Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

30% av svenskarna är positiva till självkörande bilar – Volvo testar 100 bilar “live” i Göteborg 2017

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 januari 2016
- NewsVoice redaktion
Autonoma bilar - Bild: Volvo.se

Autonomous-cars-Source-ThePlaidZebra.com

En ny undersökning utförd av Yougov på uppdrag av If visar att något fler svenskar är positiva än negativa till självkörande bilar. 30% säger sig vara positiva, men 25% är samtidigt skeptiska. 31% verkar inte ha bestämt sig ännu och är neutrala. Det finns många frågor som inte besvarats tex om snö och is kan kan sätta säkerheten ur spel.

Text: Bilverkstad i BrommaBild ovan från magasinet The Plaid Zebra

“Många är nog inte riktigt medvetna om vad det handlar om egentligen, man kan för lite och vet inte riktigt konsekvenserna heller. Det kan göra att många reagerar lite avvaktande”, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

De frågor som inte besvarats handlar om ansvar vid olyckor, försäkringsfrågor, integritetsaspekten och om det finns en hackerrisk. Teknikerna och marknadsförarna bakom de autonoma bilarna anser att säkerheten är högre (kortare reaktionstid) med självkörande bilar och att en självkörande bil släpper ut mindre avgaser, men tänk om en bil tas över av en hacker? En annan oberörd fråga i tekniktidningarna är strålningsriskerna. Radar, WiFi och andra system kommer att konstant bestråla passagerarna och omgivningen med pulsande radiofrekvenser.

Text i samarbete med  Dieseltrim i Bromma | Bild och video: Volvo Cars


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq