Sveriges Radio åsiktsregistrerar svenskar i ”telefondatabasen”

0
155

Sveriges Radios ”Ring P1” har i hemlighet åsiktsregistrerat tusentals personer i en hemlig databas kallad ”telefondatabasen”. Uppgifter om namn, telefonnummer, politisk ideologi, sjukdomar och religions­tillhörighet sparas.

DN har tagit del av ett internt dokument signerat av Erica Hedin som är projektledare och ansvarig för ”Ring P1. DN ställde följande frågor.

Är det förenligt med lagen att ha en sådan databas?

”Ja det är det, säger Erica Hedin.”

Hur tror du ”Ring P1”:s lyssnare reagerar på att de registreras?

”Jag tror att den som lyssnar på programmet mycket väl kan förstå att man måste hantera en massa olika uppgifter i ett programarbete.”

Men det är ändå känsliga och personliga uppgifter som ni sparar. Tror du inte att de kan bli upprörda?

”Du påstår att det är känsliga uppgifter och så, och du frågar om folk kan bli upprörda. Människor kan bli upprörda över mycket, vi har upprörda människor i ”Ring P1” varje dag. Och en del blir väldigt upprörda över saker som någon annan tycker är ointressant, det lever vi med varje dag, säger Erica Hedin.”

Läs mer i DN

Läs mer i Aftonbladet

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här