Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sveriges Radio åsiktsregistrerar svenskar i ”telefondatabasen”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 december 2012
- Torbjörn Sassersson

Sveriges Radios ”Ring P1” har i hemlighet åsiktsregistrerat tusentals personer i en hemlig databas kallad ”telefondatabasen”. Uppgifter om namn, telefonnummer, politisk ideologi, sjukdomar och religions­tillhörighet sparas.

DN har tagit del av ett internt dokument signerat av Erica Hedin som är projektledare och ansvarig för ”Ring P1. DN ställde följande frågor.

Är det förenligt med lagen att ha en sådan databas?

“Ja det är det, säger Erica Hedin.”

Hur tror du ”Ring P1”:s lyssnare reagerar på att de registreras?

“Jag tror att den som lyssnar på programmet mycket väl kan förstå att man måste hantera en massa olika uppgifter i ett programarbete.”

Men det är ändå känsliga och personliga uppgifter som ni sparar. Tror du inte att de kan bli upprörda?

“Du påstår att det är känsliga uppgifter och så, och du frågar om folk kan bli upprörda. Människor kan bli upprörda över mycket, vi har upprörda människor i ”Ring P1” varje dag. Och en del blir väldigt upprörda över saker som någon annan tycker är ointressant, det lever vi med varje dag, säger Erica Hedin.”

Läs mer i DN

Läs mer i Aftonbladet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq