24 Maj, 2016

Stellan Skarsgård: Går Sverige med i NATO blir vi beroende av amerikanska värderingar


Stellan Skarsgård är kritisk till att Sverige går med i NATO. Sverige kommer att färgas av amerikanska värderingar tex hur vi ser på vapen. Skarsgård inledningstalade på Nobelmuseet den 28 januari 2016 när Natoutredningen presenterade sitt betänkande på temat: Sverige, NATO och säkerheten.

Skarsgård säger att vi redan är med i en stormakt, EU och att NATO är en bisarr kvarleva efter det [första] kalla kriget, en kvarleva som: ”kämpar med att hitta på något nytt att göra”. Istället bör Sverige söka sig inom EU för att skapa trygghet.

Syftet med Natoutredningen

Regeringen har inte beslutat om Sverige ska gå med i NATO, men  samtidigt som Regeringen vidhållit den militära alliansfriheten har vårt samarbete med NATO blivit allt tätare utan egentlig diskussion om konsekvenserna.

Våren 2016 ska Riksdagen rösta om värdlandsavtalet.

Utredningens syfte är att inför Riksdagens NATO-omröstning analysera hur avtalet och Sveriges närmande till Nato kan påverka vår egen och Östersjöregionens säkerhet, liksom vår relation till FN och vår utrikespolitiska handlingsfrihet, som tex möjligheterna att medverka till en fredlig lösning av konflikter i omvärlden, skriver Natoutredningen på sin hemsida.

Natoutredningen består av: Stina Oscarson, Pierre Schori, Sven Hirdman, Lars Ingelstam, Rolf Ekéus, Linda Åkerström och Hans Blix.

Natoutredningen.se

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

Comments

 1. Personerna i denna utredning har omsorgsfullt valt att inte nämna elefanten i vardagsrummet, nämligen det faktum, att alla krig med början i Jugoslavienkriget fördes via satelliter i rymden och att Sverige är en av de ledande länderna. Läs Satellitkriget av journalisten vid NRK, Norge, Bård Wormdal,2011, så finner du att Libyen kriget i stora delar fördes från Sval Sat, som ligger på Svalbard, i Nordnorge. Esrange är världens största nedladdningsstation från satelliter någon mil utanför Kiruna. ESA-European Space Agency, där Sverige är ledande nation, säjer att de endast sysslar med civila frågor. Varför installerades då Galileo utanför Kiruna måste vi fråga oss.

 2. Bra poäng Agneta! Tycker att det politifierade ordet ”samarbete” fick en ordentlig känga efter EU-valet. Nuförtiden ser jag med misstro på detta ord i internationella sammanhang då jag finner det vara skön-målande.

 3. redhawk says:

  Skönt att det finns några offentliga människor som kan tänka. Är våra politiker också tänkande eller är de redan köpta?

 4. Heja Skarsgård! Jag hoppas verkligen att berörda politiker (som ju är folkvalda!) äntligen vaknar ur sin långa ‘dvala’ och inser att Svenska Folket INTE vill att Sverige ska vara medlem av NATO!!

  Tyvärr verkar det som om många i Sverige redan är ‘beroende av amerikanska värderingar’ — i alla fall de som får sina nyheter enbart via gammelmedia!!

 5. @ Mayne … Hej! Du vet lika väl som jag – att vi ”väljare” faktiskt inte har några ”folkvalda politiker” PÅ RIKTIGT!

  De egna förslag på möjliga representanter vi har rätt att skriva till på tomma valsedlar – blir praktiskt taget aldrig våra representanter! – Även detta är en ”BLUFF” som svenska folket har gått på! Skulle en eller två komma in i riksdagen på det viset – så kan de knappast påverka den stora majoriteten som blivit utvalda av partiledarna …

  Anne-Marie Påhlsson, statsvetaren (som med sitt Rotavdrag blev riksdagsman) avslöjade att det var partiledarna, vilka valde dem som skulle stå på valsedlarna! Väljarna har bara valt vilken partilederes utvalda partimedlemmar som får sitta med i riksdagen!

  Hennes bok ”Knapptryckarkompaniet” avslöjade hur vår ”demokrati” ser ut!

  Det kan kanske kännas skönt att tro på illusioner … intill den stunden allt till slut blir avslöjat … att vardagsmänniskorna (Du, jag och övriga…) faktiskt saknar det demokratiska innehåll som utlovats och ständigt basuneras ut …

  Allt som ständigt basuneras ut – tycks bli den ”sanning” alla vill tro – att den verkligen finns!

  Här på NewsVoice´sidor framgår helt klart och tydligt hur korrumperat vårt samhälle faktiskt är … Pengar, armbågar och hållhakar styr hela tiden i kulisserna!

  – Skall de medlen att styra ”verklighetens värld” verkligen kunna kallas för ”demokrati”?

  Redan i det gamla Grekland visade det sig att ”demokratin” där bara representerades av de allra rikaste och mäktigaste familjernas överhuvuden. Detta lilla fåtal, vilka hade rätt att på agoran ”demokratiskt” få ta besluten – vilka därefter skulle gälla för alla övriga greker!

  Vilken skillnad råder här i Sverige där en liten politisk elit (partiledarna) beslutar om vilka, som i slutändan får sitta i vår riksdag?

  Vilka fria åsikter går det att läsa i våra tidningar (”ägda av” i stort sett Bonnier och Shibstedt), vilka ii sin tur är helt beroende av tidnings-stöd och de mäktigaste av alla – annonsörerna) !!!

  Tala sen vackert om illusionerna ”folkvilja, demokrati och fria medier”!

 6. Yankee says:

  Skulle Danmark och Norge genom sitt NATO-medlemskap ha helt skilda värderingar gentemot Sverige? På vilket sätt är i så fall deras syn mer amerikansk?

 7. Staffan D says:

  Varför talade Skarsgård här? Vilken roll har han i utredningen? Ska han få stå upp och göra sig hörd och yttra sina egna personliga meningar bara för att han är en känd skådespelare?
  Varför fick inte någon annan privatperson som är för ett svenskt NATO-medlemskap komma till tals?

 8. @@Yankee

  ”Ska han få stå upp och göra sig hörd och yttra sina egna personliga meningar bara för att han är en känd skådespelare?”

  Ska han inte få göra sig hörd bara för att är en känd skådespelare menar du? Om Skarsgård har en agenda utöver sin egna kanske du kan ge en fingervisning till vad den skulle kunna vara?

  Vill gärna rekommendera en dokumentär som tar en titt på hur det första nato-landet d.v.s. USA agerat i fredens tecken och i modern tid. USA har ett överdrivet stort inflytande i nato och det kan man lätt se om man gör en snabb återblick till nittio-talet.

  – Har nato förvandlats från att vara en försvars-allians till att bli en axelmakt av angripare istället?

  – Vill du att Sverige ska vara vara med i angreppskrigen som USA drar igång med nato i släptåg?

  Gör en återblick och ställ dig sedan den frågan igen. Den här dokumentären är den första i tre delar. Den är fri att se gratis i en vecka framåt. (Rekommenderas!)

  A Very Heavy Agenda, Pt 1:
  http://www.filmsforaction.org/watch/a-very-heavy-agenda-2015/

Speak Your Mind

*