Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Monsanto utses till Värsta bolaget – Worst Company Award 2011

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 februari 2012
- NewsVoice redaktion

Monsanto Worst Company Award 2011

Natural Society gav i februari 2012 priset Årets värsta bolag 2011 (Worst Company Award 2011) till Monsanto, genteknikbolaget som snart kontrollerar allt utsäde och alla grödor över hela världen. Motiveringen till utnämningen lyder: för Monsantos kontinuerliga och negativa påverkan på folkhälsa och miljö i världen.

Monsanto är för närvarande ansvarig för 90% av allt genmodifierat utsäde i USA. Monsanto leder utvecklingen i världen av genmodifierad mat (GMO-mat). Monsanto är även mycket känt för sitt ogräsbekämpningsmedel RoundUp som kopplas till skador på jorden och allvarliga hälsoproblem hos plantagearbetare. The International Journal of Biological Sciences rapporterar stor tveksamhet inför produktionen av vad som kommit att kallas “frankenfoods”.

Men Monsanto är även känt för att bedriva hänsynslösa juridiska processer mot enskilda farmare i bla USA för att de anser att farmare antingen kontaminerar Monsanto-böndernas grödor med ursprungliga växtsorter eller tvärtom att Monsanto-plantor spridits till icke Monsanto-bönders odlingar. Monsanto äger nämligen patentet på sina utsäden och därmed även de plantor som växer upp. Det betyder i praktiken total kontroll över jordbruken i USA.

I Indien anklagas Monsanto för att lura in småfarmare i bedrägliga skuldfällor genom att bönderna tar stora lån för att inköpa både Monsantos patentskyddade utsäde och Monsantos RoundUp under förevändningen att produktionen kommer att öka. När produktionen inte går bra ruineras småfarmarna vars mark köps upp av större Monsanto-bönder.

Källor: Monsanto Wins Worst Company of 2011 Award

The world according to Monsanto


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq