Fröbytardag och global manifestation mot Monsanto 12 oktober Stockholm

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 oktober 2013
- NewsVoice redaktion

fronLördagen den 12 oktober 2013 sker en global manifestation mot företaget Monsanto i Stockholm. Monsanto har med ambitiös lobbyverksamhet lyckats att i USA införa lagar och direktiv vilka gynnar deras mål att äga all produktion av mat. Det innebär en utfasning av samt restriktioner och förbud mot ekologiska frön. Denna agenda har de framgångsrikt drivit igenom även i andra delar av världen och det vill vi förhindra i Europa.

Text: Sebastian Dawson | Foto: Groundswellinternational.org

VAR OCH NÄR?
Kl 14:00 samlas vi på Mariatorget.
Manifestationen börjar kl. 14:15, då vi marscherar mot Fatbursparken tillsammans. Väl där kommer vi att samlas upp och byta fröer. Vi vill uppmana alla att ta med egna fröer, skott och plantor för att byta med andra.

VARFÖR FRÖBYTARDAG?
Vi byter fröer för att bidra till ökad biologisk mångfald vilket är grunden för ett hälsosamt ekosystem, en frisk planet samt friska människor. Dessutom vill vi värna om rätten att helt fritt kunna distribuera, odla samt skörda ekologiska utsäden.

SYFTE
Vi vill skicka en signal till politiker och beslutsfattare att vi inte accepterar att det införs lagar för att begränsa användningen av ekologiska frön och som gynnar företag som Monsantos monopolställning när det gäller fröförsäljning.

Vi anser att en statlig kontroll av den naturliga mångfalden av fröer och växter (oavsett om det gäller för hobbyodlare eller företag) är ett allvarligt steg mot ett kontrollsamhälle som vi inte vill leva i.

ARRANGÖRER OCH SAMARBETE
Vi som arrangerar detta är en grupp icke-politiskt aktiva individer som ser den smygande kriminaliseringen av ekologiska frön som ett mycket allvarligt hot mot vår planet och människors hälsa och frihet. Organisationer som stödjer March Against Monsanto i Sverige:

Latinamerikagrupperna Fältbiologerna Biodynamiska föreningen Biodynamiska yrkesodlare GMO-fritt Sverige Via Campesina Stödgrupp Ungdomarnas Förbund

OM FRÖLAGEN
Den 6 maj 2013 lade EU-kommissionen fram sitt förslag till en ny frölag (Plant Reproductive Material Law). Lagens utgångspunkt är att alla växter som distribueras eller säljs ska registreras, vilket bland annat kräver tester och omfattande dokumentation. Den som registrerat växten betalar en årlig avgift och behöver genomgå krångliga byråkratiska processer för att få vara på listan.

Av allt att tolka verkar det ganska tydligt att det är GMO odlarnas lobbyverksamhet (främst Monsantos) som ligger bakom denna lag. Allt för att gynna sin egen verksamhet, äga all matproduktion och på sikt få igenom en fullskalig kriminalisering av Ekologiska frön.

Läs mer om frölagen här: (Skriven av författaren, journalisten och trädgårdsexperten Lena Israelsson)

NAMNINSAMLING
Namninsamlingen, som ligger under domänen change.org, kommer att levereras personligen till Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och/eller Miljöminister Lena Ek i oktober.

Skriv under här

Twitter: #kickmonsantooutofsweden
Instagram: #kickmonsantooutofsweden

KONTAKT
För mer information kontakta Sebastian Dawson på tfn 0760-15 15 11 eller sebastian_dawson@hotmail.com

Kontakt Latinamerikagrupperna:
Francisco Contreras, ordförande
Francisco.Contreras [snabel-a] latinamerikagrupperna.se
mobil: 070-795 38 42

Ann Hansson, pressansvarig
ann.hansson [snabel-a] latinamerikagrupperna.se
tel: 08-556 975 38

www.latinamerikagrupperna.se
www.latinamerika.nu

Latinamerikagrupperna är en solidaritetsförening som tillsammans med latinamerikanska folkrörelser arbetar för ett rättvist och hållbart samhälle. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Kul! Även Greenpeace kör en manifestation samma dag på medis med början 12.00 för dom som vill spendera en litet längre stund på m-platsen 🙂

  Klippt och klistrat..

  Program
  Musik: Yakumbé – slagverksensemble extraordinaire!

  Talare:
  Lena Endre, konferencier.
  Annika Jacobson, Greenpeace.
  Johan Persson, svensk fotograf och journalist, fängslad 438 dagar i Etiopien 2011.
  Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen.
  Anita Brodén, Folkpartiet.
  Mehmet Kaplan, Miljöpartiet.
  Tom Arnbom, Världsnaturfonden.
  Kathleen McCaughey, Amnesty.
  Jonathan Lundqvist, Reportrar utan gränser.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *