Homeland Security-agenter lyckades stoppa planerat barnövergrepp

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 juni 2013
- Torbjörn Sassersson red.

Washington (CNN). Federala agenter på Homeland Security Cyber Crimes Center kunde följa hur en man på nätet sökte råd för hur han bäst kunde våldta en ung flicka och komma undan med det. Mannen postade en serie foton. Planeringen av övergreppet kunde följas på nätet. Agenterna granskade fotona och i bild fanns en drogad minderårig flicka och utanför en vägskylt som var en av de få ledtrådar de hade att gå vidare med. Efter en snabb efterforskning lyckades de finna den exakta skylten och nu var det bråttom att lokalisera brottslingen innan övergreppet skulle ske och det lyckades. Mannen greps.

“Storyn” känns nästan arrangerad, för bra för att vara sann, men är den sann och inte bara en reklamkupp iscensatt av Homeland Security, som på senare år utsatts för en tilltagande kritik för att “överbevaka” amerikanska medborgare, är fallet ett bra exempel på att IT-tekniken under rätt förutsättningar kan lösa brott till och med innan de begås.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

ICE.gov – Child Exploitation – Operation Predator

Homeland Security Cyber Crimes Center

www.virtualglobaltaskforce.comSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Fast det är ju inte det som är poängen! Klart att det alltid kommer att gå att vaska fram några goda exempel på när en stats övervakning av sina medborgare visade sig vara bra. I takt med att det Orwellianska samhället tar form kommer vi att få se fler sådana exempel.

    Poängen är ju att ett samhälle borde lägga majoriteten av sina resurser på att stötta människor till att bli och förbli harmoniska människor som inte begår brott. En stat ska inte övervaka sina invånare, lika lite som en föräldrar ska läsa sina barns dagböcker!

    Det är som sagt en principfråga och INTE en fråga om några få goda exempel.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *