Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Nya domstolsavgifter – Det kan bli svårare att driva små rättsmål

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 juli 2013
- NewsVoice redaktion

NOTERAT. Domstolsverket föreslår höjda domstolsavgifter. Det blir då dyrare att driva små rättsmål och det försvårar för enskilda individer att driva rättsprocess mot myndigheter och företag. Jurister menar att rättsäkerheten hotas, skriver DN.

Ett exempel på småmål som kan bli avgiftsbelagt att driva är mål om näthatsbrott.

“Man kan konstatera att det är en typ av inkonsekvens från det offentliga Sverige. Å ena sidan tycker man att näthat är förkastligt, å andra sidan höjer man avgifter vilket i realiteten innebär att en massa sådana brott inte kommer att komma till tingsrätten”, säger Martin Tunström som vann ett mål mot en näthatare, men avgiften (1900 kr) för att driva målet var högre än skadeståndet (1500 kr).

Läs mer: Att tvista kan bli dyrare

Läs mer: ”Först blir jag utsatt för brott, sedan ska jag betala”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq