Sveriges nya dagstidning Dagens ETC vill ruska om landet och skapa konstruktiv aktivism

3

Sverige har i dagarna fått en ny dagstidning Dagens ETC skapad av Johan Ehrenberg och hans team. NewsVoice var på släppfesten igår kväll den 17 januari. Tidningen ska ruska om i det svenska medielandskapet med syftet att förbättra samhället. Vrede och hopp ska färga tidningen sa chefsredaktören Andreas Gustavsson.

Text och video: Torbjörn Sassersson

Festen hölls på Södra Teatern, Kägelbanan vid Mosebacke i Stockholm. Undertecknad var felinformerad om när festen började och kom en hel timme för tidigt, men det gav tid att läsa igenom de första två numren av tidningen Dagens ETC. Jag gillade den direkt, men ännu mer föll den mig i smaken när jag lyssnade till redaktionspersonligheternas egna ord om vad de vill med tidningen.

Äntligen en riktig tidning, kände jag.

Johan Ehrenberg berättar att den nya tidningen redan fått in över 5000 prenumeranter och 6 miljoner kronor från förskottsinbetalande prenumeranter.

Sammanfattningsvis vill tidningen och redaktionsprofilerna (med mina egna ord):

  • Röra om i det svenska medielandskapet och inte haka på den negativt utpekande journalistiken för att istället lyfta fram positiva aspekter av vad som faktiskt händer i samhället.
  • Medierna ska granskas på riktigt och det ska ske lika mycket som politiken granskas (Maria-Pia Boëthius).
  • Dagens ETC ska gräva fram rena fakta som bättre beskriver hur samhället och världen ser ut. Det är kombinationen av kunskap och genuin aktivism som behövs. Känslostormar på Facebook förändrar inget. Eliten kommer inte att ge oss kunskap om hur världen styrs. Medvetna människor måste ta reda på det själva (Kajsa Ekis Ekman).
  • Sparka SVT:s Eva Hamilton, som styrt in SVT och de svenska tittarna mot ett amerikanskt utbud. Sverige behöver en ny tänkare som bättre kan förvalta folkets public service-kanal (Maria-Pia Boëthius).
  • Kräva svar från etablissemangets ledargestalter, att bryta envägsmonologen riktad till allmänheten (Johan Ehrenberg).
  • Färga innehållet i tidningen med vrede och hopp för att råda bot på en osund stagnation i samhället och skapa egna nyheter som förskjuter debatten bort från en förutsägbar mittfåra (Andreas Gustavsson).
  • Ge en röst åt andra kulturers tänkande, inflytande och liv i Sverige, att verka för mångfald och representation (Nabila).
  • Inte upprepa DN:s och SvD:s rutin att skriva av enstaka källor (ledarsidor, pressmeddelanden) och framställa dessa som nyheter. Det saknas en dynamisk variation i perspektiven och det som i slutänden avgör om ett medie gör ett bra jobb är om det utlöser ren aktivism och social aktivitet i samhället (Göran Greider).

Återstår att se om Dagens ETC.se klarar av att hålla själsglöden vid liv eller om tidningen långsamt begår den politiska korrekthetens gråa självmord.

Text och video: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Red
Red
Gäst
21 januari 2014 kl 09:55

SR: Hur ser rödgrön nyhetsvärdering ut?

Så har Sverige fått en ny dagstidning. Fem dagar i veckan kommer Dagens Etc ut. Bakom tidningen står Johan Ehrenberg som lanserat den med argument om att det behövs en tidning för alla de miljoner som röstar rödgrönt. Den ska ha en annan nyhetsvärdering än de borgerliga dagstidningarna och har mottot redan på omslaget: En röd dagstidning för ett grönare Sverige. Martin Wicklin besökte redaktionen i veckan för att prata nyhetsvärdering, filterbubblor och begrepp som objektivitet och opartiskhet.

Lyssna

Julius
Julius
Gäst
18 januari 2014 kl 16:39

Det är glädjande med nya och kritiska tidningar.Jag kollade in den nya tidningen men hittade inget information där de skriver om de själva tidningen och vilka är ägarna till tidningen.Jag skulle vilja veta det också för att se mer konkret vilka som står bakom tidningen.

Mats Sederholm
18 januari 2014 kl 16:16

ETC:s nya framtoning är en konsekvens av verkligheten helt enkelt. De tvingas, om de ska hänga med i utvecklingen, att forma om sig och plocka upp alternativa nyheter, att inte mörka fundamental samhällskritik såsom “Den gamla världens ramverk” så länge gjort.

Det är precis som du skriver Torbjörn: “Återstår att se om Dagens ETC klarar av att hålla själsglöden…”. Jag är rädd för att de kommer att återgå till en gammal röd retorik, såsom man märker redan i videon från releasefesten, och därmed riskera köra ner i diket.

Vågar de öppna upp eller kommer de att bli grindvakter och “hålla rent” från en sann radikal grundkritik av samhället? Kommer de att vara en gäng gamla röda radikaler som likt kalvar på grönbete nu släpps ut i en världsförändring som de lite räddhågset försöker förstå sig på. Man får hoppas att en sån vågad och duktig skribent som Ekis Ekman kan motstå de gammelradikala antikviteterna. Glöm inte ECT-ankaret Maria-Pia Boëthius föraktfulla fördömande av alternativ-teorierna kring 9/11 för bara några år sedan, i ETC.

Proteströrelserna i världen har just börjat upptäcka den rödblåa röran vilket är fantastisk helt enkelt. Något jag väntat på i tjugo år. Här kan man snacka om friska vindar. Något som kommer att vara en genomgående tråd i vår kommande bok “En annan värld är möjlig” http://www.enannanvarld.humancreations.se/

Efter 4 månaders research så är jag mer övertygad än någonsin om att vi är på väg att se ett genombrott. En verklig förändring. Den är omfattande och hotfull för alla de som lever kvar i det förgångna och därför så är det relativt tyst om det och inte minst i Sverige.

ECT:s nya framtoning är en reaktion på detta, frågan är om de förvaltar det till aktion.

Mats
På Klar Sikt