12 KOMMENTARER

 1. Beträffande gurkmeja, går det med med pulver eller måste man införskaffa roten? Var hittar man den i så fall: jag menar roten är ganska dyr i förhållande till pulvret.

 2. färsk gurkmeja är inte speciellt dyrt. finns i välsorterade livsmedelsbutiker. frågan är bara hur man använder den (?).

 3. Gurkmejan går alldeles utmärkt att införskaffa mald. Se bara till att du i huvudsak använder dig av den ekologiska, då tyvärr många av jordarna i Kina blivit förstörda av konventionellt odlande. De jordar innehåller för höga halter av kadmium.
  Använd även svartpeppar och fett(t. ex. kallpressad rapsolja, olivolja, kokosolja) när du intar gurkmejan- du ökar upptaget av egenskaperna oerhört markant.

  Du kan använda färsk och mald i smoothies, mixa ihop i en frukt/grönsaksjuice, i marinader, såser, buljonger för att sedan använda som bas i wok, soppor, grytor.
  Du kan förslagsvis riva i ingefära, gurkmeja, lite svartpeppar och olja, låta dra i hett vatten och dricka som te, gärna med honung och citron.

  Se bara upp med det starka färgämne som gurkmejan besitter, för lika kraftig antioxidant och hälsosam som denna rot är, lika kraftigt färgar den tyg…

 4. Tips om gurkmejan för att underlätta hanteringen: Googla guldmjölk och gör en gurkmejapasta enligt receptet. Det är mycket lindrigare än att kladda med pulvret som färgar överallt.

 5. Istället för kaffe direkt på morgonen, som tidigare, tar jag numera 2,5 dl kokett vatten till

  en halv tsk gurkmeja
  en halv tsk ingefära
  kvarts tsk mald svartpeppar
  saften från en halv citron

  Gurkmeja som jos går att köpa på flaska, eller så kan man pressa den själv, helst då med en slow juicer, men den torkade funkar fint, ska vara ekologisk.

  Kaffet kommer senare, efter frukost.

 6. Curry är en kryddblandning från asien som innehåller mycket gurkmeja. Det är gurkmejan som gör den gul. Det röda chilipulvret gör den mer orange. Tillsammans med ingefära ev. mer chili och kokosmjölk eller grädde har man en god kryddstark soppa som passar utmärkt med kött, fisk och skaldjur. Denna soppa lärde jag mig älska i Thailand.

 7. Vill man behandla en sjukdom med gurkmeja tror jag man måste inta höga doser av det aktiva ämnet som heter curcumin. Läs gärna efter på Dr. Mercolas webbsida, han har skrivit om gurkmejas egenskaper i detalj och har även högkvalitativ kosttillskott till salu (gurkmeja extrakt). Jag har hittat en sorts Gurkmeja extrakt av märket Solaray på bodystore.se

 8. Min frukost består ofta av följande.
  Olivolja
  Vinäger
  Gurkmeja
  7 kryddor – gröna torkade som Oregano m.fl.
  Blandar det här på min tallrik och rör om.
  Keso – skivad tomat eller krossad från burk.
  1 burk med Makrill
  1 ägg
  Gröna salladsblad

  Väldigt lite kolhydrat i det här
  Du blir mätt – håller dig lätt fram till lunch om du även dricker en stor kopp Te

  Grönsakerna kan du variera till det du har eller som ett exempel riven morot och den suger upp all vätska.

  Men det första du bör göra på morgonen är ett rejält stort glas med kallt vatten och gärna med en C-vitamin brus.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here