Förväntad USA-attack mot Iran i oktober i samband med stor militärövning

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 juli 2012
- Torbjörn Sassersson
USA-attack mot Iran 2012

USA-attack mot Iran 2012

Saudi Kung Abdullah och Israels premiärminister Binyamin Netanyahu har informerats om att Obama överväger godkänna en attack mot Iran om två förutsättningar infaller. Dessa är huruvida Iranska regimen fortsätter att motsätta sig USA:s krav på insyn i landets kärnkraftsprogram och om Syriska regimen fortsätter att kriga mot sitt eget folk. 

Text: Torbjörn Sassersson | Källor: DEBKAfile och Atlantic War Game

Om dessa två förutsättningar förblir oförändrade överväger USA och eventuellt även israel att attackera Iran under första hälften av oktober 2012. Men vi förstår redan utfallet bara genom att följa nyhetsrapporteringen. Iran vägrar samarbeta angående landets kärnkraftsutveckling och Assad fortsätter militära angrepp mot sitt eget folk.

Uppgifterna kommer från källor inom underrättelsetjänst och Saudiarabiens politiska sfär, skriver DEBKAfile i en artikel från 28 juni.

“Det har redan bestämts”, säger en Saudiprins till en europeisk officiell representant. “Allt kan självklart hända, men denna gång är vi säkra på att det amerikanska beslutet är avgjort och därför förbereder vi oss. Frågan nu är inte om amerikanerna kommer att attackera Iran utan när”.

Prinsen visste dock inte om en attack mot Iran kan ske före eller efter de amerikanska valen i november 2012.

Stöd NewsVoiceEnligt DEBKAfiles källor förbereder sig nu Saudi genom att öka beskyddet av regeringsbyggnader, militära anläggningar och oljeexportterminaler. Dessa strategiska resurser kan bli mål för iranska hämndattacker om eller när USA angriper Iran. Saudi förbereder även egna räder mot mål inne i Iran om kriget utbryter.

Iran immunt mot sanktioner

De senaste årens oljepriser har gjort Iran rikare och landet påverkas inte av oljesanktioner från USA och Europa. IMF har beräknat att Iran under åren 2012-2013 kommer att tjäna 104 miljarder dollar på oljeexport, att jämföra med de islamska republikernas (Islamic republic) intäkt på 23 miljarder dollar åren 2002-2003.

USA:s och Israels största gemensamma militära övning kan bli startskottet

Israel och USA planerar att i oktober 2012 genomföra ländernas hittills största gemensamma militära övning med kodnamnet “Dress Rehearsal”, enligt en israelisk rapport från 25 juni. Manövern omfattar 3000 amerikanska soldater och flera tusen israeliska. Avancerade antirobotsystem som kan kontra multipla missilattacker från både Iran och Syrien ska testas. Befälhavare general Craig A. Franklin från amerikanska flygvapnet var nyligen i Israel för att etablera en sambandsgrupp med IDF för att koordinera manövern.

Israel ska testa deras “Arrow 2 defense system” och USA använda Aegis Ballistic-missilsystem samt PAC-3 Patriot-robotar, skriver DEBKAfile som menar att bara namnet på övningen givit Saudi och Iran ett tecken på att den är inledningen på en attack mot Iran.

Iran attacked, concept evolution

USA har velat ta kontrollen i Iran sedan 1979

I ett overhead-dokument med avsändare “The Atlantic War Game” från 2004 som presenterades inför NSC Principals Committee* ritades ett komplett angreppsscenario mot Iran upp. Det omfattade hur en militär attack kan genomföras, en riskbedömning, olika militär angreppsmöjligheter och en strategisk kommunikationsplan.

Vad som är anmärkningsvärt är bla en OH-slide som är rubricerad “Regime Change Operation ~30 Days”. Det rimmar med Bush-administrationens annonsering från 2003 att Irak skulle tas över på 30 dagar. Något som drog ut på tiden i flera år (sustained warfare). Skillnaden mellan Irak och Iran är dock Irans idag överlägsna militära kapacitet i jämförelse med dåvarande Irak.

I scenariot beräknas även att Iran skulle ha sin första atombomb redan 2008 och i presentationen står:

“Dispersed nuclear weapons will be very difficult to locate even with advances in intelligence, surveillance and reconnaissance. The more weapons Iran has the more the problem is compounded.”

Enligt dokumentet är det en konsensusuppfattning inom den amerikanska underrättelsetjänsten att Iran förmodligen haft kärnvapen sedan 2008 och för varje år som går ökar antalet vapen i deras arsenal, vapen som är svåra att finna även med USA:s mest avancerade övervakningssystem. USA oroas även för de antirobotförsvar som Iran köpt in från Ryssland samt Irans egna långdistansmissiler (Shahab 3) som 2004 kunde nå 150 mil. I praktiken innebär det att Iran kan nå Kairo och Ankara i väster samt Indien i öster. Israel ligger redan inom räckhåll på en medeldistans.

Muhammad Shahid Alam är professor i “Development Economics” vid Northeastern University i USA. Han citerar i sin artikel “Real men go to Tehran” (2006) en amerikansk “Bush official” från 2003 som menade att alla män kan åka till Baghdad, men bara riktiga män kan åka till Teheran. Det har kliat i fingrarna på både Israel och USA att ta över Iran sedan revolutionen där 1979, skriver Alam.

För ett USA som aldrig i historien vågat attackera ett land som inte är militärt underlägset eller svagt har det krävts decennier av förberedelser för att inta Iran. USA kan vara nära ett genombrott i sin nästa erövring  i oktober 2012. Först var de tvungna att ta Irak och Afganistan för att få en strategisk närhet till Iran.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

* NSC Principals Committee, 2004
Secretary of State
Secretary of the Treasury
Secretary of Defense
Chief of Staff to the President
Assistant to the President for National Security Affairs
Director of Central Intelligence
Chairman of the Joint Chiefs of Staff
Attorney General
Director of OMB
Secretary of Commerce.
US United States Trade Representative
Assistant to the President for Economic Policy
Secretary of Agriculture

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • CNN har nu en topstory om en påstådd självmordsbombare som säger att det finns flera 1000 som han. Frågan om detta är santöverhuvudtaget. Kanske självmordbombandet i själva verket är mycket ovanligt? I så fall nyttjar USA-maskineriet bara detta fall för att hetsa upp stämningen mot islam i allmänhet. Qui bono? Som vanligt: krigsindustrin….

  http://edition.cnn.com/video/?hpt=hp_c1#/video/world/2012/09/28/coren-afghan-suicide-bomber.cnn

  Frågan om vem som egentligen självmordsbombar i Irak/Afganistan är oklar. Eftersom två brittiska SA-soldater utklädda till muslimer togs på bar gärning i Basra 2004 i fart med att kasta handgranater och skjuta på en irakisk polispostering kan vi undra hur stort mörkertalet är.

  Ligger USA/UK bakom 10%, 50% eller 90% av självmordsbombningar och attacker mot militärbaser och polisposterinar? Inte menat att USA/UK har självmordbomare utan att självmordsbombplatser inte polisutreds med forensics. Det är alltså enkelt att påstå att en självmordsbombning skett om man inte utreder brottsplatsen.

  https://newsvoice.se/2010/08/24/mellanostern-ar-krigsindustrins-mest-lonsamma-marknadsomrade-for-krigforing-och-vapentester/

  https://newsvoice.se/2012/01/19/navy-seal-bill-wood-berattar-om-terrorattacker-i-mellanostern-for-att-skapa-radsla-och-terrorism/

 • En riktigt skrämmande aspekt på det hela är istället tanken på att USA medvetet kan ha väntat på Iran skulle hinna utveckla kärnvapen för att på så sätt trigga igång ett tredje världskrig när de väl går in i landet. Att den gamla trenden att bara gå in i “svaga” länder är en passerad strategi, och att kodnamnet ”Dress Rehearsal” står för generalrepetion inför den riktigt stora balen.

  Hugaligen…

 • Nej det får vara nog nu! Väpnade attacker tillhör de primitiva uttrycken som borde vara överstökat och tillhör gammal tid. Vi vill nog tillhöra civiliserade tillstånd i politik och medvetenhet. Jag skulle inte ha något emot varken Ryssar, Tyskar eller Amerikanare att leva med. Men då de människorna lever under inflytande av sina regeringar och dess makt som går över deras huven, så blir det mer tillspetsat, än det skulle behöva vara.

 • Alternativa medier har varit fyllda av liknande spekulationer i hur många år som helst. Precis som i det här fallet citeras ofta någon högt uppsatt anonym person. Om det blir ett anfall mot Iran eller inte är rimligen inte något som går att läsa sig genom “källor” som DEBKAfile.

  Det sista påståendet i fetstil om att USA aldrig i historien vågat attackera ett land som inte är underlägset eller svagt är lite märkligt. När USA gick in i andra världskriget var Tyskland och dess allierade knappast särskilt svaga. Utan USAs inblandning i kriget hade vi troligen talat tyska idag.

  • Jag bedömer DEBKAfile som en bra källa bland få medier som kan göra anspråk på att ha bra underrättelsetjänstkällor. Visst har man varnat tidigare, men det har funnits skäl till det. Hela uppbyggandet sedan ffa 1991 pekar på nya erövringståg.

   Jag håller inte med dig att Tyskland var starkt eller att USA räddade Europa från nazisterna/Tyskland. Vi får inte glömma att Tyskland blev mycket försvagat 1941 pga ryssarna. Samtidigt hade engelsmännen, polackerna och fler andra länder bekämpat Tyskland under åratal. USA gjorde en galant landstigning i Europa 6 juni 1944 när Tyskland var ett vrak. Tyskland kapitulerade 8 maj 1945.

   USA var överlägset Japan tack vare atombomberna som de krossade civilbefolkningen med. Med megabomber utan risk för vedergällning med detsamma är det lätt att vara tuff och sedan skriva historia.

   Jag vill påstå att vi inte talar tyska idag (ursäkta arrogansen) tack vare Polen, Tjeckoslovaken, Frankrike, England, Ryssland samt även USA.

   • Faktum kvarstår – utan USAs inblandning i andra världskriget är risken stor att historien fått en annan gång. Hade vi inte talat tyska skulle kanske ryska varit vårt andra språk. En enligt min mening precis lika skrämmande tanke. Det var i huvudsak USA och dess förmåga till kapprustning som stoppade Sovjetunionens expansion under det kalla kriget, och i slutändan knäckte kommunistväldet. Glöm heller inte att USA genom Marshallhjälpen bidrog till att återuppbygga ett Europa som till stor del låg i spillror efter kriget.

    USA är på inget sätt utan fel och brister. Jag tror dock inte att landet och dess makthavare är lika onda som de ofta framställs i alternativ media och en del bloggar.

    • Visst ok.

     Min personliga inställning till USA är positiv när jag tänker på människor och möjligheter, men negativ när jag tänker på hur kongressen ständigt blir överkörd av senat och starka ekonomiska intressen tex krigsmaskineriet. Jag skulle lätt kunna bo i USA och hade nyligen planer på att testflytta dit. Kan vara bra att tillägga det för att skjuta i sank alla eventuella misstankar att jag är USA-hatare.

     Lått oss droppa denna diskussion och återgå till kärnfrågan i artikeln, den om Iran, USA, Syrien. Att man kan ifrågasätta DEBKAfile är redan etablerat, men jag kan ifrågasätta på samma sätt BBC, CNN och DN för all del.

     Kärnfrågan är eventualiteten av ett storkrig i Mellanöstern med start i oktober. Det måste rimligen vara en intressant fråga.

    • Måtte vi slippa ett storkrig i Mellanöstern.

     Ingen ska inbilla sig att USAs makthavare vill oss väl. Skilj på den vanliga amerikanen och makthavarna. De som sitter vid makten i USA är MYCKET israelvänliga. De sviker folket i Amerika, bland annat betalar de multum med pengar till Israel. Varför?…Kan bero på vilka som bestämmer.

     Vem krigar sönder Mellanöstern? Ja inte är det Araber och muslimer i alla fall.
     Och inte är det heller logiskt att ockupera andra länder för att “hjälpa” införa demokrati. Och resultatet blir kaos i det land som “demokratiseras”

     När ska världen inse att USA och Israel i maskopi med varandra, förstör grundvalen för miljontal människors existens?

     Med vilken rätt ockuperar israelerna palestiniernas land? De fördriver palestinierna. USA ockuperar land efter land i mellanöstern. Muslimer flyr sina länder. Sedan kommer de till oss och den s.k. främlingsfientligheten ökar, sägs det. Vissa är rädda för att muslimerna ska ta över oss. Svenskarna föder mindre barn medan muslimerna föder många och snart är de fler än oss.

     Muslimer är i allmänhet bra människor, de flyr sina länder för att USA ockuperar deras länder och Israel bygger murar och samvetslöst kör sitt apartheid.

     Inse hur illa det är.

     Snart är det Irans tur.

     De som sitter vid makten i USA, struntar fullständigt i att folk flyr sina länder. De tycker det är bra. För då skapar man oro. Jag är själv andra generationens invandrarbarn och jag vet att invandring skapar problem. Folk blir rotlösa.

     När min pappa gjorde militärtjänst i sitt hemland, lyssnade de på radio från USA, där de fick höra att gjorde de uppror skulle USA stödja dem. De gjorde uppror, men sorry, ingen hjälp kom från USA. Lång näsa och grundlurad, och många var tvungna att fly.

     Det är så USA gör, de luras hela tiden. De som sitter vid makten alltså, inte den vanliga människan, som är lik dig och mig, hyggligt snälla, vill väl men kan klanta till det av ren okunskap ibland, men har ett samvete och därmed förmåga att göra bättre nästa gång.

     Majoriteten som styr i USA, Israel och övriga världen saknar samvete. De kan ertappas med att ljuga, men bryr sig inte, ruskar av sig, går vidare och fortsätter lika frejdigt att ljuga. Och de bryr sig inte alls om att folk lider, de rättar sig bara efter sin egen agenda, där vanligt folk inte har en plats.

     Det är alltid fel att gå in i ett annat land. Det kallas för att ockupera. USA tog Irak och skyllde på att Irak hade “massförstörelsevapen”. Efter när landet var sönderbombat visade det sig att inga massförstörelsevapen fanns.

     Nu påstår man att Iran har ett kärnvapenprogram, men själva säger de att det bara är kärnkraft för fredligt bruk. Med samma logik som när USA mosade Irak kommer man troligen inse efteråt när världen brunnit klart, (om man alltså är galen nog att försöka kväsa Iran) att Iran inte heller hade några farliga vapen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *