North by Northwest – Cary Grant, Eva Marie Saint, Martin Landau och James Mason

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 oktober 2010
- NewsVoice redaktion

i-sista-minuten North by Northwest översattes till “I sista minuten” en thriller av Alfred Hitchcock med Cary Grant, Eva Marie Saint, Martin Landau och bla James Mason.

Text: Torbjörn Sassersson

Filmen handlar om en reklamman spelad av Cary Grant som av några utländska spioner misstas för att vara en amerikansk agent. Handlingen illustrerar hans kamp att komma undan sina förföljare och även att försöka rykteshantera sig själv då han misstänks för alla möjliga brott. Hans flykt leder honom från New York raka spåret väster ut. Därav filmens titel, antar jag. Se karta nedan. I slutet kan vi se Cary Grant och Eva Marie Saint klättra på Mount Rushmore.

På fotot nedan försöker några kontrahenter supa reklammannen full. Är det förresten Stefan Sauk som ligger där i soffan?

Filmen från 1959 är min självklara Hitchcock-favorit. Jag såg den första gången som barn och sedan såg jag filmen igen någon gång på 90-talet. Nu var det dags igen. Jag ger filmen fem poäng av fem möjliga. Se filmen i helgen med fötterna på bordet, en Irish Coffee i handen och en sprakande brasa i kaminen.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *