WHO-rådgivare och sockerlobbyist bytte sida – socker ökar risken för hjärtsjukdomar

6
252

sockerSvD skriver idag om en ny metastudie om socker som publicerats i American journal of clinical nutrition. Den visar att socker ökar risken för hjärtsjukdomar, men bakom studien finns en sockerlobbyist som är professor och rådgivare till WHO.

Henrik Ennart på SvD Träning & Hälsa skriver i artikeln: ”Industrins egna studier avslöjar risker med socker” att bakom studien står den internationellt välkände diabetesexperten och WHO-rådgivaren Jim Mann, tillika professor vid Otago-universitetet på Nya Zealand.

Jim Mann har haft ledande positioner i flera kommittéer som tonat ned riskerna med socker. Som exempel var han år 2004 huvudförfattare till den europeiska diabetesorganisationen EASD:s kostråd som drog slutsatsen att diabetiker kan hämta upp till 10% av sin dagliga energi från extrasocker.

Jim MannJim Mann var parallellt betald rådgivare åt SRAS som är sockerindustrins lobbyorganisation i Nya Zealand och han satt i en expertgrupp som skrev en rapport om socker för WHO. Ett avslöjande reportage i BBC avslöjade att arbetet styrts av industrins lobbyorganisation ILSI som även handplockat experterna, fortsätter Henrik Ennart.

Foto på Jim Mann, Otago.ac.nz

Jim Mann har med åren blivit alltmer kritisk till sockerindustrins budskap. I den senaste studien har Jim Mann och hans kollega Lisa Te Morenga gått igenom 11517 studier (1965-2013) och bland dessa valt ut 37 som uppfyllde kraven.

Slutsatsen är att det finns tydliga vetenskapliga bevis för att hög sockerkonsumtion ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar oberoende av fetma.

Lisa Te Morenga säger att vetenskapliga studier som finansierats av livsmedelsindustrin brukar hitta färre hälsoproblem än studier som bekostats med allmänna medel. När forskarna plockade bort industristudierna var sockrets effekt på blodfetter och blodtryck större. Det blir allt svårare för livsmedelsindustrin att i framtiden att hävda att det är ofarligt med en liberal sockerkonsumtion, menar Te Morenga. • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Det är numera ganska många år sedan Gro Harlem Brundtland som chef för WHO förde en kampanj mot sockret – oj vilket liv det blev på industri och lobby !
  Och hon hade så rätt !!
  Varför skall det ta sådan tid innan verkligheten syns och intresseorganisationer avslöjas som lögnare ?

 2. Jag tror det handlar mycket om en övertro på myndigheter inom de skandinaviska befolkningarna, som är vana vid att bli omhändertagna av myndigheter och stat.

 3. Att socker ökar risken för hjärt kärlsjukdomar som åderförkalkning och hjärtinfarkt bla är välkänt sedan många årtionden, lika säkert som att högt kolesterol inte orsakar det.

 4. från norska Aftenposten idag 22.5. : ” Halvparten av oss tror på løgner når de spres på nettet
  – Massiv spredning av tull påvirker folks liv, skriver forsker Simen Gaure”

  detta stämmer sannerligen på många områden, se bara Anna Bäséns reportage i Expressen

 5. Om det är så, tror vi ju även på mainstream medias lögner också, men det var väl det du menade, Rohde.

  Det är lustigt att mainstream-journalister hela tiden blandar ihop källa med media. Internet är bara ett media. Inte en källa.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här