WHO-rådgivare och sockerlobbyist bytte sida – socker ökar risken för hjärtsjukdomar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 maj 2014
- NewsVoice redaktion

sockerSvD skriver idag om en ny metastudie om socker som publicerats i American journal of clinical nutrition. Den visar att socker ökar risken för hjärtsjukdomar, men bakom studien finns en sockerlobbyist som är professor och rådgivare till WHO.

Henrik Ennart på SvD Träning & Hälsa skriver i artikeln: “Industrins egna studier avslöjar risker med socker” att bakom studien står den internationellt välkände diabetesexperten och WHO-rådgivaren Jim Mann, tillika professor vid Otago-universitetet på Nya Zealand.

Jim Mann har haft ledande positioner i flera kommittéer som tonat ned riskerna med socker. Som exempel var han år 2004 huvudförfattare till den europeiska diabetesorganisationen EASD:s kostråd som drog slutsatsen att diabetiker kan hämta upp till 10% av sin dagliga energi från extrasocker.

Jim MannJim Mann var parallellt betald rådgivare åt SRAS som är sockerindustrins lobbyorganisation i Nya Zealand och han satt i en expertgrupp som skrev en rapport om socker för WHO. Ett avslöjande reportage i BBC avslöjade att arbetet styrts av industrins lobbyorganisation ILSI som även handplockat experterna, fortsätter Henrik Ennart.

Foto på Jim Mann, Otago.ac.nz

Jim Mann har med åren blivit alltmer kritisk till sockerindustrins budskap. I den senaste studien har Jim Mann och hans kollega Lisa Te Morenga gått igenom 11517 studier (1965-2013) och bland dessa valt ut 37 som uppfyllde kraven.

Slutsatsen är att det finns tydliga vetenskapliga bevis för att hög sockerkonsumtion ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar oberoende av fetma.

Lisa Te Morenga säger att vetenskapliga studier som finansierats av livsmedelsindustrin brukar hitta färre hälsoproblem än studier som bekostats med allmänna medel. När forskarna plockade bort industristudierna var sockrets effekt på blodfetter och blodtryck större. Det blir allt svårare för livsmedelsindustrin att i framtiden att hävda att det är ofarligt med en liberal sockerkonsumtion, menar Te Morenga.


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq