Kinesisk affärskvinna dödsdömd – efter att ha avslöjat korruption

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 februari 2012
- NewsVoice redaktion

En 29-åriga kinesisk affärskvinna Wu Ying startade med två tomma händer och blev miljardär, är nu dömd till döden för bedrägeri.

Hon slutade skolan tidigt och startade redan som 15-åring sin förs­ta skönhetssalong. Hon byggde ut till en kedja av salonger och expanderade med andra verksamheter. Som mest beräknas hon haft en förmögenhet på runt fyra miljarder kronor, skriver DN.

Enligt kritikerna av domen gjorde Wu Ying vad många privata företagare gör i Kina, lånar pengar utanför det officiella systemet eftersom de har svårt att få lån av bankerna.

Sedan Wu greps har flera tjänstemän och bankmän arresterats som en följd av vittnesmål hon sägs ha gett. Hon kan ha avslöjat korruption, som nu vill se henne få dödsstraff, beskriver South China Morning Post spekulationerna.

Läs mer


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Wu Ying
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *