Monsanto utses till Värsta bolaget – Worst Company Award 2011

1
351

Monsanto Worst Company Award 2011

Natural Society gav i februari 2012 priset Årets värsta bolag 2011 (Worst Company Award 2011) till Monsanto, genteknikbolaget som snart kontrollerar allt utsäde och alla grödor över hela världen. Motiveringen till utnämningen lyder: för Monsantos kontinuerliga och negativa påverkan på folkhälsa och miljö i världen.

Monsanto är för närvarande ansvarig för 90% av allt genmodifierat utsäde i USA. Monsanto leder utvecklingen i världen av genmodifierad mat (GMO-mat). Monsanto är även mycket känt för sitt ogräsbekämpningsmedel RoundUp som kopplas till skador på jorden och allvarliga hälsoproblem hos plantagearbetare. The International Journal of Biological Sciences rapporterar stor tveksamhet inför produktionen av vad som kommit att kallas “frankenfoods”.

Men Monsanto är även känt för att bedriva hänsynslösa juridiska processer mot enskilda farmare i bla USA för att de anser att farmare antingen kontaminerar Monsanto-böndernas grödor med ursprungliga växtsorter eller tvärtom att Monsanto-plantor spridits till icke Monsanto-bönders odlingar. Monsanto äger nämligen patentet på sina utsäden och därmed även de plantor som växer upp. Det betyder i praktiken total kontroll över jordbruken i USA.

I Indien anklagas Monsanto för att lura in småfarmare i bedrägliga skuldfällor genom att bönderna tar stora lån för att inköpa både Monsantos patentskyddade utsäde och Monsantos RoundUp under förevändningen att produktionen kommer att öka. När produktionen inte går bra ruineras småfarmarna vars mark köps upp av större Monsanto-bönder.

Källor: Monsanto Wins Worst Company of 2011 Award

The world according to Monsanto


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
ruben
ruben
Gäst
24 februari 2012 kl 18:06

Ja och dessutom finns det genmodifierat utsäde, som inte kan reproducera sig själv, så farmarna sätter sig i skuld och måste då köpa nytt utsäde varje år och är på det viset fångade i ekonomiskt slaveri. Blir det god skörd, så sänks marknadspriset och inkomsten blir sämre. Blir det dålig skörd, så får farmarna mer, men har då så lite att inkomsten ändå blir lika dålig. Hur man än vänder sig….