Anders Carlgren: Gubbjävlar och snorungar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 december 2009
- NewsVoice redaktion
Anders Carlgren, privat foto
Anders Carlgren, privat foto
Anders Carlgren, privat foto

Hans örfil mot en 12-årig pojke i Värnamo Folkets park gav eko över hela landet. Och pensionärer i hundratal bussades till domstolen när saken var uppe i tingsrätten i Jönköping. Idag dömdes 70-årige Ronald Fasth till 30 dagsböter för ringa misshandel. Pojken hade kallat 70-åringen för “gubbjävel”, efter att Fasth tillrättavisat honom.

Text: Anders Carlgren (Stadsholmen.blogspot.com), oberoende journalist | Artikeln publicerades i Newsmill 2009-12-30. NewsVoice fick tillstånd att återpublicera artikeln daterad med ursprungligt datum.

Det var i juli i år [2009] som sinnet rann över för Ronald Fasth. Under sommaren hade ett gäng ungdomar hållit till i Folkets park. Fast har tidigare berättat hur de skräpat ner och förstört. Bland annat ska de ha cyklat på minigolfbanan och cyklat in på en veranda bland parkens cafébord.

När Ronald Fasth påtalade för ungdomarna att de inte fick bete sig så, möttes han av ett “gubbjävel” från pojken, som efter det fick ta emot en örfil av Fasth. Han har erkänt slaget och sagt sig varit provocerad. I rättegången sa han att han med slaget ville inge lite respekt.

I och för sig kan det aldrig vara tillåtet att slå ett barn, men domen i Jönköpings tingsrätt väcker ändå många berättigade frågor. Och efter all uppmärksamhet kring fallet har ungdomarna fortsatt att trakassera Fasth och förstöra i folkparken.

Den första frågan är vilka signaler domen sänder till unga tonåringar? I fortsättningen är det tydligen helt okey att kalla en äldre människa för gubbjävel, för den ungdom som blivit provocerad. I förlängningen är det tydligen inte längre så att en äldre människa kan ifrågasätta när unga beter sig som ligister och småhuliganer, för att nu kalla Värnamos snorungar vid dess rätta namn.

Det finns också anledning att fråga varför åklagaren åtalade Fasth för misshandel och samtidigt struntade i grabbens ofredande och tidigare vandalism i folkparken. Eller varför han inte helt sonika la ner hela ärendet. Man kan gott dra fram den gamla rättsprincipen som säger att i tveksamma fall hellre fria än fälla. Helt kort bygger domen på en felaktig rättsmoral.

I juridiska kretsar är det ganska väl känt att i Småland finns det åtskilliga åklagare som med envis klåfingrighet åtalar för struntsaker. Ärenden som i ett storstadsområde aldrig ens skulle nå en åklagare för prövning. Och på samma sätt är det måhända på många andra håll utanför storstäderna.

Det betyder att, geografiskt sett, har vi ingen likhet inför lagen. Och det är naturligtvis ett betydligt mera allvarligt problem än en, möjligen eller ej berättigad, örfil i Värnamo Folkets park.

Nu kan det ju hända att Ronald Fasth väljer att överklaga till Göta hovrätt. Men då uppstår problemet att den hovrätten ligger vägg i vägg med Jönköpings tingsrätt, vilket betyder att Fasth riskerar att en gång till råka ut för samma småländska stollighet.

Många tycker säkert att alltihop är en struntsak, utan större värde. Gubbjäveln fick en knäpp på näsan, dömd för ringa misshandel, plus lägsta möjliga dagsbot och grabben fick upprättelse.

Men det håller inte. Därför att domen sänder alldeles för många felaktiga signaler, där sensmoralen blir att en människas tillrättavisning av en ungdom kan ignoreras.

Kort sagt att gamla gubbar och gamla kärringar ska tiga. Och det är väl ändå inte till ett sådant samhälle vi vill att unga människor ska fostras.

Text: Anders Carlgren, journalist och fri skribent. Han har tidigare varit bla programledare, reporter och utrikeskorrespondent inom radio och TV, samt är en av grundarna av ”Godmorgon Världen”.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *