Monsanto utses till Värsta bolaget – Worst Company Award 2011

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 februari 2012
- NewsVoice redaktion

Monsanto Worst Company Award 2011

Natural Society gav i februari 2012 priset Årets värsta bolag 2011 (Worst Company Award 2011) till Monsanto, genteknikbolaget som snart kontrollerar allt utsäde och alla grödor över hela världen. Motiveringen till utnämningen lyder: för Monsantos kontinuerliga och negativa påverkan på folkhälsa och miljö i världen.

Monsanto är för närvarande ansvarig för 90% av allt genmodifierat utsäde i USA. Monsanto leder utvecklingen i världen av genmodifierad mat (GMO-mat). Monsanto är även mycket känt för sitt ogräsbekämpningsmedel RoundUp som kopplas till skador på jorden och allvarliga hälsoproblem hos plantagearbetare. The International Journal of Biological Sciences rapporterar stor tveksamhet inför produktionen av vad som kommit att kallas “frankenfoods”.

Men Monsanto är även känt för att bedriva hänsynslösa juridiska processer mot enskilda farmare i bla USA för att de anser att farmare antingen kontaminerar Monsanto-böndernas grödor med ursprungliga växtsorter eller tvärtom att Monsanto-plantor spridits till icke Monsanto-bönders odlingar. Monsanto äger nämligen patentet på sina utsäden och därmed även de plantor som växer upp. Det betyder i praktiken total kontroll över jordbruken i USA.

I Indien anklagas Monsanto för att lura in småfarmare i bedrägliga skuldfällor genom att bönderna tar stora lån för att inköpa både Monsantos patentskyddade utsäde och Monsantos RoundUp under förevändningen att produktionen kommer att öka. När produktionen inte går bra ruineras småfarmarna vars mark köps upp av större Monsanto-bönder.

Källor: Monsanto Wins Worst Company of 2011 Award

The world according to Monsanto


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Ja och dessutom finns det genmodifierat utsäde, som inte kan reproducera sig själv, så farmarna sätter sig i skuld och måste då köpa nytt utsäde varje år och är på det viset fångade i ekonomiskt slaveri. Blir det god skörd, så sänks marknadspriset och inkomsten blir sämre. Blir det dålig skörd, så får farmarna mer, men har då så lite att inkomsten ändå blir lika dålig. Hur man än vänder sig….

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *