Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Förväntad USA-attack mot Iran i oktober i samband med stor militärövning

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 juli 2012
- Torbjörn Sassersson
USA-attack mot Iran 2012

USA-attack mot Iran 2012

Saudi Kung Abdullah och Israels premiärminister Binyamin Netanyahu har informerats om att Obama överväger godkänna en attack mot Iran om två förutsättningar infaller. Dessa är huruvida Iranska regimen fortsätter att motsätta sig USA:s krav på insyn i landets kärnkraftsprogram och om Syriska regimen fortsätter att kriga mot sitt eget folk. 

Text: Torbjörn Sassersson | Källor: DEBKAfile och Atlantic War Game

Om dessa två förutsättningar förblir oförändrade överväger USA och eventuellt även israel att attackera Iran under första hälften av oktober 2012. Men vi förstår redan utfallet bara genom att följa nyhetsrapporteringen. Iran vägrar samarbeta angående landets kärnkraftsutveckling och Assad fortsätter militära angrepp mot sitt eget folk.

Uppgifterna kommer från källor inom underrättelsetjänst och Saudiarabiens politiska sfär, skriver DEBKAfile i en artikel från 28 juni.

“Det har redan bestämts”, säger en Saudiprins till en europeisk officiell representant. “Allt kan självklart hända, men denna gång är vi säkra på att det amerikanska beslutet är avgjort och därför förbereder vi oss. Frågan nu är inte om amerikanerna kommer att attackera Iran utan när”.

Prinsen visste dock inte om en attack mot Iran kan ske före eller efter de amerikanska valen i november 2012.

Stöd NewsVoiceEnligt DEBKAfiles källor förbereder sig nu Saudi genom att öka beskyddet av regeringsbyggnader, militära anläggningar och oljeexportterminaler. Dessa strategiska resurser kan bli mål för iranska hämndattacker om eller när USA angriper Iran. Saudi förbereder även egna räder mot mål inne i Iran om kriget utbryter.

Iran immunt mot sanktioner

De senaste årens oljepriser har gjort Iran rikare och landet påverkas inte av oljesanktioner från USA och Europa. IMF har beräknat att Iran under åren 2012-2013 kommer att tjäna 104 miljarder dollar på oljeexport, att jämföra med de islamska republikernas (Islamic republic) intäkt på 23 miljarder dollar åren 2002-2003.

USA:s och Israels största gemensamma militära övning kan bli startskottet

Israel och USA planerar att i oktober 2012 genomföra ländernas hittills största gemensamma militära övning med kodnamnet “Dress Rehearsal”, enligt en israelisk rapport från 25 juni. Manövern omfattar 3000 amerikanska soldater och flera tusen israeliska. Avancerade antirobotsystem som kan kontra multipla missilattacker från både Iran och Syrien ska testas. Befälhavare general Craig A. Franklin från amerikanska flygvapnet var nyligen i Israel för att etablera en sambandsgrupp med IDF för att koordinera manövern.

Israel ska testa deras “Arrow 2 defense system” och USA använda Aegis Ballistic-missilsystem samt PAC-3 Patriot-robotar, skriver DEBKAfile som menar att bara namnet på övningen givit Saudi och Iran ett tecken på att den är inledningen på en attack mot Iran.

Iran attacked, concept evolution

USA har velat ta kontrollen i Iran sedan 1979

I ett overhead-dokument med avsändare “The Atlantic War Game” från 2004 som presenterades inför NSC Principals Committee* ritades ett komplett angreppsscenario mot Iran upp. Det omfattade hur en militär attack kan genomföras, en riskbedömning, olika militär angreppsmöjligheter och en strategisk kommunikationsplan.

Vad som är anmärkningsvärt är bla en OH-slide som är rubricerad “Regime Change Operation ~30 Days”. Det rimmar med Bush-administrationens annonsering från 2003 att Irak skulle tas över på 30 dagar. Något som drog ut på tiden i flera år (sustained warfare). Skillnaden mellan Irak och Iran är dock Irans idag överlägsna militära kapacitet i jämförelse med dåvarande Irak.

I scenariot beräknas även att Iran skulle ha sin första atombomb redan 2008 och i presentationen står:

“Dispersed nuclear weapons will be very difficult to locate even with advances in intelligence, surveillance and reconnaissance. The more weapons Iran has the more the problem is compounded.”

Enligt dokumentet är det en konsensusuppfattning inom den amerikanska underrättelsetjänsten att Iran förmodligen haft kärnvapen sedan 2008 och för varje år som går ökar antalet vapen i deras arsenal, vapen som är svåra att finna även med USA:s mest avancerade övervakningssystem. USA oroas även för de antirobotförsvar som Iran köpt in från Ryssland samt Irans egna långdistansmissiler (Shahab 3) som 2004 kunde nå 150 mil. I praktiken innebär det att Iran kan nå Kairo och Ankara i väster samt Indien i öster. Israel ligger redan inom räckhåll på en medeldistans.

Muhammad Shahid Alam är professor i “Development Economics” vid Northeastern University i USA. Han citerar i sin artikel “Real men go to Tehran” (2006) en amerikansk “Bush official” från 2003 som menade att alla män kan åka till Baghdad, men bara riktiga män kan åka till Teheran. Det har kliat i fingrarna på både Israel och USA att ta över Iran sedan revolutionen där 1979, skriver Alam.

För ett USA som aldrig i historien vågat attackera ett land som inte är militärt underlägset eller svagt har det krävts decennier av förberedelser för att inta Iran. USA kan vara nära ett genombrott i sin nästa erövring  i oktober 2012. Först var de tvungna att ta Irak och Afganistan för att få en strategisk närhet till Iran.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

* NSC Principals Committee, 2004
Secretary of State
Secretary of the Treasury
Secretary of Defense
Chief of Staff to the President
Assistant to the President for National Security Affairs
Director of Central Intelligence
Chairman of the Joint Chiefs of Staff
Attorney General
Director of OMB
Secretary of Commerce.
US United States Trade Representative
Assistant to the President for Economic Policy
Secretary of Agriculture

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq