Inez Abrahamsson uthängd – Västerbottenkuriren PO-anmäls – Nyhetschef Stefan Åberg vilseleder läsarna

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 oktober 2012
- Torbjörn Sassersson red.

DEBATT. Västerbottenkuriren (VK) hänger ut Inez Abrahamsson som en bedragare i artikeln “Sjuka luras på healingresor”. För att få tyngd i artikeln tar de in professor Sven-Ove Hansson från skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). Det verkar som om VK vill bränna Inez Abrahamssons namn. Den uppfattningen stärks när vilseledande citat i artikeln publiceras och sedan inte korrigeras inom en rimlig tid.

Text: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad kl 11:17, 4 okt 2012 [Stefan Åberg har inte rättat texten]

Den heta potatisen handlar om att Inez Abrahamsson driver en resebyrå Weforyousom säljer healingresor till Brasilien. VK beskriver en healer i Brasilien som en bedragare och tidningsredaktionen, som inte uppger skribentens namn, skriver att människor luras på 25,000 kr. Vad artikeln dock inte berättar är att i priset ingår flygresa tur och retur Brasilien–Sverige, transfer inom Brasilien, svensktalande guide, flera taxiresor, kost och logi samt en rundtur i Brasilia.

Priset för resepaketet på Weforyou’s hemsida är i själva verket 20,900 kr inkl moms inte 25,000 kr.

Artikeln påstår att det saknas vetenskaplig grund för att healing fungerar. Det stämmer inte. På PubMed, världens största medicinska forskningsdatabas, finns vetenskapliga referenser att beröring och vad som populärt kallas healing kan båda bota och lindra sjukdomstillstånd.

Nyhetschef Stefan Åberg vägrar ändra vilseledande text

Västerbottenkuriren har i högermarginalen en blå faktaruta med ett kontroversiellt citat om kopplingar mellan skam, homosexualitet och cancer, som många läsare uppfattar är ett citat från Inez Abrahamsson.

När Abrahamsson påpekar detta för tidningens nyhetschef Stefan Åberg vägrar denne att förtydliga det, en gest som skulle vara enkel för Åberg att genomföra. Stefan Åberg går endast med på att till en början rätta ett annat fel gällande tidningens påståenden om en broschyr.

“Det jag vänder mig mest emot är att jag får ta ansvar för en hel bransch eftersom VK medvetet undviker att ge någon källhänvisning till den person som uttalar sig på ett minst sagt vidrigt sätt om homosexualitet och cancer”, säger Inez Abrahamsson.

Inez Abrahamsson kände sig kränkt och anmälde Västerbottenkuriren till Pressombudsmannen (PO). Hon vet att artikeln kommer att ge henne problem i den mindre by där hon bor.

“I en liten by som Latikberg,  i en liten kommun som Vilhelmina och ett litet land som Sverige, kommer inga dementier i världen att göra mig fri från de obehag som de insinuanta undertexterna i VK s artikel ger läsaren”, säger Inez Abrahamsson.

Västerbottenkuriren tar i artikeln till vad som uppfattas som ett tungt artilleri. Professor Sven-Ove Hansson från skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som citeras.

“Sjuka människor luras att spendera pengar på healing av en karismatisk person i stället för att satsa sin energi på det sjukvården kan ge. Det är en förfärlig verksamhet och jag tycker att lite mer moral skulle behövas”, säger Sven Ove Hansson.

Professor Sven Ove Hansson är inte medicinare

Sven Ove Hansson
Sven Ove Hansson, Foto: KTH

Sven Ove Hansson är dock varken medicinare, läkare eller forskare inom alternativa behandlingsformer. Han är filosof på KTH och representerar en kontroversiell förening VoF som gjort sig känd för att sätta dit kvinnor med sitt pris Årets förvillare och företrädesvis ge ett folkbildarpris till män. Inte utan anledning har skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning kallats: “föreningen för män som hatar kvinnor.

Det är inte första gången föreningen Vetenskap och Folkbildning samarbetar med regionala tidningar för att sätta dit personer som avviker från “godkända normer”. Undertecknad har tidigare visat hur föreningen hängde ut en medial kvinna i Uppsala i samarbete med Uppsala Nya Tidning. Hon framställdes i artikeln som en häxa i skogen. Uppsalatidningens fotograf ville att hon skulle dra en svart huva över huvudet och illusionen av en häxa var ett faktum. Se replik: “Vetenskap och Folkbildning och Viktoria Hårdstedt lurar medium i fälla”

Immunologen Sanna Ehdin berättar för NewsVoice hur hon jagades av VoF i 10 år. Dr Annika Dahlqvist (fettdoktorn) hade VoF i hasorna i flera år. Inte ens när Dahlqvist i en Aftonbladetartikel berättade om självmordstankar visade dåvarande ordförande i VoF det minsta ånger.

Västerbottenkuriren kör ett liknande upplägg. Denna gång ska tydligen en kvinna kopplas till bedrägeri och märkliga homosexuttaladen, eftersom nyhetschef Stefan Åberg vägrar förtydliga vem som sagt vad. Många läsare har därför bildat sig en negativ uppfattning om Abrahamsson och dessutom kan redaktionen inte korrigera i redan tryckta exemplar.

“Det är i klartext ett jävla sätt att bedriva journalistik på. Det är ungefär samma sak som att en ansvarig person för en målerifirma i Vilhelmina skulle få klä skott för en oseriös målare i Stockholm. Det hör till god pressetik att försöka se till att rätt citat hamnar i rätt mun”, säger Inez Abrahamsson.

Men skadan är redan skedd för Abrahamsson. Tidningen ges ut i 37,000 pappersexemplar, enligt Wikipedia.

Text: Torbjörn Sassersson

Inez Abrahamssons hemsida: www.inez.se


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag har nu fått besked från Pressombudsmannen. Även de tycker att jag får klä skott för det homofobiska uttalandet, men anser inte att det är skäl till klander.
  Osaklighet och diskriminering är tydligen OK.

  För egen del är kanske det värsta att jag, som själv har en fil kand i journalistik, helt tappar tron till branschen och till PO. De blir nämligen så uppenbart att de som granskar i första hand värnar branschen och andra hand de som drabbas. Det vill säga precis tvärtemot det som är tanken med att de finns.

  Jag har inget emot att jag och mitt företag granskats, tvärtom, det är mycket sunt. Men jag förväntade mig kritiskt tänkande och professionalism, inte moralpanik och slask.

  Jag kan överklaga, men inser att det är lönlöst. Makt korrumperar och medierna utgör dess värre inga undantag. .
  Inez

  • Bra att du/vi fick det på pränt igen. Ytterligare ett exempel på en myndighet som skyddar etablissemanget istället för individen/medborgaren.

   • INEZ Du är ju inne på ett område som var kvinnors hemmaplan fram till kristendomen började jaga häxor och påtalade att “kvinnan tige i församlingen”. Sätt dig över detta uttryck för manschauvinism och inse att denna man är förkrympt antagligen i alla avseenden. Det gäller dock inte alla manliga journalister. 🙂 Börje

  • Får man fråga om du märkt någon skillnad i intresset kring dina healingresor efter artikeln? Fler eller färre resenärer?

   • Det som hänt är att några som bokat resor inte klarar av hetsen från sin omgivning, det sociala trycket har blivit större. Jag har dock mött av respekt för att jag svarat för mig men även av väldigt fula personangrepp. På nätet kan anonyma människor uttala sig på enormt kränkande sätt. Företagets skada är begränsad.

    Börje, jag inser att slasket som jag mött handlar om moralpanik och brist på kunskaper, men inte bara. Det finns ett starkt normsystem i vårt samhälle som gör att det är omoraliskt att sälja healingresor men ok att kränga stridsflygplan, trampminor eller märkliga vacciner.
    Det är också mer suspekt att göra något utan eget vinstintresse än att vinstmaximera.

    Vi lever i den värld som vi själva är med och skapar. Jag hoppas därför att den här historien ska väcka engagemang hos fler. För bitterhet leder ingen vart. Men just nu har min tillit till rådande system blivit ordentligt tilltufsad.

 • Skall en healingresa till Brasilien vara så mycket värre, än att åka på fylle semester till
  copa Cabanna?
  Västerbottens kurriens Stefan Åberg protesterar inte mot sådana resor! Varför inte??

 • Även om jag inte direkt tror på healing osv, så måste jag säga att en resa till Brasilien inkl. det mesta för 20.900:- inte kan anses lura någon på något vis, tänk bara erfarenheten och upplevesen att komma dit, oavsett om man tror på JOG eller inte? Kan ju i flesta fall vara dyrare att ta en solsemester till Kreta för tusan! 🙂

  Sjukt dålig artikel av VK, måste vara nyhetstorka..

  • Nu är det ju inte själva priset som är huvudföremålet för kritiken, utan vilka förhoppningar och förespeglingar man inger svårt sjuka människor. Det finns behandlingar som har en bevisad effektiva på cancertumörer och som framgår av studien nedan är JOGs andliga kirurgi inte en av dem. Om folk avstår adekvat behandling och istället reser på healingcharter så är det direkt farligt.

   • Din rädsla avspeglar sig från en främmande tillvaro och skapar illusoriska främmande tankar. Ta dej till sans, så skall du se att det finns en bättre verklighet än den du inbillar dej. Åk till Brasilien och må bra 🙂

    • AA studien som du refererar till antar jag är den som Ebbot Nosressas nämner. Där står inget om slutsatser andra än att resultatet är för magert för att dra slusatser om effekt av insats. Däremot vidimeras de spektakulära metoderna. Operation utan desinfektion i varmt klimat och ingen skada eller inflammation efteråt. Det i sig är remarkabelt. Jag har studerat material som jag har granskat noga och själv sett resultat av insats. En där en enligt läkare obehandlingsbar och dödlig hjärntumör stor som en apelsin har gått tillbaka och efter ett år hos JOG försvunnit helt. /B

 • När jag läser artikeln i VK så ger man sken av att man vet sanningen att de som reser blivit lurade. Man talar om de som är i behov av extra hjälp som att de inte vet sitt eget bästa. Behandlar dem som mindre vetande mao. Att skjuta skuld på den som arrangerar, tycker jag verkar både oempatisk och naivt. Tror nog människor som prövar den här hjälpen vet vad de gör, speciellt om de kanske gått igenom svår behandling i traditionella sjukvården och inte lyckats få hjälp. Vad har de att förlora? VK verkar inte vilja förstå den situationen.

 • Tillägg från NewsVoice, VK skriver följande i den blå rutan:

  – – –

  “Läs om Jonas Karlsson som själv sökte information om resorna. I mötet med en annan researrangör:”

  “Där frågade hon mig rakt ut om jag var gay. Att så många gaykillar fick ändtarmscanser berodde nämligen på skammen de upplevt i livet. Hon sa att John of God skulle kunna hjälpa mig att gå till botten med min skam.”

  – – –

  NewsVoice kommentar:

  1. Det framstår som om citatet kommer från Inez Abrahamsson om man läser slarvigt eller missar att läsa det första stycket. Bilden ovanför citatet på Inez förvirrar läsaren.

  2. Det framstår som, om man läser noga, att det är en av kollegorna till Abrahamsson på Weforyou som sagt det. Det stämmer inte heller. Det handlar om ett citat från en annan researrangör, en person i ett annat resebolag.

   • Professor Sven Ove Hansson blev år 2010 folkligt vald till årets förvillare.
    Hans påstående att “John of God” är en känd bedragare är lögn. Att han skulle ha påkommits med kycklingdelar är lögn. Att “John of God” påstår sig ha botat en enda människa är lögn. Men många som varit hos honom upplever sig ha blivit förbättrade och botade, många använder sig av ordet mirakel. Så även jag som till skillnad från SOH varit där.
    Innan Du tycker till får Du gärna gå in på min hemsida som är: http://www.janoleby.se

    • Enligt uppgifter utsattes Joao för att antal år sedan för en statlig utredning av sin verksamhet där ett brasilianskt forskarteam följde honom dagligen i två års tid och de konstaterade förvånat att det Joao gjorde fungerade.

     Samma sak hände med utredningar gjorda av team från USA.

     Någon som med referenser/länkar kan bekräfta dessa uppgifter?

     • http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0104-42302000000300002&lng=en&nrm=iso

      SUMMARY

      Psychic surgery: an investigation

      BACKGROUND: A very popular modality with the media is psychic surgery which has received little scientific evaluation though. Such phenomena always raise the issues of fakery and deceit. Research has been scarce.

      METHODS: We report an investigation on one of the most famous psychic surgeons in Brazil, João Teixeira de Farias. 30 surgical interventions with cutting were studied, 6 patients undergoing history-taking, physical examination and analysis of the materials supposedly extracted from them.

      RESULTS: We were struck by the fact that the surgeon really incisions skin or ocular epithelium in addition to scraping the cornea without identified anaesthetics or antiseptics being used. Just one woman complained of pain as she had her breast incised. Longer follow up of patients failed to notice any infection in the surgical sites. Histopathology found the specimens to be compatible with their site of origin and, apart from a 210g. lipoma, were healthy tissues without discernible pathology.

      CONCLUSIONS: The surgerical procedures are real but we couldn’t evaluate the efficacy. It didn’t appear to have any specific effect. Our findings are undoubtedly more of an exploratory kind than conclusive ones. Further studies are clearly necessary to cast light on this unorthodox treatment.

      >>>

      Denna är den enda studie som jag känner till, men den är ju i det större hela rätt intetsägande. Borde inte Inez ha koll på forskningsläget förresten? Jag menar i egenskap av researrangör borde hon ju rimligtvis ha gjort en rejäl kontroll av John för att säkerställa att hans förmåga är riktig.

      Inez, vad har du att säga i ämnet? Hur ser evidensläget ut för John of God? Kan du länka till de studier som du tittat på när du utvärderat hans healande kraft?

      • Det finns många studier gjorda på healing.
       Frekvensteknik kallas metoden att framkalla helande förändringar i huden och kroppen via elektromagnetism. Den tyske biofysikern Fritz Albert Popp vid universitetet i Heidelberg har bedrivit grundforskning inom cellkommunikation. Hans resultat pekar på att celler omges av ett elektromagnetiskt svängningsfält. Även kroppen är därför omgiven av ett fält som innebär en förtätning av de enstaka cellernas svängningar. Popp menar att cellerna kommunicerar via kroppens eget kommunikationsnätverk och att den biokemiska informationen kommer i efterhand som ett resultat av svängningsinformationen. Popp har även visat att det går att styra processen i cellerna genom att påverka deras svängningsfält.
       I Tyskland används metoden inom den ordinarie sjukvården mot allergier och tarmbesvär.
       Ett ryskt team av läkare och vetenskapsmän vid Sotji Universitet, under ledning av Alexander Karasev, utvecklade i slutet av 1970 en behandlingsmetod med hjälp av elektriska signaler för att stimulera immunförsvaret. Tekniken kom att kallas bioenergimedicin.

       Självhealing via självsuggestion och hypnos.
       Allt fler läkare lär sig hypnos, då denna metod till och med kan bidra till att operationer kan genomföras med begränsad insats av smärtlindring. Hypnos kan också påskynda läkning. Det innebär att hypnos kan användas som healingmetod.

       Placebo – Kroppens självläkande förmåga
       Redan 1922 kom Émile Coué, en fransk apotekare, ut med boken ”Min metod” som handlade om att människor kunde bli friska utan medicin, bara de trodde på det.
       Martin Ingvar anser sig 2002 ha fått bildbevis på placebo och hur placebo uppträder i hjärnan.

       En studie, ”Healing som omvårdnad” av Bjerling, 1998 reder ut funktion och utbredning och nämner en engelsk healer, Matthew Manning. Han har undersökts av fysikprofessor Brian Josephson som menar att det är frågan om en okänd form av psykisk energi:
       – ”Matthew Manning, en känd healer i England, har förmåga att skapa en stark riktad energi, och han har även lyckats projicera energier så att de syns tydligt på en vanlig polaroidfilm (Manning, 1995). EEG-mätningar som gjorts på Manning (1975) har visat att han använder en del av hjärnan som man tidigare trodde var inaktiv. Brian Josephson, Nobelpristagare i fysik 1973, har sagt om Manning att han har en ny slags energi, som kommer att ge nya upptäckter och vara av stor betydelse för fysiken (Whitton, 1974).”
       I en studie av Dr Achterberg m fl presenterad av Robert Charman på Society for Psychical Research (2005) anser forskarna sig funnit bevis för att healers på avstånd kunde påverka MRI-mätbar hjärnaktivitet hos en försöksperson som var fysiskt och elektriskt isolerad. 88
       Försök att vetenskapligt mäta effekten av förbön har genomförts i ett flertal kliniska studier. Några av dessa studier pekar på att ingen effekt alls uppnås, medan andra indikerar ett samband med tillfrisknande.
       En studie av hjärt- och kärlpatienter genomförd av Luciano Bernardi visade att bön alternativt yogamantran på en särskild frekvens gav en signifikant ökad baroreflexkänslighet, vilket påverkar puls och blodtryck. (British Medical Journal, 2001)

       ”Vetenskapen har ingen teori för ett sådant oväntat resultat så, förståeligt nog, ignoreras det. Men nuvarande vetenskapen har ingen tillfredsställande teori att redovisa medvetande heller. Neurofysiologi är en sluten slinga som bygger på att förklara orsak och verkan. Där har neuropsykologi (du och jag) ingen plats. Dessa EEG och MRI-fynd, sammanfattas i resultaten och referenserna och är en oväntad del av pusslet. De förtjänar uppmärksamhet av det vetenskapliga samfundet som helhet, och neurovetenskap i synnerhet.” (Bob Charman)

       Osv osv rekommenderar min bok Tolv Sinnen för fler exempel /Börje

   • Inez, är det inte av godo att detta lyfts upp till ytan ändå? Ni på Weforyou har ju fått hjälp med att städa hemsidan från tveksamma påståenden i och med P3-dokumentären till exempel.

    • Jo, Jonas, det är jättebra att frågan om healing och healingresor lyfts. Och resultatet när det gäller vår hemsida är att jag tagit bort en länk till en artikel som någon annan skrivit. Idag har jag också lagt in en text för att förtydliga att berättelserna är just berättelser, inga medicinska rekommendationer, för vi har ju inget syfte att vara olagliga, tvärtom. Weforyou vill vara genomärliga!

     Det jag är förbannad på är sättet att diskutera. Är det rimligt att jag ska ta ansvar för alla. Eftersom jag själv är journalist tycker jag att saklighet måste gå igenom allt, istället för en massa tyckande.Dessutom brukar jag försöka få kommentarer från sakkunniga.

     I forskningsvärlden kallas det för “Blame by society” när man, precis som VK gjort, sätter ihop ett “snuskpaket” runt en person i syfte att denne ska dömas i kraft av omvärldens tillkortakommande. De borde varje journalist veta. Och i värsta fall var det precis det som var tanken, att smutskasta mig, inte att lyfta frågan.

     Einstein lär ha sagt att “Det är mycket nedslående att leva i en tid när det är lättare att spränga en atom än en fördom” Det var också han som sa att “Det krävs ett nytt sätt att tänka idag, för att lösa de problem som gårdagens tänkande skapat.”
     Jag hoppas att det här är en början till en fortsatt debatt med mer forskning och mindre tyckande.

     Idag tänker jag dock försöka göra som Einstein föreslår. Tänka lite nytt och sätta punkt för gårdagen, även om den varit lärorik.

     • Tidningen Västerbottenkurirens publicering av professor Sven Ove Hanssons lögner har sitt eget kapitel. Själv blev jag mer intresserad av att försöka se bakom mannen som levererat lögnerna. Det blev ingen betungande uppgift och efter att ha ögnat igenom en del omkring vad han sysslat med och vad han skrivit ser jag hans lögner snarast som följdriktiga. Utifrån min roll som läkare blev jag betänksam och i min roll som medium påstår jag att SOH har många inkarnationer kvar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *