Idag firas Vesak – Buddhas födelsedag och upplysning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 maj 2014
- NewsVoice redaktion

Idag firar hela världens buddhister Wesak, Buddhas födelsedag, uppvaknande och dödsdag (parinirvana). Det är även fullmåne. Alla dessa tre händelser skedde i månaden Vesakha, maj. I högtiden är det Buddhas uppvaknande som har den viktigaste betydelsen.

Under högtiden besöker lekmän tempel och kloster och deltar i meditation som pågår hela natten. Det är vanligt att lekmän ofta tar med sig mat till templen och klostren under denna högtid.

Vesak firas i alla buddhistiska länder men inte på samma dag. I Theravadaländer firas alla tre händelserna tillsammans på vesak, fullmånedagen i den sjätte månaden (vesakha) som inträffar i maj. I Japan och andra Mahayanaländer firas de tre årsdagarna vid tre olika tillfällen. I en del länder infaller födelsedagen den 8 april, upplysningen den 8 december och dödsdagen den 15 februari, enligt Wikipedia.

Wesak-14maj


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Vesak

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *