Hans Sternlycke: Transportsystem 2014-2025 tar inte hänsyn till “Peak Car”

publicerad 9 december 2013
- av Hans Sternlycke
Järnvägen i Norrbotten. Foto: David Guble. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons
Järnvägen i Norrbotten. Foto: David Guble. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons
Text: Hans Sternlycke | Bild: Järnvägen i Norrbotten. Foto: David Guble (Bahnbilder.ch). Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Den nationella plan för transportsystemet 2014-2025 som nu skall beslutas är inte framtidssäker. Den tar inte hänsyn till vare sig klimatet eller sinande olja. Den tar inte hänsyn till människors inställning, att vi nått Peak Car.

Text: Hans Sternlycke, ordförande Föreningen Svenska Järnvägsfrämjandet

Trafikverket förutspår starkt ökad biltrafik, en framtidsbedömning som går i rakt motsatt riktning mot den som görs av Trafikanalys, statens egen myndighet för att skaffa kunskapsunderlag. Den nationella planen kan inte antas av riksdagen i befintligt skick.

Att idag bygga nya stora vägar är kapitalförstörelse. Om sju år kan inte Norge eller Danmark exportera olja till oss. De har stått för 40 procent av vår import. Ryssland som står för över hälften har sina nya oljefält i Sibirien. Då är Kina närmare. Kanske räddar den sinande oljan oss från verklig klimatkatastrof. Kjell Aleklett talade om det vid årsmötet för ASPO, Association for Studies av Peak Oil and Gas, där han är ordförande. En länk (21 min) finns på hans blogg.

Alternativbränslen kommer inte att räcka för att ersätta oljan. Det dröjer innan elbilar får volym och lågt pris nog. Det finns ingen tillräckligt energität ersättare för flygbränsle. För att klara transporterna måste vi satsa lika hårt på järnväg som i dess barndom, en procent av BNP på lånade pengar. Bygga höghastighetsbanor, återupprusta det idag lågtrafikerade nätet, förstärka pendlings- och godsstråk.

Elmotorer är tre gånger så energieffektiva som förbränningsmotorer. Andelen av elkraften som behövs även för flerdubblad järnvägstrafik kommer fortsatt att vara liten. Men bygge av infrastruktur kräver mycket energi. Vi behöver starta genast med att bygga om Sverige för järnväg för att inte riskera kris.

Text: Hans Sternlycke