Morahästar som lever farligt i Buenos Aires

publicerad 4 mars 2014
Buenos Aires. Foto: Anna Böhlmark

IMG_2989

Anna Böhlmark - Foto: Ingemar Ljungqvist
Anna Böhlmark – Foto: Ingemar Ljungqvist

Inte alla vet om att man kan ta sig till Buenos Aires vattenvägen. Trots namnet behöver man alltså inte ta sig hit via luften. En luft som för övrigt inte är så ren som namnet “buenos aires” vill härleda en att tro.

Text och foto: Anna Böhlmark, på resa i Sydamerika | Foto: Tangodansare i ett av stadens passionerade men farliga kvarter – La Boca

På färjan över Rio de la Plata från den uruguayanska vackra koloniala staden Colonia di Sacramento känns det snarare som att korsa ett hav snarare än en flod, men faktum är ju att denna är världens bredaste flod.

Den supermoderna båten färdas med en hastighet på 107 km/tim varpå resan från land till land går på lite drygt en timme. Under resans gång kan man välja mellan economy eller business class. Väljer man business class får man ett glas champagne och en halvtimmes TV-visning över IKEAs produktion i småländska Älmhult. Väljer man economy får man sitta bredvid skrikande småbarn och skåda blöjbyten.

Från hamnen tar man en kort taxiresa då hamnen ligger mitt i centrala Buenos Aires. För min del ledde denna till stadens eget Soho, närmare bestämt Palermo Soho. För att vara i Sydamerika känns det som man på nytt slungats tillbaka till ett Västerländskt metropol. London, Barcelona eller New York. You name it!

Atmosfären är lugn och avslappnad, iallafall på ytan. Butik efter restaurang efter hotell i fin design konkurrerar med varandra och lockar med modern bohemisk inredning. Här flockas de europeiska turisterna för att konsumera något de lika gärna kunde ha fått tillgång till närmare hemmet. Den argentinska karaktären lyser med sin frånvaro.

IMG_3101

Foto: Affärsägaren road efter att veta vart morahästen i skyltfönstret nere till vänster kommer från

I ett skyltfönster utanför mitt hotellrum på gatan Malabia står en Mora-häst och skiner rött. Ägaren blir överraskad att höra att den kommer från Sverige. Jag berättar då att även jag själv är född i Mora. I den globaliserade värld vi lever i kan det inte vara lätt för en argentinare att skilja mellan Sverige och Holland. I hans ögon kunde morahästen lika gärna vara ett konstverk från Kina.

Förflyttar man sig till innerstadens “värsta kvarter”, San Telmo och La Boca, är det andra infallsvinklar man får av staden. De bilder många har av Buenos Aires med färgglada byggnader i konstnärs-miljö är tagna i delen som heter La Boca. Här blir man av innevånarna hänvisad att bara promenera längs de två turiststråken, och av polisen strängt varnad att inte röra sig längre bort än de 300 metrarna. Vakter och poliser står utplacerade längs stråken där turisterna smockas ihop som får-hjordar, konsumerar mat, dryck, konst och köper billiga souvenirer.

Så fort man letar sig in på en avvikande gränd är det en ödestad man går i. För min del hela tiden med en gnagande oro i magen. Befinner man sig på fel plats vid fel tid, och träffar fel person kan vad som helst hända. Det hänger i luften. Samma gäller för det intill-liggande kvarteret San Telmo.

På söndagar hålls en gatumarknad längs med Defensa som sträcker sig över femhundra meter och är fullsmockad av turister som går med kameror på magen. Så fort man avviker därifrån kommer den gnagande oron i magen tillbaka. Kameran tar jag upp i minsta möjliga mån.

En artikel i den argentinska dagstidningen El Pais, visar svart på vitt att farorna lurar även i de finare kvarteren. Skrapar man på ytan så uppdagas snabbt en annan verklighet. I Palermo Soho, den kanske mest exklusiva delen där turisterna flockas och där man blir informerad i att man kan gå säker i även på natten, har de senaste tre månaderna haft 600 rån!

Hälften av dessa består av väsk – eller mobilstölder på gatan. En kväll på en restaurang möter jag en chockad italiensk utbytesstudent som fått mobilen plockad från handen samma kväll.

25 % av brotten sker inne på affärer

Det kanske mest skrämmande exemplet är restaurangerna: 8 % av stölderna utförs av kriminella gäng som tar över en restaurang, rånar kassan på pengar, hotar gästerna och plockar av dem alla deras värdeföremål. Samma vecka som jag bodde i Palermo Soho, bara några kvarter bort, tog sig tre tjuvar sig in i restaurangen BrizioCalle Gorriti och rånade samtliga 40 restaurang-gäster. På en och samma månad hade sammanlagt tre restauranger i området råkat ut för samma sak.

IMG_3098Trots den perfekta ytan är det mycket som händer i denna storstad med 13 miljoner innevånare. Den usla ekonomin i landet bidrar till otryggheten. Dolda faror gömmer sig bakom varje hörn i stadens alla kvarter. Jag kommer troligtvis tänka mig för två gånger innan jag återvänder hit.

Foto: En italiensk klassiker kör runt i det på ytan ofarliga distriktet Palermo Soho

Text: Anna Böhlmark, på resa i Sydamerika


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Brasilien
Stöd NewsVoice 2024
  • Anna, när du ännu är på plats , så måste du belysa världens största experiment med GenModifierad Soja i Argentina. Intervjua arbetslösa bönder i Buenos Aires och hur det påverkat dem.
    Ingemar Ljungqvist , innan dess googla på Pia hellertz och Hotet mot Livet = bakgrund

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *