Skatteverket förlorade mot Souheil “Sosso” Bcheri – Måste betala 7,5 miljoner kr

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 december 2013
- Torbjörn Sassersson red.
Souheil "Sosso" Bcheri - privat foto

Souheil Sosso BcheriNär de flesta svenskar ger upp hoppet om rättvisa mot en svensk myndighet visar libanesen Souheil “Sosso” Bcheri hur svärdet ska svingas mot en drake. I fredags kom domslutet. Skatteverket förlorade i Solna Tingsrätt mot en företagare som kunde bevisa att myndigheten gjort en olaglig upphandling.

Text: Torbjörn Sassersson

Det krävdes utlägg på 3 miljoner kronor till advokater för att vinna, ekonomiska muskler som “Sosso” hade.

Skatteverket ska nu betala över 6 miljoner kronor plus ränta. Skatteverket ska  även betala Souheil Bcheris företag Eurodocs rättegångskostnader på 1 500 000 kronor.

Sosso-Domslut

Det började 2008

Skatteverket skulle utveckla ett nationellt ID-kort med E-legitimation och beställde tjänster värd 97 miljoner kronor. Skatteverket fuskade dock med upphandlingen. Souheil Bcheri begärde överprövning och fick rätt. Länsrätten slog fast att hade Skatteverket brutit mot LOU, Lagen om offentlig upphandling och ålade Skatteverket att göra om upphandlingen, skriver Hela Hälsingland som publicerat en artikelserie om Sossos kamp mot Goliat.

Men Skatteverket trotsade beslutet och förlängde det olagliga avtalet med tre år. En maktdemonstration mot både lagen och den enskilde personen som processade mot myndigheten enligt vissa bedömare.

Souheil Bcheri stämde då Skatteverket på 39 miljoner kronor för uteblivna inkomster och vann i Solna Tingsrätt i fredags.

Uppföljning: Souheil Bcheri vann mot Skatteverket – men myndigheten trotsar

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tack Birgit för de fina orden. Du har rätt vad gäller bristen i det svenska rättssystemet.
  Lagen är tyvärr skriven så sätt att en myndighet inte behöver rätta sig efter vad domstolarna beslutar. Detta till skillnad från oss medborgare och företagare som av antingen polis eller kronofogden tvingas rätta oss.

  Leif: Det är precis vad jag efterstävar. Vinner jag ett skadestånd kommer jag att starta en fond som hjälper människor som hamnar i liknande situation.

  Mitt fall handlar i själva verket inte om mig, inte om Skatteverket och inte om upphandlingar. Det handlar om en av våra mest grundläggande rättsprinciper. Likheten inför lagen. EN myndighet måste precis som oss alla andra medborgare och företagare tvingas rätta sig efter domstolarnas beslut. Vad får vi annars för samhälle när vissa tjänstemän står över lagen och ostraffat kan begå brott och oegentliger i myndigheternas och i demokratins namn. Det är sådant som våra politiker dagligen kritiserar andra diktatoriska och korrupta länder för. Men när det sker framför ögonen på svenska politiker och myndigheter är det ingen som reagerar och än mindre agerar. Jag tycker att det borde ha räckt med att jag fick rätt i samtliga instanser i Förvaltningsdomstolarna. Men när Skatteverket inte respekterar domsluten tvingas jag gå till civildomstol och stämma dem i tingsrätten. Varför ska jag ´behöva ta ytterligare risker? Är det verkligen mitt ansvar att även verkställa domen mot skatteverket och tvinga dem att göra om upphandlingen?
  Skatteverket visar ingen respekt mot domstolarna när de trotsade domslutet och lät avtalet löpa i ytterligare 2,5 år. Men skatteverket visade dessutom sitt förakt mot Regeringsrätten och spottade demokratin rakt i ansiktet när de dessutom förlängde avtalen med ytterligare 9 månader. Detta skedde framför ögonen på regeringen som annars avsätter GD:ar till höger och vänster för att de har spenderat struntsummor på ett par hundra tusen kronor på personalfest, mobiltelefoni utomlands eller en tjugolapp för en Toblerone. Här handlar det trotts allt om 100 miljoner kronor. Här handlar det om ca 50 miljoner kronor i onödiga kostnader i form av ett överpris på ca 35 Mkr och rättegångskostnader på minst 15 miljoner kronor. Varför är det så tyst? Vad har Skatteverkets GD för trovärdighet när han i TV-soffan upprepar Skatteverkets slogan ”Ett samhäller där alla vill göra rätt för sig”.

  Mvh
  Sosso

 • Det är inte första gången skatteverket bryter mot lagen. De två it-chefer som fälldes på tingsrätten för korruption jobbar kvar. När journalisten från realtid.se frågade ledningen varför är de kvar svarade skatteverket att de fortfarande har förtroende för cheferna.

  Vad händer om du eller jag gör ett fel i deklarationen?

 • Tack Birgit för de fina orden. Du har rätt vad gäller bristen i det svenska rättssystemet.
  Lagen är tyvärr skriven på det sätt att en myndighet ingen behöver rätta sig efter vad domstolarna beslutar. Detta till skillnad från oss alla andra såväl medborgare som företagare som av antingen polis eller kronofogden tvingas rätta oss.
  Mitt fall handlar i själva verket inte om mig, inte om Skatteverket och inte om upphandlingar. Det handlar om en av våra mest grundläggande rättsprinciper. Likheten inför lagen. EN myndighet måste precis som oss alla andra medborgare och företagare tvingas rätta sig efter domstolarnas beslut. Vad får vi annars för samhälle när vissa tjänstemän står över lagen och ostraffat kan begår brott och oegentliger i myndigheternas och i demokratins namn. Det är sånt som våra politiekr dagligen dagligen kritiserar andra länder för. Men när det sker framför ögonen på svenska politiker och myndighter är det ingen som reagerar och än mindre agerar. Är det verkligen mitt ansvar att även verkställa domen mot skatteverket. Efter att de blev dämda i Regeringsrätten att göra om upphandlingen borde någon tvingat Skatteverket att rätta sig och göra om upphand,ingen. Men Skatteverket trotsade domstolarnas auktoritet och lät avtalet löpa i ytterligare 2,5 år. Sedan spottade skatteverket Regeringsrätten och demokratin i ansiktet när man dessutom förlängde avtalen med ytterligare 9 månader. Detta sker framför ögonen på regeringen och media som annars avsätter GD till höger och vänster för att de har spenderat struntsummor på ett par hundra tusen kronor. Här handlar det ändå opm 100 miljoner kronor Här handlar det om ca 50 miljoner kronor i onödiga kostnader i form av ett överpris på ca 35 Mkr och rättegångskostnader på minst ca 15 miljoner kronor. Varför är det så tyst? VAd har Skatteverkets GD för trovärdighet när han i TV-soffan upprepar Skatteverkets slogan “Ett samhäller där alla vill göra rätt för sig”. Gäller det enbart alla andra?

 • Man kan bara gratulera Souheil Bcheri , och orsaken varför han kämpade vidare var säkert at han inte är hjärntvättat som de flesta i Sverige eller kanske omedveten hur det fungera i detta landet.
  Nu återstår bara att se om Skatteverket också betala. Det finns nämligen dessverre ingen executive i det här landet som kan tvinga en myndighet att verkställa det de blir dömt för. Och detta är unikt för ett europäisk land och relativ okänt hos de flesta. Jag hoppas at jag har fel nu men så fungerade det för ca 10 år sedan.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *