsledande inom biomedicinsk forskning.

Med sin historiska kunskapsackumulering och innovativa styrka ligger Sverige i framkant i världen inom områden som medicinteknik, läkemedelsforskning och utveckling, samt folkhälsovård.

Kina är världens största utvecklingsland, och dess framgångar inom bioteknik och tillverkning av medicinsk utrustning har också väckt uppmärksamhet globalt.

Samarbetet mellan Kina och Sverige inom biomedicin överskrider geografiska och kulturella gränser, fortsätter att gynna de två folken och är ett exempel på ett win-win-samarbete.

Vänskap som fortskrider

Det kinesisk-svenska samarbetet inom vetenskap och teknik inleddes i december 1978 när det kinesiska ministeriet för vetenskap och teknologi och det svenska utbildningsdepartementet inrättade en mellanstatlig gemensam kommitté för ett vetenskapligt och tekniskt samarbete.

Detta gjordes med syftet att främja dialog och forskningssamarbete på utvecklingsområden som medicinteknik och biomedicin, grön och koldioxidsnål teknologi, smarta städer och för andra ömsesidiga intressen.

Genom detta har också svenska och kinesiska icke-statliga organisationer utvecklat samarbeten tillika djup vänskap. Exempelvis har ett omfattande samarbete etablerats mellan läkarskolorna i de båda länderna.

Med fokus på viktiga medicinska frågor som: inflammation, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, infektioner och allmän folkhälsa har forskare från båda sidor samverkat framgångsrikt och etablerat gemensamma laboratorier.

Detta har skapat nya möjligheter och en viktig plattform för att främja industri-, universitet- och forskningssamarbeten, samt för utbyten inom det medicinska området mellan Kina och Sverige.

Under de senaste decennierna har hundratals studenter från Kina doktorerat i Sverige och utgör nu ryggraden i Kinas sjukvårdssystem. Dessa alumner använder medicinsk kunskap och de avancerade koncept de lärt sig i Sverige för att fortsätta ge högkvalitativa tjänster till många kinesiska patienter och arbeta för de globala hållbara målen.

Genuin vänskap växer fram

Under covid-19 pandemin byggde kinesiska och svenska institutioner gemensamt ett laboratorium för covid-testning med hög kapacitet. Utrustningen och forskningsgruppen från Kina uppnådde snabbt en rekordhastighet på 10 000 nukleinsyratestningsfall per dag, vilket försåg det svenska folkhälsosystemet med en allsidig, multi-omikövervakning av virusvariationer och detta prisades av personal arbetandes inom folkhälsa och sjukdomsbekämpning.

Med allsidiga, omfattande tester har multi-omiks-förmåga att övervaka virusmutationer mottagits väl av folkhälso- och sjukdomskontrollpersonal.

De två ländernas forskningsfinansieringsorgan har samfinansierat tvärvetenskapliga samarbetsprojekt inom coronavirusforskning och stöttat kinesiska och svenska forskare att arbeta tillsammans i kampen mot Covid-19.

På samma område har dussintals kända forskare arbetat tillsammans för att bilda en gemensam forskargrupp för att studera Covid-19 och gjort över 150 publikationer, vars resultat har införlivats i Kinas nationella program för förebyggande och kontroll av utbrottet.

I efterdyningarna av epidemin har de båda ländernas forskargrupper fortsatt att fördjupa sina samarbeten och vidareutveckla gränsöverskridande medicinsk forskning inom områden som mikrobiomik, med fokus på att utforska den enorma inverkan som mikrobiomet har på människors hälsa.

Dessutom har det satts upp gemensamma internationella forskningsprogram för att studera de komplexa interaktionerna mellan mikroorganismer och människors hälsa, i syfte att uppnå genombrott inom nyckelområden som gastrointestinal hälsa, cancerbehandling, reproduktiv hälsa och neonatal vård. Det kinesisk-svenska samarbetet på det biomedicinska området visar inte bara på djupet och bredden i samarbetet mellan Kina och Sverige inom biomedicinsk vetenskap, utan också på potentialen för stora vetenskapliga genombrott inom den globala hälso- och sjukvården.

Artemisia-frön odlade av kinesiska företag för medicinska ändamål. Foto: Cui Bowen, Xinhua News Agency
Artemisia-frön odlade av kinesiska företag för medicinska ändamål. Foto: Cui Bowen, Xinhua News Agency

Integration av österländsk och västerländsk visdom

Kina och Sverige har båda sina egna unika särdrag och fördelar inom medicin och hälsovård. Integreringen av österländsk och västerländsk visdom kommer att ge ny vitalitet och hopp om en fortsatt hållbar utveckling av medicin- och hälsoindustrin.

Youyou Tu - Photo: Jin Liwang, AP
Youyou, Tu. Foto: Jin Liwang

Det kinesisk-svenska samarbetet inom traditionell kinesisk medicinforskning är ett starkt exempel. Samarbetet inom traditionell kinesisk medicin började med den Nobelprisbelönte kinesiska vetenskapsmannen Tu Youyou. Hennes forskning om artemisinin i traditionell kinesisk medicin inspirerade svenska experter att utforska och studera Kinas breda och djupgående traditionella medicin.

Kinesiska och svenska vetenskapsmän träffades tack vare Nobelpriset och gick samman för mänsklighetens gemensamma hälsomål.

För närvarande fokuserar den kooperativa forskningen på behandling av immun- och infektionssjukdomar. Den förlitar sig på Kinas kliniska resursfördelar och utforskar de kinesiska örtmedicinska recepten som har gått i arv i tusentals år.

Detta kombineras med Sveriges innovativa molekylära medicinteknik och integrerar också den traditionella kinesiska medicinens visdom ”att behandla sjukdomar innan de uppstår”, och som ett nytt förebyggande perspektiv inom epidemiologisk forskning.

Mirakulösa kinesiska örter och medicintillverkningstraditioner som utvecklats över årtusenden kommer till liv i svenska laboratorier. Den traditionella kinesiska medicinens visdom och den moderna tekniken inom västerländsk medicin kompletterar varandra och skapar nya behandlingsmetoder, vilket ger nytt hopp för patienter med autoimmuna sjukdomar runt om i världen.

Höjdpunkterna från det industriella samarbetet är många

Kombinationen av Sveriges innovativa kraft och teknologi samt fördelarna med Kinas unika tillverkningsmiljö driver tillsammans utvecklingen av den kinesisk-svenska läkemedelsindustrin i en ny sund riktning för framtida samarbeten. AstraZeneca öppnade officiellt sitt globala FoU-center i Shanghai i oktober 2021, vilket blev en viktig milstolpe i företagets globala och strategiska FoU-utveckling.

Utvecklandet av nya läkemedel involverar onkologi, luftvägar och immunitet, vacciner och infektioner, kardiovaskulära, njur- och metabola sjukdomar och sällsynta sjukdomar.

Sjukvårdsområdet täcker det hela den kliniska forskningen och utvecklingsprocessen från transnationell medicin till klinisk fas 3, från att bedriva bekräftande forskning i Kina och stödja nya läkemedelslanseringar, till tidigare forskning och utveckling samt inom vissa sjukdomsområden. Kina har börjat leda den globala forsknings- och utvecklingsprocessen.

”Fokusera på Kina och tjäna världen”, är AstraZenecas slogan i Kina. Där har företaget introducerat innovativa hälso-IoT-lösningar (IoT: sakernas internet) och tillsammans byggt en internationell biovetenskaplig innovationspark i Wuxi för att tillhandahålla projektgenomförandestöd, innovationsinkubator, affärsacceleration och skalexpansion för innovativa företag i Kina och utomlands.

Det är en plattform för innovation och bemyndigande som kontinuerligt utforskar smarta medicinska lösningar och skapar ett patientcentrerat innovativt medicinskt ekosystem.

Dörren till samarbete står öppen och förutsättningarna är goda

God hälsa är mänsklighetens eviga strävan, och hälsofrämjande är det internationella samfundets gemensamma ansvar. Ett internationellt vetenskapligt och teknologiskt samarbete har blivit ett viktigt medel för världens länder att påskynda vetenskapliga och teknologiska framsteg och tillsammans bygga en gemenskap av delad framtid för hela mänskligheten.

Kina och Sverige har en lång historia av samarbeten inom hälsoområdet. Båda är engagerade i att förbättra jämlikheten och tillgängligheten inom hälsovården, och båda står inför liknande utmaningar såsom en åldrande befolkning och ökande förekomst av olika kroniska sjukdomar.

Kina implementerar just nu den nationella strategin ”Ett hälsosamt Kina”, där allmänhetens hälsa ses som grundläggande för ett starkt välfärdssamhälle.

Sveriges avancerade teknologier inom områden som biomedicin, medicinsk utrustning, telemedicin, samt nyttiga utforskningar inom diagnos- och behandlingssystem och äldreomsorg bidrar med viktiga erfarenheter till länder runt om i världen, inklusive Kina.

Inför de gemensamma utmaningarna för den globala hälsan kommer ett kinesisk-svenskt vetenskapligt och tekniskt samarbete inom hälsoområdet tveklöst att spela en allt viktigare roll för att främja en global högkvalitativ utveckling och ge nya och större bidrag till hela mänsklighetens hälsa och välbefinnande.

 

Gästskribent: Cui Aimin, Kinas ambassadör i Sverige

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq