Sveriges nya dagstidning Dagens ETC vill ruska om landet och skapa konstruktiv aktivism

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 januari 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Sverige har i dagarna fått en ny dagstidning Dagens ETC skapad av Johan Ehrenberg och hans team. NewsVoice var på släppfesten igår kväll den 17 januari. Tidningen ska ruska om i det svenska medielandskapet med syftet att förbättra samhället. Vrede och hopp ska färga tidningen sa chefsredaktören Andreas Gustavsson.

Text och video: Torbjörn Sassersson

Festen hölls på Södra Teatern, Kägelbanan vid Mosebacke i Stockholm. Undertecknad var felinformerad om när festen började och kom en hel timme för tidigt, men det gav tid att läsa igenom de första två numren av tidningen Dagens ETC. Jag gillade den direkt, men ännu mer föll den mig i smaken när jag lyssnade till redaktionspersonligheternas egna ord om vad de vill med tidningen.

Äntligen en riktig tidning, kände jag.

Johan Ehrenberg berättar att den nya tidningen redan fått in över 5000 prenumeranter och 6 miljoner kronor från förskottsinbetalande prenumeranter.

Sammanfattningsvis vill tidningen och redaktionsprofilerna (med mina egna ord):

  • Röra om i det svenska medielandskapet och inte haka på den negativt utpekande journalistiken för att istället lyfta fram positiva aspekter av vad som faktiskt händer i samhället.
  • Medierna ska granskas på riktigt och det ska ske lika mycket som politiken granskas (Maria-Pia Boëthius).
  • Dagens ETC ska gräva fram rena fakta som bättre beskriver hur samhället och världen ser ut. Det är kombinationen av kunskap och genuin aktivism som behövs. Känslostormar på Facebook förändrar inget. Eliten kommer inte att ge oss kunskap om hur världen styrs. Medvetna människor måste ta reda på det själva (Kajsa Ekis Ekman).
  • Sparka SVT:s Eva Hamilton, som styrt in SVT och de svenska tittarna mot ett amerikanskt utbud. Sverige behöver en ny tänkare som bättre kan förvalta folkets public service-kanal (Maria-Pia Boëthius).
  • Kräva svar från etablissemangets ledargestalter, att bryta envägsmonologen riktad till allmänheten (Johan Ehrenberg).
  • Färga innehållet i tidningen med vrede och hopp för att råda bot på en osund stagnation i samhället och skapa egna nyheter som förskjuter debatten bort från en förutsägbar mittfåra (Andreas Gustavsson).
  • Ge en röst åt andra kulturers tänkande, inflytande och liv i Sverige, att verka för mångfald och representation (Nabila).
  • Inte upprepa DN:s och SvD:s rutin att skriva av enstaka källor (ledarsidor, pressmeddelanden) och framställa dessa som nyheter. Det saknas en dynamisk variation i perspektiven och det som i slutänden avgör om ett medie gör ett bra jobb är om det utlöser ren aktivism och social aktivitet i samhället (Göran Greider).

Återstår att se om Dagens ETC.se klarar av att hålla själsglöden vid liv eller om tidningen långsamt begår den politiska korrekthetens gråa självmord.

Text och video: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Dagens ETC