Ocean Cleanup Array kan plocka upp 7 250 000 ton plast ur haven

publicerad 5 december 2013
- Henrik G

Ocean-array

Supermiljöbloggen: Boyan Slat må bara vara 19 år gammal, men han kan redan vara en av vår tids stora uppfinnare. 

“Den farkost som han designat går under namnet ”Ocean Cleanup Array” och kan plocka upp mot 7 250 000 ton plastavfall ur våra hav. Farkosten består av ett nätverk av flytande bommar och plattformar som slukar upp flytande skräp, sorterar skräpet från plankton och sedan placerar skräpet på flytande pontoner som enkelt kan transportera skräpet i land. Väl i land kommer skräpet återvinnas.”

Läs mer


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • RESEARCH, OCEANOGRAPHY 15 NOVEMBER 2017 – INVESTIGATING PLASTIC DETECTION FROM SPACE

  “After almost 3 years of work, The Ocean Cleanup research team has recently submitted its comprehensive results about plastic pollution in the Great Pacific Garbage Patch. More than 1.2 million pieces of plastic have been collected, counted, sorted, characterised and categorised. Terabytes of aerial images and data have been…”

  https://www.theoceancleanup.com/updates/investigating-plastic-detection-from-space/

 • Projektet bör kunna finansieras av alla stater. Insatsen bör kompletteras med ett “Håll Sverige Rent” för världshaven. Förresten varför hör man aldrig talas om “Håll Sverige Rent” längre? Jag är uppfödd med deras slogan som en självklar attityd. De är så osynliga sedan några decennier.

 • Fantastiskt trevlig nyhet – man blir glad! Har just ‘lusläst’ hemsidan samt delat hans fb-sida med de jag känner som kan ha intresse av detta ..plus några till 😉

  Att tro att det skulle vara fix & färdigt och rent “på” all hav om fem år är nog att vara positiv i överkant, eftersom människan kan vara en oansvarig lortis. Det är nog ingen risk att haven kommer att vara rensade om 5 år. Nä, man får nog allt fortsätta att rensa ..regelbundet!
  Att återvinna ‘skräpet’ låter också bra. 🙂

 • Fin idé och design. Finns produkten framme så man kan se den? Annars har Boyan Slat många mycket svåra år framför sig att övertyga investerare – om han nu inte är multimiljardär själv. Vem ska finansiera detta. Vad kostar ett sådant skepp att producera x ett antal som lär behövas? R.o.i – return of investment ser inte alldeles för lovande ut för en investerare, så som världen ser ut idag. En femårs-limit försvårar det ännu mer. Sen är ju skräpet rensat? När det sen är rent “på” haven, vad gör man sen med dessa skräpsugare? Hur mycket är 725000 ton skräp värt i kr? Det är tyvärr så kapitalismen resonerar idag. Fin idé dock!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *