Filmen “Nyckeln till frihet” stimulerar fortfarande nya generationer i själen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 maj 2014
- Torbjörn Sassersson

Knappast någon kan ha missat filmen “Nyckeln till frihet” (1994) med originaltiteln “The Shawshank Redemption”. Den drar fortfarande in pengar allteftersom den finner nya generationer av filmälskare. Filmen baseras på en novell av Stephen King med titeln: “Rita Hayworth and the Shawshank Redemption”. Novellen lär i sin tur hämta inspiration från boken “God Sees the Truth, But Waits” av Leo Tolstoy.

“Nyckeln till frihet” röstades 2004 och 2008 fram till den bästa film som inte fått en Oscar. Filmen rankas som den bästa filmen någonsin av både FilmCrave.com och Internet Movie Database (IMDB.com).

Trots det spår filmkritikern Russell Adams att idag skulle filmen inte alls anses vara kommersiellt gångbar. För många män i rollistan, säger han, och ingen möjlighet för en eftermarknad med krimskrams.

Men folk i allmänhet älskar filmen som handlar om kampen för att nå frihet genom att utveckla en stark inre och tålmodig karaktär och en vision om en framtid i total frihet. Det är något i det temat som lockar tittarna att se filmen, se om den och rekommendera den till vänner.

Kanske Tolstoy lyckades slå an en sträng med sin bok: Gud ser sanningen, men väntar.

ArcanumSkolan 2024

shawshank redemption


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *