Inbrott i villan idag – misstänkt sydamerikansk liga gör snabba inbrott i Söderort

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 mars 2012
- NewsVoice redaktion

Idag skedde ett inbrott i min mammas villa på Sävstaholmsvägen i Örby-Älvsjö. En person från vaktbolaget vi anlitar berättade att det nu härjar en liga från Sydamerika i Söderort som gör snabba inbrott. Tjuven kastade en sten genom ett fönster bara en timme efter att min mamma och syster lämnat huset.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Stenen kastades med sådan kraft igenom fönstret att den 4 meter längre in i rummet gjorde ett rejält avtryck i väggen. Tjuven öppnade fönstervredet och hoppade in och då gick larmet. Tjuven hoppade ut igen. Denne vände i fönstret via mellanstuds i TV-soffan.

Två svenska CSI:are undersökte brottsplatsen och konstaterade att tjuven haft handskar och inte lämnade skoavtryck som kunde dokumenteras. Syftet med att kasta stenen så hårt är att hålet blir perfekt för att sticka in handen och ta tag i vredet, berättar en av poliserna.

Även poliserna berättade om ligor. Vissa kommer från Öststaterna och andra från Sydamerika. Poliserna sa att 90% av inbrotten på Södertörn är organiserade. De åker in i Sverige på turist-VISA, bor hos vänner och gör stötar i villaområden. De opererar snabbt och skickar hem stöldgodset med vanliga postpaket.

Polisen har ibland gripit dessa inbrottstjuvar med vadderade kuvert på sig som de postar strax efter inbrottet. De stjäl inte stora kapitalvaror utan snarare pengar, smycken, klockor och en och annan iPad. Ner i kuvertet med godset och så posta på närmaste postlåda. Smart och enkelt. Inget släpande på stora väskor och inget direkt behov av en bil.

Polisen i Söderort lär prioritera dessa ligainbrott och det var anledningen till att det kom två brottsplatspoliser. Förra gången vi hade inbrott skedde ingen direkt undersökning. Vi har haft fyra inbrott i villan sedan 70-talet så det blir ett inbrott per 10:e år ungefär. Tack vare larmet har inget stulits de två senaste gångerna. Vid två av inbrotten tillbringade de ganska lång tid i huset.

De två senaste inbrotten med 2-3 år emellan har lustigt nog gjorts genom samma fönster. I båda fallen stals inget. Jag minns bäst inbrottet på 80-talet. Då stal de fiskmaten till akvariet och de limmade igen kylskåpet med en liten limsnutt silikon.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq