Idag firas Vesak – Buddhas födelsedag och upplysning

publicerad 14 maj 2014
- av NewsVoice

Idag firar hela världens buddhister Wesak, Buddhas födelsedag, uppvaknande och dödsdag (parinirvana). Det är även fullmåne. Alla dessa tre händelser skedde i månaden Vesakha, maj. I högtiden är det Buddhas uppvaknande som har den viktigaste betydelsen.

Under högtiden besöker lekmän tempel och kloster och deltar i meditation som pågår hela natten. Det är vanligt att lekmän ofta tar med sig mat till templen och klostren under denna högtid.

Vesak firas i alla buddhistiska länder men inte på samma dag. I Theravadaländer firas alla tre händelserna tillsammans på vesak, fullmånedagen i den sjätte månaden (vesakha) som inträffar i maj. I Japan och andra Mahayanaländer firas de tre årsdagarna vid tre olika tillfällen. I en del länder infaller födelsedagen den 8 april, upplysningen den 8 december och dödsdagen den 15 februari, enligt Wikipedia.

Wesak-14majSå här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Vesak

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *