Defense Authorization Act har gjort USA till en semidiktatur och Obama till ”dikterare”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 januari 2012
- NewsVoice redaktion
Barack Obama - Officiellt foto från Vita Huset av Pete Souza, Public Domain
Barack Obama - Foto: Pete Souza
Barack Obama (2012) – Officiellt foto från Vita Huset av Pete Souza, Public Domain

I en del europeisk media framställs Barack Obama som en snäll liberal som hålls som gisslan av elaka republikaner. Ett av de grövsta exemplen på denna missvisande utsaga stod det rikstäckande tyska nyhetsmagasinet Tagesschau för i nyårshelgen.

Text: Jin83 Vaken.se

I Sverige har man sedan länge samma tongångar. En relativt sanningsenlig ledarartikel i Expressen sticker förvisso ut med sin ärlighet. Fast de, i det här fallet ledarskribenten i fråga, säger det inte rakt ut: Obama gör vad Hitler gjorde.

En av Obamas medarbetare, som följt med honom på arbetssemester i Hawaii, sa i samband med att Obama skrev under den så kallade National Defense Authorization Act (NDAA) på nyårsafton, att Obama inte kommer att hinna med att jobba så mycket med kongressen under det kommande året, eftersom han måste kampanja och i övrigt resa en hel del. Så landet kommer att styras med hjälp av diktat, eller executive orders som man mer artigt uttrycker det.

I viss omfattning tillåter det amerikanska systemet att en president ger sådana direkta order, men bara under en begränsad tid, så att kongressen senare kan kolla legaliteten i dessa.

Detsamma gäller vid krig. En amerikansk president kan kriga i 60 dagar utan kongressens krigsförklaring, men sedan ska en sådan till. Obama struntade i det i fallet med Libyenkriget. I Sverige röstade en rörande enig riksdag istället för detta vansinniga krig, kanske delvis för att kunna sälja JAS-plan, men främst för att följa konsensus i västvärlden. Våra gamla vänner i Nordafrika hade nu hastigt och lustigt blivit diktatorer.

Läs hela artikeln på Vaken.se


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq