29 Jul, 2016

Studien om cancer och antioxidanternas påstådda skadlighet är ovetenskaplig och vinklad


Holistic, Bertil WoskDen 29 januari, 2014 var det stort pådrag i alla medier om en studie som visade att antioxidanter var farligt vid cancer och ökade risken för tillväxt vid lungcancer. Studien tog bla upp av Sveriges Radio och Svenska Dagbladet. Det påstås på TV4 till och med att frukt kan vara farligt, vilket är tvärtemot vad forskarna själva säger, skriver näringsterapeuten Bertil Wosk.

Text: Bertil Wosk | Foto: Holistic | Uppd. kl 16:45 den 31 jan 2014

Författarna till studien som publicerades i Science Magazine oroar sig över den kraftiga användningen av antioxidanter och avråder allmänheten från att ta antioxidanter, men studien uppvisar en del brister och ovetenskapliga vinklingar. Låt oss titta på några.

De två antioxidanter som testats är N-acetylcystein (NAC) och Trolox. NAC är klassat som läkemedel och får inte finnas i kosttillskott.

  • Varför argumentera föra att människor ska undvika antioxidanten NAC mot cancer när NAC inte ens är tillåtet att sälja utan recept?

Den andra antioxidanten är E-vitamin. Den form de använder heter Trolox, en syntetisk, vattenlöslig form av E-vitamin med den kemiska beteckningen 6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-carboxylic acid som skiljer sig från den naturliga fettlösliga formen med beteckningen d-alfatokoferol.

Mössen delades in i olika grupper där en grupp fick en dos på 12,5 mg E-vitamin och en grupp fick 61,5 mg E-vitamin/kg kroppsvikt. Kontrollgruppen fick inga antioxidanter. Det motsvarar en dos på 875 mg resp 4305 mg för en person som väger 70 kg. Det ska jämföras med myndighetens rekomendation på 12 mg per dag för vuxna personer.

Inte alla antioxidanter verksamma mot cancer

E-vitamin har i tidigare studier inte visat sig vara en bra antioxidant vid cancer.

  • Varför väljer de NAC som är receptbelagt samt en syntetisk form av E-vitamin i en dos som vida överstiger rekommenderat intag om de vill testa verkan av antioxidanter på cancer?
  • Varför väljer de inte C-vitamin, selen, quercitin, kurkumin eller någon av de många andra antioxidanter som finns där det finns massor med studier som visar på positiva effekter.

Senast den 19 jan, 2014 skrev GP om att selen var effektivt mot cancer, ja till och med effektivare än cellgifter. Se GP – ”Selen kan hjälpa mot cancer”. GP intervjuar Mikael Björnstedt, professor på KI och säger:

”Han har visat att selenföreningar är selektivt toxiska, det vill säga endast skadliga för de sjukdomsframkallande tumörcellerna, vid koncentrationer där normala celler inte påverkas. Troligen gäller detta alla typer av tumörceller”.

”Selen har hittills testats på celler från patienter med leukemi och jämförts med vanliga cellgifter. Mest effektivt var selen, som skapade apoptos, programmerad celldöd, hos tumörcellerna. Sedan en tid forskar Mikael Björnstedt tillsammans med en kollega på Södersjukhuset även på selenets inverkan vid lungcancer”.

Peter Nygren, professor i onkologi tror inte på kosttillskott

Antioxidanter cancer vitaminer

Uppsalas och Göteborgs forskare inte alltid så vetenskapliga. I bild: Peter Nygren, professor i onkologi i Uppsala. Bild: faksimil från SR.se

Sveriges Radio frågade Uppsala-onkologen Peter Nygren om han anser att antioxidanter får motsatt verkan mot vad man kanske tänkte sig. De frågade även om studien var viktig.

”Ja, det är precis så. Och vad som händer med en tidig tumör vid exponering för antioxidanter har tidigare varit okänt”, sa Peter Nygren.

”Jag tycker det är en viktig studie. Men sen är det ju ett stort steg från djurmodell till människa/patienter. Det vet vi sedan tidigare.”

Peter Nygren säger till SR att antioxidanter som en naturlig del av maten har positiva effekter på hälsan, det är just kosttillskotten som inte verkar vara bra, men studien som Nygren hänvisar till lider av ovetenskapliga svagheter.

Möss är inte människor

När man gör studier på en musmodell och får positiva effekter på tex ett ämne och dess effekt på cancer kan man inte därav dra slutsatsen att det fungerar likadant på människor.

Vi vet att möss och människor fungerar olika och att det som är bra på möss inte nödvändigtvis är bra på människor och tvärtom.

Det krävs att man går vidare med studier på människor för att visa eventuella positiva effekter. Att man drar dessa generella slutsatser i denna studie är inte bara märkligt utan ovetenskapligt.

Att från en studie på två av hundratals olika antioxidanter dra alla antioxidanter över en kam och dra slutsatsen att det fungerar likadant för alla antioxidanter är märkligt.

Forskarna spekulerade och drog ovetenskapliga slutsatser från sina egna spekulationer

Det finns studier som visar att C-vitamin har goda effekter på cancer och till och med kan förlänga överlevnad vid terminal cancer med 4 gånger.

Att då påstå att alla antioxidanter skulle ha liknande effekt som C-vitamin skulle också vara ovetenskapligt och aldrig accepteras. Här gör man precis så, men går åt andra hållet.

Författarna till studien skriver i artikeln att:

”We hypothesized that the marked overlap in the effects of NAC and vitamin E on tumor growth and survival reflects their common antioxidant properties”.

De skapar alltså en hypotes för att sedan dra slutsatsen att detsamma gäller för alla antioxidanter. Det är inte vetenskapligt.

Intressant nog finns det en studie från 2005 som visar på ett resultat som är raka motsatsen till vad denna studie kommit fram till. De studerar möss som fått genen p53 utslagen och ger dem antioxidanten NAC och kommer fram till att NAC minskade tillväxten hos just lungcancer, samt framhåller antioxidanters potentiella värde både som förebyggande och vid behandling av cancer.

Detta är intressant eftersom författarna till den negativa studien just påstår att NAC och E-vitaminminskar aktiviteten hos p53 genen.

”Dietary supplementation with NAC prevented frequent lymphomas characteristic of Trp53-knockout mice, and slowed the growth of lung cancer xenografts deficient in p53. Our results provide a new paradigm for a nonrestrictive tumor suppressor function of p53 and highlight the potential importance of antioxidants in the prophylaxis and treatment of cancer.”

Se studien: ”The antioxidant function of the p53 tumor suppressor”.

Forskare kritiserar slutsatserna i denna studie

Barry Kramer, chef för Division of Cancer Prevention at the National Cancer Institute in Bethesda, Maryland säger:

”You can’t extrapolate from this study to make a recommendation to people”. Han sager vidare att “It’s not likely that all antioxidants are exactly the same”.

Trots många studier som visar på positiva effekter av antioxidanter och cancer lyfter media framför allt fram studier som visar på negativa effekter av antioxidanter. Studier som ofta är felaktigt upplagda eller tendensiösa i sina slutsatser, precis som denna studie. Som man ropar får man svar (Antioxidants Could Increase Cancer Rates).

Text: Bertil Wosk


Relaterat

Hela artikeln finns på Science webbplats (komplett).

Här finns en sammanfattning


 

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

Comments

  1. Den vanliga rappakaljan. Att helt förminska alla de cancersjuka som blivit helt friska eller uppehåller ett värdigt liv, under det att de äter mängder av antioxidanter är huvudlös vetenskap. Och sedan har dessa journalister mage att helt förringa dem och svälja hela hopkoket, är skandalöst. Tyvärr inget annat att vänta av etablissemanget.

  2. Sture B says:

    DN, SVT och andra ”oberoende medier” har på senare tid kört en anti-vitamin kampanj, denna kampanj är troligtvis finansierad av läkemedelsindustrin.

  3. Just nu sprider sig anti-vitamin-kampanjer i USA.. De vill ha oss sjuka, men vi vill vara friska (kriget fortsätter)..

  4. Jag reagerar också över hur svenska tidningar (utom DN denna gång) och nyhetsbyråer bara refererar till denna studie som om den vore oklanderligt vetenskaplig och korrekt.

    Och den massmediala spridningen över landet är massiv (hela landet impregneras med uppfattningen). Medierna som lägger ut denna nya påstådda sanning, att antoxidanter ger mer cancer, speglas av följande svenska medier utan granskning (det finns många fler):

    Massmedia
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=415&artikel=5772095
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5770378
    http://www.svtplay.se/klipp/1770454/antioxidanter-kan-forvarra-cancer
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/antioxidanter-kan-forvarra-cancer_8942708.svd
    http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2260267-antioxidanter-kan-forvarra-cancer
    http://www.skanskan.se/article/20140129/TTINRIKES/301299873/-/antioxidanter-kan-foumlrvaumlrra-cancer
    http://norrteljetidning.se/nyheter/riksnyheter/1.2363147-antioxidanter-kan-forvarra-cancer
    http://www.smp.se/nyheter/tt_inrikes/antioxidanter-kan-forvarra-cancer(4130748).gm
    http://www.barometern.se/nyheter/TT_inrikes/antioxidanter-kan-forvarra-cancer(4130753).gm
    http://www.pitea-tidningen.se/telegram/antioxidanter-kan-forvarra-cancer-8230466-default.aspx
    http://hallandsposten.se/nyheter/sverige/1.2782264-antioxidanter-kan-forvarra-cancer
    http://blogg.idg.se/kosttillskott/antioxidanter-cancer-och-statisk-elektricitet/
    http://nlt.se/nyheter/ttinrikes/1.2782261-antioxidanter-kan-forvarra-cancer
    http://www.bt.se/nyheter/tt_inrikes/antioxidanter-kan-forvarra-cancer(4130751).gm
    http://www.lnytt.se/69/Antioxidanter_kan_f%C3%B6rv%C3%A4rra_cancer/
    http://www.metro.se/halsa/antioxidanter-kan-forvarra-cancer/EVHnaC!kzvsHhHEF19Tg/
    http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18263609.ab

    Nyhetsbyråer
    http://www.nyhetspressen.se/3194926.html
    http://www.nyhetsdatabasen.se/senaste-nytt-om/cancer.htm
    http://www.nyhetsbyran.se/nyhet.php?id=5521994
    TT

    Vetenskapspress
    http://fof.se/artikel/antioxidanter-slar-ut-kroppens-eget-forsvar

    Sjukhus, Landsting, förbund
    http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter%20Detalj/antioxidanter-i-kosten-kan-forvarra-cancersjukdom.cid1201629
    https://vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2014/Januari/Antioxidanter-i-kosttillskott-kan-forvarra-cancersjukdom/

  5. Bo Jonsson says:

    De flesta medier och många forskare är alltför okunniga och okritiska när det gäller den här typen av studier. Ovanstående kloka synpunkter av Bertil Wosk kompletteras vidare här:
    http://orthomolecular.org/resources/omns/v10n07.shtml

  6. Undrande says:

    Rapporteringen i de vanliga medierna är så uppenbart vinklad. Deras agenda är så genomskinlig. Varför?

  7. Lek med tanken att det gjorts en studie med två aparta cellgifter på möss och dessa inte funkade. Skulle TT, DN m fl svenska mainstream media kabla ut: ”Cytostatika kan förvärra cancer”?

  8. Olle det görs redan, fast på människor och medierna är totalt tysta. Även om deras egna medarbetare hamnar i eländet bryr de sig inte. Helt sjukt är bara förnamnet!

  9. Henrik says:

    En väldigt stor auktoritet på området Linus Pauling som för övrig vann två(!) Nobelpris gjorde omfattande studier på cancerpatienter med vitamin C. Doseringar på några tusen milligram förlängde livet rejält på bla patienter med stage 3 eller 4 cancer.
    Han var en stor man. Hur mycket hör man om honom idag?

  10. Winfred O. Blair says:

    Gifterna signalerar till gener i fettvävnad att bilda nya fettceller samtidigt som de ökar inflammationer. De nya fettcellerna är ofta skadade, kan inte skapa hormonet leptin som behövs för viktnedgång och risken för typ 2 diabetes ökar. Flera studier har visat att giftet PCB ökar risken för diabetes. Dessutom påverkar gifterna sköldkörteln som ansvarar för kroppens ämnesomsättning. Om man exponeras för dessa gifter under graviditeten eller under amningen kan barnets hälsa påverkas allvarligt och risken för att barnet i framtiden blir överviktigt ökar. Via gifternas negativa påverkan på sköldkörteln kan barnets hjärnutveckling även rubbas. Ett problem med viktnedgång är just de gifter som frigörs till blodet; en studie visar att en 12 % reduktion i kroppsmassa ökar antalet gifter med ca 25-50 % i blodet. Vad ska man göra då? Jojobanta inte utan ha en långsiktig och sund strategi för viktnedgång, ha tillräckliga nivåer av antioxidanter, quercetin, d-vitamin samt ämnen som hjälper till med avgiftning och samtidigt skyddar lever, hjärnan och fettvävnad under din viktnedgångsperiod. Exempel på avgiftande och skyddande ämnen är silymarin, Alfaliponsyra, chlorella, c-vitaminer och E-vitaminkomplexet . Du ska givetvis inte tillföra mer gifter, dvs ät obesprutad mat, andas frisk luft, drick rent vatten och undvik ohälsosamma kemikalier.

  11. Påminner mig om skrämselkampanjen mot ”hepatit” bär!!
    Som mest komisk blev det när myndigheterna rekommendera att man ska koka bären (ta bort alla antioxidanter)!!

  12. Torbjorn says:

    Tobbe Guss
    Jag reagerar på förnekelse och ett litet mått av räts haverist känsla i era artiklar och inlägg. Gör riktiga studier och lägg fram bevis i stället för att lägga ner tid på tjafs.

  13. Johan says:

    Mössen fick är alltså 72ggr resp. 358ggr starkare än rekommenderad dos av E-vitamin för en vuxen man på 70 kg och detta var farligt.

    Samma skola av forskare påstår att det är helt ok att ge k-vitaminsprutan till alla nyfödda.
    Den innehåller ett syntetiskt k-vitamin i dosen 20.000ggr starkare än normalt. Och detta ska vara helt ofarligt? (Sprutan innehåller dessutom tillsatsämnen glykocholsyra, natriumhydroxid, lecitin, saltsyra och vatten för injektionsvätskor.)

    Ref: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/03/27/high-risks-to-your-baby-from-vitamin-k-shot-they-dont-warn-you-about.aspx

  14. Självklart är antioxidanter bra.Att antioxidanter skulle vara skadligt är bara snack. En lika stor myt är att det ska ADHD-patienter kör bättre med amfetamin i kroppen. Klicka på min signatur och läs mitt ironiska inslag.

  15. E- vitamin måste kombineras med C-vitamin. Känt sedan 1963 (professor Esterbauer, Tylskland). Annars blir det en fri radikal. Inga antioxidanter uppträder ensamma i naturen.

Speak Your Mind

*