Snowden och Greenwald ej välkomna av UD på Stockholm Internet Forum 2014

publicerad 27 maj 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

Greenwald-SNOWDEN-UDAftonbladet kallar det svartlistning när UD beslutat sig för att inte bjuda in de två nyckelpersonerna Snowden och Greenwald till Stockholm Internet Forum den 26-28 maj 2014. Temat på konferensen är “övervakning och frihet på nätet”, men Erik Wirkensjö som är pressansvarig på UD tyckte inte de var tillräckligt viktiga.

Sammanställning: NewsVoice

Utrikesdepartementets högt profilerade konferens om frihet och övervakning på internet som inleds i morgon har drabbats av sitt första avhopp. Anledningen är att man vägrat bjuda in kritiker av NSA:s massövervakning. I stället ges själva övervakarna stort utrymme. / Jon Weman, Aftonbladet

Det blir ännu mer underligt när man betänker temat på konferensen: “övervakning och frihet på nätet” ett mycket högaktuellt ämne efter de dramatiska avslöjanden om NSA:s massövervakning som vi har Edward Snowden, Glen Greenwald, Barton Gellman, Laura Poitras och Ewan MacAskill att tacka för.

Deltagarna på Stockholm Internet Forum nomineras i första hand av Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE). Överst på deras önskelista fanns 2014 Edward Snowden och Glen Greenwald, men när listan kom tillbaka från UD, var namnen strukna. Borta var också andra skarpa övervakningskritiker som Guardians chefredaktör Alan Rusbridger och nätaktivisten Jacob Appelbaum, skriver Jon Weman i Aftonbladet.

När den amerikanska filmaren Laura Poitras fick höra om “svartlistningen” avböjde hon att närvara.

The Swedish Foreign Ministry only authorized one name among the Snowden confidantes: Laura Poitras. The documentary filmmaker has recently refrained from loud political demands. She eventually turned down the invitation. “Of course I would boycott any conference with a blacklist”, she said to Cicero Online / Swedish Foreign Ministry prevents Snowden’s invitation.

Stiftelsen för Internetinfrastruktur och UD kommenterar sina beslut på sedvanligt undvikande sätt.

“Vi har valt att inte kommentera urvalet av deltagare. Men oaktat vilka som är på plats är det mycket viktigt att frågorna om övervakning och integritet diskuteras”, sa Elisabeth Nilsson från stiftelsen / Aftonbladet.

“Över 1 500 personer nominerades, en stor majoritet av dem har alltså inte bjudits in. Över 50 procent av deltagarna är från låg- och medelinkomstländer, vi har också varit noga med att ha en jämn könsfördelning och att de representerar många olika bakgrunder”, sa Erik Wirkensjö, pressansvarig för konferensen på UD/ Aftonbladet

Även SIDA som står som organisatör vid sidan av .SE och UD bakom konferensen “övervakning och frihet på nätet” verkar inte tycka det är konstigt att Snowden och Greenwald anses vara oviktiga. SIDA arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati.

Jon Weman på Aftonbladet avslutar sin artikel på ett träffsäkert sätt:

Jon WemanSnowden och Greenwald var alltså inte tillräckligt intressanta. I mångfaldens namn hittar man dock flera andra manliga, västerländska journalister bland panelisterna, betydligt mer okända i övervakningsdebatten. Den motsatta sidan, övervakarna, finns däremot väl representerade. NSA-partnern Google står värd för tisdagens middag.

Ulf Pehrsson, ansvarig för telekom-, reglerings- och handelspolicy på Ericsson som kritiserats av PEN-klubben för sin försäljning av spionsystem till diverse auktoritära regimer, sitter i en av panelerna. Bland andra panelister finns en amerikansk diplomat och en tidigare vice Nato-ordförande.

Och den svenska regeringen är naturligtvis ytterst ansvarig för FRA:s täta samarbete med NSA, vilket framkommit i Snowden-dokumenten.

Sammanställning: NewsVoiceSå här kan du stötta Newsvoice

 • Den som har följt politiken noga måste har undrat varför Bildt gjorde en sådan raketkarriär efter han hade förlorat sin mandat i regeringen. Detta var efter ett besök i USA där han träffade Rockefeller. Resten är .history. Att han er Bilderberger märker man på hans yttrande i olika sammanhang. Senast i Ukraine uppträde han som en riktig krigshetsare. Skall inte Sverige representera ett fredlig land ? Eller är det bättre med Krig, då Sverige som är största vapenleveratör få in mera pengar?
  Jag längtar efter en politiker som er ärlig, moralisk och etisk, men dessa är väl utdött.
  Alla dom som går Bilderbergergruppens ärende
  skall inte kritisera de som följde Hitler eller andra diktatorer, för de gör exakt samma sak och hjälper därmed en liten grupp maktgalna sociopater till den absoluta makten.

 • Bildt är även trustee i Rand Corporation.

  RAND Corporation (Research ANd Development[2]) is a nonprofit global policy think tank formed to offer research and analysis to the United States armed forces by Douglas Aircraft Company. It is financed by the U.S. government and private endowment,[3] corporations[4] including the health care industry, universities[5] and private individuals. Wikipedia

 • Carl Bildt tappade all trovärdighet redan när det avslöjades att han var någon form av springpojke när han läckte uppgifter till USA vid Torbjörn Fälldins regeringsbildning. Har nog fortsatt sen dess med fortlöpande rapporter. Bilderbergsgruppens springpojke också, så hur han kan vara utrikesminister är för mig en gåta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *