EU-valet – Leta upp din röst, den kanske “tappats bort”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 juni 2014
- NewsVoice redaktion

European CommissionDet har ju, som alla säkert känner till, just varit val till Europa-parlamentet. Den här gången la jag min röst på ett litet parti. Så litet att jag starkt misstänkte att jag var ensam i mitt valdistrikt om att lägga en röst på detta parti. Och det hade jag rätt i, när jag kollade valstatistiken var det ingen annan i mitt distrikt som hade lagt sin röst på detta parti. Men det hade tydligen inte jag heller, min röst gick inte att återfinna i statistiken.

Två röster i mitt valdistrikt blev ogiltigförklarade av annan anledning än att röstsedeln var blank, sannolikt var min röst den ena.

Exakt samma sak hände mig i riksdagsvalet 2006. Jag la en röst på ett litet parti men min röst gick inte att återfinna i statistiken. Den gången resonerade jag att min röst kanske hade blivit ogiltigförklarad eftersom jag hade bytt adress under tidsperioden mellan röstkortets utskickande och valdagen (jag förtidsröstade den gången).

Dessa två gånger är de ända två gångerna som jag har röstat på ett mindre parti som jag skulle ha varit ensam om att rösta på i mitt distrikt. Alltså kan jag hävda att 100% av mina röster som går att kolla upp har av någon anledning blivit ogiltigförklarade (eller möjligen oräknade).

Nu är detta trots allt inget underlag stort nog för att jag ska kunna börja insinuera om oegentligheter i rösträkningen. Jag kanske är betydligt sämre än medelsvensson på att klistra igen valkuvertet ordentligt, vad vet jag. Men jag blir trots allt lite nyfiken på om det är fler som har upplevt samma sak.

Jag skulle därför vilja uppmana alla, i synnerhet de som har röstat på något mindre parti (eller har skrivit något på röstsedeln som man sannolikt är ensam om att skriva i sitt distrikt), att kolla valmyndighetens statistik så att sin röst faktiskt återfinns där.

Kolla statistiken här

För handskrivna röster kolla här

Text: Tobbe Carlsson


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *