Anonymous: “Vi skulle aldrig attackera brandförsvar eller sjukvård”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 januari 2013
- NewsVoice redaktion
Foto: Anonymous

SÄKERHET. Räddningstjänsten uttrycker i senaste numret av sin tidning “Larmet går” oro för att Anonymous ska slå till mot det svenska brandförsvaret. NewsVoice får dock en lugnande dementi från Anonymous. Tvärtom kan de hjälpa till att stoppa hackerattacker!

I senaste numret av Räddningstjänstens tidskrift ”Larmet går” säger Johanna Hillgren, som arbetar med risk- och sårbarhetsanalyser på Räddningstjänsten, att samhället förlitar sig mycket på att kommunikation via telefon och internet alltid fungerar. I sammanhanget uttrycker artikeln särskild oro för hackergruppen Anonymous vars gestalt täcker hela förstasidan på ”Larmet går”.

Johanna Hillgren studerar vilka faror som finns. Uppgiften är att stödja de svenska kommunerna så att de kan arbeta tillsammans med andra aktörer vid stora händelser som exempelvis ett stort elavbrott.

Tidningen “Larmet går” påpekar dock att de senaste åren har hackernätverket Anonymous lyckats stänga ner ett svenska myndigheters sajter. Attackerna visar hur sårbara vi är och hur sabotage kan ställa till med besvär i samhället.

“De stora problemen kommer när människor som är i behov av hjälp inte kan komma i kontakt med sjukvården eller Räddningstjänsten”, säger Johanna Hillgren.

ArcanumSkolan 2024

NewsVoice fick kontakt med Anonymous representanter i Sverige. De dementerar att de skulle attackera brandförsvaret.

Anonymous kom även med följande häpnadsväckande uttalande:

“Vi är flera inom anonymous som aldrig ens skulle tänka tanken om att ge oss på varken brandförsvaret eller sjukvården. Sedan finns det kriminella ligor som sysslar med hacking som anonymous tar avstånd ifrån.”

“Vi snarare skulle försöka hjälpa brandförsvaret att försöka stoppa attacken eller mildra omständigheterna för att de ska kunna jobba så effektivt som möjligt.”

“Vi är inte ute efter att skada folk. Anonymous har som grundpelare att aldrig attackera varken sjukvården eller brandförsvar där man försöker rädda liv och vi uppskattar det hårda arbete de gör för att skydda människors liv.”

Läs mer och ladda ner “Larmet går”

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Mycket bra! Självklart kan det finnas oro kring detta. Men nu får man svar på tal. Hoppas informationen går fram till dem så de slipper känna oro. Deras verksamhet att rädda folk är viktig, och ska skyddas.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *