Inez Abrahamsson uthängd – Västerbottenkuriren PO-anmäls – Nyhetschef Stefan Åberg vilseleder läsarna

publicerad 3 oktober 2012
- av Torbjörn Sassersson red.

DEBATT. Västerbottenkuriren (VK) hänger ut Inez Abrahamsson som en bedragare i artikeln “Sjuka luras på healingresor”. För att få tyngd i artikeln tar de in professor Sven-Ove Hansson från skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). Det verkar som om VK vill bränna Inez Abrahamssons namn. Den uppfattningen stärks när vilseledande citat i artikeln publiceras och sedan inte korrigeras inom en rimlig tid.

Text: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad kl 11:17, 4 okt 2012 [Stefan Åberg har inte rättat texten]

Den heta potatisen handlar om att Inez Abrahamsson driver en resebyrå Weforyousom säljer healingresor till Brasilien. VK beskriver en healer i Brasilien som en bedragare och tidningsredaktionen, som inte uppger skribentens namn, skriver att människor luras på 25,000 kr. Vad artikeln dock inte berättar är att i priset ingår flygresa tur och retur Brasilien–Sverige, transfer inom Brasilien, svensktalande guide, flera taxiresor, kost och logi samt en rundtur i Brasilia.

Priset för resepaketet på Weforyou’s hemsida är i själva verket 20,900 kr inkl moms inte 25,000 kr.

Artikeln påstår att det saknas vetenskaplig grund för att healing fungerar. Det stämmer inte. På PubMed, världens största medicinska forskningsdatabas, finns vetenskapliga referenser att beröring och vad som populärt kallas healing kan båda bota och lindra sjukdomstillstånd.

Nyhetschef Stefan Åberg vägrar ändra vilseledande text

Västerbottenkuriren har i högermarginalen en blå faktaruta med ett kontroversiellt citat om kopplingar mellan skam, homosexualitet och cancer, som många läsare uppfattar är ett citat från Inez Abrahamsson.

När Abrahamsson påpekar detta för tidningens nyhetschef Stefan Åberg vägrar denne att förtydliga det, en gest som skulle vara enkel för Åberg att genomföra. Stefan Åberg går endast med på att till en början rätta ett annat fel gällande tidningens påståenden om en broschyr.

“Det jag vänder mig mest emot är att jag får ta ansvar för en hel bransch eftersom VK medvetet undviker att ge någon källhänvisning till den person som uttalar sig på ett minst sagt vidrigt sätt om homosexualitet och cancer”, säger Inez Abrahamsson.

Inez Abrahamsson kände sig kränkt och anmälde Västerbottenkuriren till Pressombudsmannen (PO). Hon vet att artikeln kommer att ge henne problem i den mindre by där hon bor.

“I en liten by som Latikberg,  i en liten kommun som Vilhelmina och ett litet land som Sverige, kommer inga dementier i världen att göra mig fri från de obehag som de insinuanta undertexterna i VK s artikel ger läsaren”, säger Inez Abrahamsson.

Västerbottenkuriren tar i artikeln till vad som uppfattas som ett tungt artilleri. Professor Sven-Ove Hansson från skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som citeras.

“Sjuka människor luras att spendera pengar på healing av en karismatisk person i stället för att satsa sin energi på det sjukvården kan ge. Det är en förfärlig verksamhet och jag tycker att lite mer moral skulle behövas”, säger Sven Ove Hansson.

Professor Sven Ove Hansson är inte medicinare

Sven Ove Hansson
Sven Ove Hansson, Foto: KTH

Sven Ove Hansson är dock varken medicinare, läkare eller forskare inom alternativa behandlingsformer. Han är filosof på KTH och representerar en kontroversiell förening VoF som gjort sig känd för att sätta dit kvinnor med sitt pris Årets förvillare och företrädesvis ge ett folkbildarpris till män. Inte utan anledning har skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning kallats: “föreningen för män som hatar kvinnor.

Det är inte första gången föreningen Vetenskap och Folkbildning samarbetar med regionala tidningar för att sätta dit personer som avviker från “godkända normer”. Undertecknad har tidigare visat hur föreningen hängde ut en medial kvinna i Uppsala i samarbete med Uppsala Nya Tidning. Hon framställdes i artikeln som en häxa i skogen. Uppsalatidningens fotograf ville att hon skulle dra en svart huva över huvudet och illusionen av en häxa var ett faktum. Se replik: “Vetenskap och Folkbildning och Viktoria Hårdstedt lurar medium i fälla”

Immunologen Sanna Ehdin berättar för NewsVoice hur hon jagades av VoF i 10 år. Dr Annika Dahlqvist (fettdoktorn) hade VoF i hasorna i flera år. Inte ens när Dahlqvist i en Aftonbladetartikel berättade om självmordstankar visade dåvarande ordförande i VoF det minsta ånger.

Västerbottenkuriren kör ett liknande upplägg. Denna gång ska tydligen en kvinna kopplas till bedrägeri och märkliga homosexuttaladen, eftersom nyhetschef Stefan Åberg vägrar förtydliga vem som sagt vad. Många läsare har därför bildat sig en negativ uppfattning om Abrahamsson och dessutom kan redaktionen inte korrigera i redan tryckta exemplar.

“Det är i klartext ett jävla sätt att bedriva journalistik på. Det är ungefär samma sak som att en ansvarig person för en målerifirma i Vilhelmina skulle få klä skott för en oseriös målare i Stockholm. Det hör till god pressetik att försöka se till att rätt citat hamnar i rätt mun”, säger Inez Abrahamsson.

Men skadan är redan skedd för Abrahamsson. Tidningen ges ut i 37,000 pappersexemplar, enligt Wikipedia.

Text: Torbjörn Sassersson

Inez Abrahamssons hemsida: www.inez.se