The Rum Diary – Johnny Depp spelar journalisten Hunter S. Thompson

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 18 maj 2012
- NewsVoice redaktion
The Rum Diary, Jonnhy Depp - Filmaffisch
The Rum Diary, Jonnhy Depp
The Rum Diary, Jonnhy Depp – Filmaffisch

Det här är en fruktansvärt bra film på många sätt. Huvudkaraktären spelad av Johnny Depp är Hunter S. Thompson som anses vara en av de mest respekterade journalisterna i USA. Han levde ett kort och mycket intensivt liv som avslutades med en kula i huvudet från sitt eget vapen.

Text: Torbjörn Sassersson

I filmen får vi följa den nersupna och desillusionerade journalisten Paul Kemp som i själva verket är Hunter S. Thompson som på 50-talet lämnat USA för att arbeta på en korrupt, och av lokalbefolkningen ogillad, nyhetsblaska i Puerto Rico.

Thompson låter sig dras in i en girig affärshärva med målet att exploatera en av de sista orörda öarna nära Puerto Rico, men han vidmakthåller någon form av distans till affärerna samtidigt som han fullt ut deltar i processen.

Bukowskianska baksmällor

Tidningen han arbetar för har en associerad PR-konsult spelad av Aaron Eckhart som blir Thompsons ingång till “big business”. Thompsons uppgift blir att skriva en serie artiklar för att skapa opinion så att den orörda paradisön ska kunna exploateras. Lyxhotell och vägar ska byggas. Samtidigt förälskar han sig i PR-konsultens flickvän, vilket gör honom kluven. Sedan blir det komplicerat.

Inslagen av Bukowskianska baksmällor, svart magi, biljakt med tupp och LSD-trippar ger filmens annars lugna tempo oväntade vitaminkickar.

Journalistiken på 50-talet

 

Thompsons karaktär var egentligen svår att få grepp om i filmen, men om historien är sann får vi veta hur den utvecklades. Han lär ha myntat en rad ordspråk varav ett hjälper oss förstå vem han blev:

“Walk tall, kiss ass, learn to speak Arabic, love music and never forget you come from a long line of truthseekers, lovers and warriors”.

Thompsons journalistik blev kompromisslös och i slutet av filmen sägs att den skitstövel som hamnade i hans målsökare fick det minsann hett om öronen.

Filmen är högaktuell då den handlar om hur mycket genuin journalistik det egentligen existerar. Problemet fanns självklart på 50-talet precis som nu, och det lär inte ha blivit bättre 2012. Det finns en skrivbordsdialog mellan Paul Kemp och chefsredaktören med peruken i mitten av filmen som prickar in problemet.

Betyg 5 av 5

Hade jag varit politiskt korrekt i de finkulturella kretsarna hade jag varit tvungen att ge filmen betyg 3 eller 4 av 5. Jag skulle skriva något om att filmen saknade “fokus och konturer”, men eftersom jag är inkorrekt ger jag den betyg fem av fem utan att behöva jämföra filmen med de högar av amerikanskt dravel som SF köper in till sina biografer. The Rum Diary är perfekt som den är och den behöver inte jämföras med någon annan film eller en perfekt film i idévärlden.

Relaterat

Hunter S. Thompson på Wikipedia

Hunter S. Thompsons ordspråk

Foton från filmen

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice