Big Boys Gone Bananas – Fredrik Gerttén’s defence against Dole

publicerad 2 december 2011
- av NewsVoice
Dole Bananas

Hur långt kan ett gigantiskt företag gå för att skydda sitt varumärke och knäcka en enskild individ? Mycket långt. Den svenska filmproducenten Fredrik Gerttén blev stämd av Dole för sin film BANANAS! som handlar att Dole utsatt sina plantagearbetare för giftiga bekämpningsmedel.

Filmen blev nominerad på Los Angeles Film Festival, men festivalansvariga drog helt plötsligt bort dokumentären från listan med tävlande filmer. Därefter publiceras en artikel i Los Angeles Business Journal som angriper Gerttén och samtidigt blir han hotad av Doles advokater. Dole menar att Fredrik Gerttén spridit ett falskt rykte och att han hittat på bevisen som visar att Dole förgiftat sina plantagearbetare.

Fredrik Gerttén klarar attacken och ger nu igen med en ny dokumentärfilm som handlar om hur Dole försökte skrämma honom till tystnad, hur media kontrolleras och hur PR-konsulter användes för att smutskasta Gerttén.

“This personal film reveals precisely how a multinational will stop at nothing to get its way – freedom of speech is at stake. As Dole’s PR company puts it,
– It is easier to cope with a bad conscience than a bad reputation.”

Dole Bananas