Big Boys Gone Bananas – Fredrik Gerttén’s defence against Dole

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 december 2011
- NewsVoice redaktion
Dole Bananas

Hur långt kan ett gigantiskt företag gå för att skydda sitt varumärke och knäcka en enskild individ? Mycket långt. Den svenska filmproducenten Fredrik Gerttén blev stämd av Dole för sin film BANANAS! som handlar att Dole utsatt sina plantagearbetare för giftiga bekämpningsmedel.

Filmen blev nominerad på Los Angeles Film Festival, men festivalansvariga drog helt plötsligt bort dokumentären från listan med tävlande filmer. Därefter publiceras en artikel i Los Angeles Business Journal som angriper Gerttén och samtidigt blir han hotad av Doles advokater. Dole menar att Fredrik Gerttén spridit ett falskt rykte och att han hittat på bevisen som visar att Dole förgiftat sina plantagearbetare.

Fredrik Gerttén klarar attacken och ger nu igen med en ny dokumentärfilm som handlar om hur Dole försökte skrämma honom till tystnad, hur media kontrolleras och hur PR-konsulter användes för att smutskasta Gerttén.

“This personal film reveals precisely how a multinational will stop at nothing to get its way – freedom of speech is at stake. As Dole’s PR company puts it,
– It is easier to cope with a bad conscience than a bad reputation.”

Dole Bananas


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Om inte SVT visar filmen per omgående, så ser jag det som ett bevis på att Publik service är en bluff, fast det tycker jag ju redan. Att världen styrs av kriminella är ingen tvekan. Att världens main stream media är deras verktyg är en skam utan dess like. Här hemma i ankdammen är det samma visa som i UZA.
  Det ända trovärdiga program som finns i svensk tv är uppdrag granskning. Jag undrar alltid vem som tar hand om alla dessa skumraskfigurer efter programmet.
  Bankerna här i Sverige ägnar sig åt tidernas rofferi av medborgarnas pengar och ger inget tillbaka. Jag uppmanar folk att ta ut sina pengar från sina konton. Jag har själv redan börjat. När månadens löpande räkningar är betalda, tar jag ut resten kontant. En del går till Akelius bank som ger 4 procent ränta. Resten lägger jag i lådan och handlar kontant. Vill du spara över 40 000 får du 5 procent ränta. Att jämföra med min bank som ger mig noll procent i ränta. Snart ska dom införa att jag ska betala för att få betala. Åt hel-vete med bankerna, det är dom som är världens problem. Visa dom din makt !!

  //RMG

 • Underbart Fredrik Gerttén, du är fantastisk! Vi är många miljoner människor som stöder dig, glöm inte det. Du har gjort det bästa du kan genom att skapa uppföljaren. Dem måste visas på svensk TV för detta är något som alla soffpotatisar borde se så de kanske vaknar och fattar. Jag köper aldrig någonting från Dole och kommer definitivt aldrig att göra det i framtiden heller. Hit them where it hurts, in the wallet.

 • Bra gjort av Gerttén. Jag tycker hans uppföljare kan visas på svt, så anmärkningsvärt som banan företaget verkat betett sig. Blir nyfiken på den filmen. Vet inte om den första visats på svt?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *