Bostonbombarnas motiv var hämnd mot USA:s statsterrorism

publicerad 24 april 2013
- av Torbjörn Sassersson red.
Dzhokhar Tsarnaev, public domain
Dzhokhar Tsarnaev, public domain
Dzhokhar Tsarnaev, public domain

När Dzhokhar Tsarnaev den överlevande Bostonbombaren avslöjar sitt motiv för bomberna i Boston upphör mediernas intresse för händelsen. Motivet var en protest mot USA:s statsterrorism som dödat 100, 000-tals oskyldiga civila i Afghanistan och Irak. Det är ett ickeämne att diskutera.

Text: Torbjörn Sassersson

Det mest intressanta som publicerats i svenska mainstream media senaste två dygnen är en ingress författad den 24 april av John Granlund på Aftonbladet:

“Den överlevande misstänkta Bostonbombaren beskriver motiven bakom attacken: Ilska över USA:s krig i Irak och Afghanistan drev dem till attentaten.” / Aftonbladet: Motiven: Irak och Afghanistan

Källan var sannolikt CNN:

“The surviving suspect in the Boston Marathon bombings has cited the U.S. wars in Afghanistan and Iraq as motivating factors behind last week’s attack, a U.S. government official said Tuesday.” / CNN: Official: Suspect says Iraq, Afghanistan drove Boston bombings

I övrigt handlar artiklarna i mainstream media om radikaliseringen av männen från Dagistan. Det spekuleras i hur männen först var snälla och empatiska och sedan fick våldsamma ideer inom extrema kretsar i Dagestan.

Mainstream-journalisterna gäspar sig igenom sitt skrivande.
De skriver av varandra på samma sätt som när en
internetskröna skapas och hålls vid liv.

Föreställningarna som målas upp är hela tiden samma. Bilden upprepas som en gammal LP-skiva som hakat upp sig. Våldet ska komma från Mellanösterns radikala kretsar, men terrorns påstådda källområde råkar vara samma länder där USA vill placera militära baser, ta olja och utvinna mineraler, samma länder som sedan 2003 varit amerikanska vapenindustrins mest lönsamma marknadsområde. Efter bomberna i Boston kan USA finna förnyad anledning att intensifiera sin aktivitet i Mellanöstern. Vilka naturresurser finns i Dagestan? Enligt Wikipedia är Dagestan rikt på olja, gas, kol och mineraler.

Men röster höjs alltmer mot tidigare Bushs och nuvarande Obamas sanktionerade statsterrorism i Mellanösterns länder. Röster höjs mot Obamas förkärlek för drönarövervåldets förarlösa flygplan som beräknas ha dödat 1000-tals oskyldiga människor. När mainstream media misslyckas att undersöka, informera, dokumentera och föra en diskussion om de tabubelagda ämnet, nämligen USA:s kommersiella statsterrorism, har bloggosfären och medborgarjournalisterna hela tiden gjort det jobbet utan att tröttas ut.

“Dirty Wars” – USA:s smutsiga statsterrorism

Undersökande journalist Jeremy Scahills och Rick Rowleys dokumentärfilm “Dirty Wars” avslöjar USA:s utdragna och smutsiga krig mot civila befolkningar. Scahill berättar om “the Joint Special Operations Command” (JSOC) som bedriver ett krig där allt är tillåtet. Det finns ingen som inte kan “elimineras”.  Filmen tar upp det pågående drönarkriget, nattliga räder, lönnmord och tortyr “made in USA”.

Jeremy Scahill skrev även boken: “Blackwater: The Rise of the World’s Most Mercenary Army”.

Dirty Wars - Jeremy Scahill

Vad medierna skriver om Tsarnaev: BBC, CNN, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, Aljazeera, RT.