Homeland Security-agenter lyckades stoppa planerat barnövergrepp

publicerad 19 juni 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

Washington (CNN). Federala agenter på Homeland Security Cyber Crimes Center kunde följa hur en man på nätet sökte råd för hur han bäst kunde våldta en ung flicka och komma undan med det. Mannen postade en serie foton. Planeringen av övergreppet kunde följas på nätet. Agenterna granskade fotona och i bild fanns en drogad minderårig flicka och utanför en vägskylt som var en av de få ledtrådar de hade att gå vidare med. Efter en snabb efterforskning lyckades de finna den exakta skylten och nu var det bråttom att lokalisera brottslingen innan övergreppet skulle ske och det lyckades. Mannen greps.

"Storyn" känns nästan arrangerad, för bra för att vara sann, men är den sann och inte bara en reklamkupp iscensatt av Homeland Security, som på senare år utsatts för en tilltagande kritik för att "överbevaka" amerikanska medborgare, är fallet ett bra exempel på att IT-tekniken under rätt förutsättningar kan lösa brott till och med innan de begås.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

ICE.gov – Child Exploitation - Operation Predator

Homeland Security Cyber Crimes Center

www.virtualglobaltaskforce.com