Patrik Nyberg: Kvinnorna som offrade Catrine da Costa – Newsmill

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 juli 2009
- NewsVoice redaktion
Patrik Nyberg - Pressfoto: eget verk
Patrik Nyberg - Pressfoto: eget verk
Patrik Nyberg – Pressfoto: eget verk

“Mordet på Catrine da Costa har preskriberats. Ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall får aldrig någon lösning. Många intellektuella gjorde karriär på da Costas öde. Men något intresse att finna mördaren fanns aldrig.” Det skriver PATRIK NYBERG som bevakat fallet under många år.

Denna artikel publicerades ursprungligen på Newsmill.se 2009-07-09 och den återpubliceras med tillstånd från artikelförfattaren på samma datum i NewsVoice. Vill du också ha en artikel återpublicerad från Newsmill, kontakta NewsVoice.

Text: Patrik Nyberg (Twitter), idéhistoriker och frilansjournalist. Nyberg har i en C och D-uppsats granskat styckmordsmålet

Flera personer som idag sitter på höga poster i samhället har deltagit i klappjakten på de två läkarna. Nya uppgifter har tillkommit under åren som gjort att allt fler människor börjat ompröva sin tidigare uppfattning om läkarna som skyldiga till det bestialiska brottet. Här kan nämnas att det för sex år sedan konstaterades att det inte är läkarnas fingeravtryck på de säckar som Catrine återfanns i. Inte heller är det läkarnas hårstrån på den handduk som låg på fyndplatsen. Ett hårstrå tillhörde Catrine. Vilka de andra tillhör vet vi inte. Rättsväsendet har nämligen gjort allt som stått i dess makt för att teknisk bevisning inte ska användas för att lösa mordet.

När det var mindre än två månader till preskription stoppade Hovrätten ett DNA-test av en tidigare dömd styckmördare. Den kriminalinspektör som handhar inkommande tips rörande da Costa-mordet skrev för några år sedan ett examensarbete om fallet. I uppsatsen tar hon bland annat upp en man som bodde vid fyndplatsen och fanns i Catrines adressbok. Han var en känd prostitutionskund och saknade alibi. Mannen är dömd för grov brottslighet och kom från en jägarsläkt. Inte heller han DNA-testades i mordutredningen, trots att kriminalinspektören bevisligen kände till honom. Det finns även andra män som borde testats i jakten på mördaren men ovanstående två exempel får räcka för att visa på ointresset att försöka finna Catrines baneman.

ArcanumSkolan 2024

Den kvinnliga kriminalinspektören har, som flera andra kvinnor ur etablissemanget, offrat Catrine. När det blev känt att det fanns teknisk bevisning att använda sig av tystnade rösterna på rättvisa åt Catrine. Kriminalinspektören fick högsta betyg för sitt examensarbete då hon, precis som sin handledare juridikprofessorn Christian Diesen, slog fast läkarnas skuld. Oron för att den tidigare dömde styckmördaren även skulle vara skyldig till styckmordet på Catrine har lett till gigantiska mörkläggningsförsök.

2007 publicerade TT en artikel och hävdade att den tidigare dömde styckmördaren friats i DNA-test i da Costa-fallet. Jag avslöjade i den lilla tidningen Världen idag att TT:s uppgifter var helt felaktiga. Polisen hade valt att inte testa styckmördaren. Detta trots att han saknar alibi och att det finns en rad besvärande omständigheter som gör att han borde vara högaktuell i denna mordutredning.

En kvinnlig journalist har i många år deltagit i drevet mot de båda läkarna. Hon var en av de journalister som publicerade den felaktiga artikeln om att styckmördaren friats. Hade offret varit någon annan än Catrine hade massvis med kvinnor ur den feministiska rörelsen reagerat på att mindre än tio män testades i jakten på den person som mördat Catrine. Men alla röster för Catrine har sedan länge tystnat.

När det blev känt att teknisk bevisning friat läkarna var Catrine inte intressant längre för sina feministiska systrar. Jag hoppas någon gång att alla de kvinnor ur etablissemanget som till varje pris velat förhindra att teknisk bevisning ska användas i jakten på Catrines mördare någon dag funderar över det som Liza Marklund säger: “Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra”.

Text: Patrik Nyberg (Twitter), idéhistoriker och frilansjournalist

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Allan A,
  Jag håller helt med dig om ditt skrivna om Catrine da Costa. Hon förtjänar inte att fördömas och brännmärkas. Tvärtom. För egen del tror jag också mest på Gonerka som den skyldige.

 • Allan A,
  Jag håller helt med dig om ditt skrivna om Catrine da Costa. Hon förtjänar inte att fördömas och brännmärkas. Tvärtom. För egen del tror jag också mest på Gonerka som den skyldige.

 • @Patrik Nyberg

  Gonerka var inte bara slaktare utan han var ju även dömd för styckmord på sin flickvän. Både flickvännen och Da Costa hittades i svarta sopsäckar och de flesta tokstollar brukar väl inte variera sig för mycket. Det här borde ju även den svenska polisen ha kunnat lösa, om de hade ansträngt sig lite. Men allt som oftast när man läser om Da Costa så är det nästan alltid med prefixet ”den prostituerade”, vilket jag tycker är lite osmakligt. Hon var först och främst en människa och ingen förtjänar att sluta på detta vedervärdiga sätt. Oavsett vilka val man än gjort i livet.

 • Catrine da Costa mördades 1984 vid annandag pingst. Var det hästdödaren som var gärningsmannen eller kanske Gonerka, den polske slaktaren?

 • @Patrik Nyberg

  Gonerka var inte bara slaktare utan han var ju även dömd för styckmord på sin flickvän. Både flickvännen och Da Costa hittades i svarta sopsäckar och de flesta tokstollar brukar väl inte variera sig för mycket. Det här borde ju även den svenska polisen ha kunnat lösa, om de hade ansträngt sig lite. Men allt som oftast när man läser om Da Costa så är det nästan alltid med prefixet “den prostituerade”, vilket jag tycker är lite osmakligt. Hon var först och främst en människa och ingen förtjänar att sluta på detta vedervärdiga sätt. Oavsett vilka val man än gjort i livet.

 • Catrine da Costa mördades 1984 vid annandag pingst. Var det hästdödaren som var gärningsmannen eller kanske Gonerka, den polske slaktaren?

 • Ale,
  Fallet Quick var farligare för folk att engagera sig i. Där var det en liten minoritet som försvarade justitiemordet medan rättsövergrepoet i da Costafallet på ett annat sätt försvarades av etablissemanget. Med det sagt har det ändå funnits en annan sida som kämpat för sanning och rätt. Boken Döden är en man från 1999 är det bästa som skrivits om ett rättsfall. Per Lindeberg har sammanlagt utkommit med två böcker om styckmordsmålet och analyserar och avslöjar där varför en modern häxprocess kunde uppstå.

 • Ale,
  Fallet Quick var farligare för folk att engagera sig i. Där var det en liten minoritet som försvarade justitiemordet medan rättsövergrepoet i da Costafallet på ett annat sätt försvarades av etablissemanget. Med det sagt har det ändå funnits en annan sida som kämpat för sanning och rätt. Boken Döden är en man från 1999 är det bästa som skrivits om ett rättsfall. Per Lindeberg har sammanlagt utkommit med två böcker om styckmordsmålet och analyserar och avslöjar där varför en modern häxprocess kunde uppstå.

 • Stanislaw,
  Du minns helt rätt. En bedrövlig tillställning. De som genomdrev häxprocessen mot läkarna kom senare att sätta sina avtryck i andra rättsskandaler.

 • @Patrik Nyberg

  Hela rättegången mot allmänläkaren och obducenten var en ren parodi på rättvisa. Vad jag kommer ihåg, och du får gärna rätta mig om jag har fel, så blev dessa två frikända för mordet. Men tingsrätten kommenterade i domen att de var skyldiga till styckningen. Själva styckningen var brott mot griftefriden och detta brott hade hunnit bli preskriberat. Eftersom de blev frikända kunde de inte heller överklaga domen och den preskriberade styckningen var tillräcklig för att ta ifrån dem läkarlegitimationen. Tio års läkarstudier och en hel yrkeskarriär försvann i ett småaktigt pennstreck och det var precis det här som var meningen. Att rättssystemet vägrat att rätta till detta justitiemord visar bara vilken bananrepublik Sverige verkligen är och rättssäkerhet bara är ett tomt ord.

  Vad gäller hycklande feminister så är t.ex. rödvinsfeministen Gudrun Schyman ett praktexempel. Hon bränner kontanter på bål och hon yrar om svenska mäns övergrepp mot kvinnor, trots att svenska män är bland de mest jämlika, samtidigt som hon skiter i alla våldtagna systrar. Vet att jag avviker från ämnet, men poängen är att sakfrågan aldrig spelar roll utan det är vad man personligen kan vinna av att delta i dagens aktuella masspsykos. På denna punkt är det ingenting som har förändrats till det bättre då det går tretton falska opportunister på dussinet.

 • Stanislaw,
  Du minns helt rätt. En bedrövlig tillställning. De som genomdrev häxprocessen mot läkarna kom senare att sätta sina avtryck i andra rättsskandaler.

 • @Patrik Nyberg

  Hela rättegången mot allmänläkaren och obducenten var en ren parodi på rättvisa. Vad jag kommer ihåg, och du får gärna rätta mig om jag har fel, så blev dessa två frikända för mordet. Men tingsrätten kommenterade i domen att de var skyldiga till styckningen. Själva styckningen var brott mot griftefriden och detta brott hade hunnit bli preskriberat. Eftersom de blev frikända kunde de inte heller överklaga domen och den preskriberade styckningen var tillräcklig för att ta ifrån dem läkarlegitimationen. Tio års läkarstudier och en hel yrkeskarriär försvann i ett småaktigt pennstreck och det var precis det här som var meningen. Att rättssystemet vägrat att rätta till detta justitiemord visar bara vilken bananrepublik Sverige verkligen är och rättssäkerhet bara är ett tomt ord.

  Vad gäller hycklande feminister så är t.ex. rödvinsfeministen Gudrun Schyman ett praktexempel. Hon bränner kontanter på bål och hon yrar om svenska mäns övergrepp mot kvinnor, trots att svenska män är bland de mest jämlika, samtidigt som hon skiter i alla våldtagna systrar. Vet att jag avviker från ämnet, men poängen är att sakfrågan aldrig spelar roll utan det är vad man personligen kan vinna av att delta i dagens aktuella masspsykos. På denna punkt är det ingenting som har förändrats till det bättre då det går tretton falska opportunister på dussinet.

 • Stanislaw har helt rätt. Det kostade på att gå emot etablissemanget som gjort karriär i da Costafallet men vad gäller Quick var det tvärtom. 2003 intervjuade jag Leif GW Persson och vi samtalade bland annat om hur konstigt det var att endast en journalist trodde på Quicks skuld. I da Costafallet var det många fler journalister som hade fel. Huvudvittnet i tingsrättsrättegången var allmänläkarens före detta fru som hävdade att parets dotter berättat när hon var 2 Och ett halvt år gammal om händelser som inträffar när hon var 13-17 månader gammal. Vi visste då att det var lögn och vi vet nu att det var lögn. Carl-anton Spak som vigt sitt liv åt att slicka uppåt valde att bortse från sanning och rätt och offrade läkarnas liv.

 • Stanislaw har helt rätt. Det kostade på att gå emot etablissemanget som gjort karriär i da Costafallet men vad gäller Quick var det tvärtom. 2003 intervjuade jag Leif GW Persson och vi samtalade bland annat om hur konstigt det var att endast en journalist trodde på Quicks skuld. I da Costafallet var det många fler journalister som hade fel. Huvudvittnet i tingsrättsrättegången var allmänläkarens före detta fru som hävdade att parets dotter berättat när hon var 2 Och ett halvt år gammal om händelser som inträffar när hon var 13-17 månader gammal. Vi visste då att det var lögn och vi vet nu att det var lögn. Carl-anton Spak som vigt sitt liv åt att slicka uppåt valde att bortse från sanning och rätt och offrade läkarnas liv.

 • Det var som vanligt en massa vidriga opportunister som såg till att för egen del dra nytta av masspsykosen. Ingenting nytt under solen.

 • Det var som vanligt en massa vidriga opportunister som såg till att för egen del dra nytta av masspsykosen. Ingenting nytt under solen.

 • Mins hela cirkusen kring den så uppmärksammande styckmordsrättegången och alla turer kring de bägge läkarna, men var vid tillfället upptagen med helt andra saker i min liv. Vill minas att ett par TV-program med liknande innehåll som artikeln vill göra gällande har sänds på SVT. GW har väl också nyligen belyst fallet. Undrar stilla om media medvetet mörkat hela denna märkligt historia och varför det inte fanns en annan sida som drevs på som vid fallet Thomas Quick?

 • Mins hela cirkusen kring den så uppmärksammande styckmordsrättegången och alla turer kring de bägge läkarna, men var vid tillfället upptagen med helt andra saker i min liv. Vill minas att ett par TV-program med liknande innehåll som artikeln vill göra gällande har sänds på SVT. GW har väl också nyligen belyst fallet. Undrar stilla om media medvetet mörkat hela denna märkligt historia och varför det inte fanns en annan sida som drevs på som vid fallet Thomas Quick?

 • Det är 27 år sedan allmänläkarens och obducentens legitimationer drogs in av kammarrätten. I maj 1991 skedde det. I våra dagar tror ingen längre på häxprocessen som eldades på av Margit Norells patient, Hanna Olsson. Mördaren gick fri då det var viktigare att rädda karriärer och slå vakt om justitiemordet än att söka rättvisa åt Catrine da Costa.

 • Det är 27 år sedan allmänläkarens och obducentens legitimationer drogs in av kammarrätten. I maj 1991 skedde det. I våra dagar tror ingen längre på häxprocessen som eldades på av Margit Norells patient, Hanna Olsson. Mördaren gick fri då det var viktigare att rädda karriärer och slå vakt om justitiemordet än att söka rättvisa åt Catrine da Costa.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *