Medial upphetsning: ABF Borlänge försökte ordna studiecirkel om geoengineering – DN och SvD direktrapporterar

publicerad 18 juli 2014
- Mona Nilsson
Medial upphetsning kring studiecirkel om chemtrails på ABF Borlänge

Medial upphetsning kring studiecirkel om chemtrails på ABF Borlänge

ABF Borlänge planerade att arrangera en studiecirkel om chemtrails. DN och SvD direktrapporterade om denna händelse av “riksintresse” både innan den blev av och efter att den lagts ned. ABF Riks ställde in studiecirkeln trots semestern, men vill inte kommentera pga semestern. På DN tas det med en klackspark samtidigt som man understryker att DN baserar sin verklighetsuppfattning på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Text: Mona Nilsson

ABF Riks såg till att cirkeln stoppades med motiveringen att: ”det är långt ifrån beprövad vetenskap”. Dalarnas 

Dagens Nyheter skrev i nöjd ton att studiecirkeln om chemtrails på ABF Borlänge hastigt ställdes in:

“Chemtrails kallas de konspirationsteorier som skapats kring kondensstrimmorna från flygplan. Den konspirativa tanken är att militärer, regeringar eller andra påstått onda organisationer medvetet släpper ut kemiska ämnen i luften för att droga världens befolkning.

I själva verket är kondensstrimmorna harmlösa iskristaller som bildas när varma avgaser från ett flygplan når ett kallt och fuktigt område i atmosfären och kondenseras. Strimmorna syns hela året men blir särskilt tydliga vintertid då solen står lågt. Att anordna studiecirklar om chemtrails är inte i linje med ABF:s syn på vad som är bildning.”

Staffan Kihlström på DN säger till NewsVoice att vi tar allt sådant här ”med en klackspark” och att han har en verklighetsuppfattning som låg närmare vetenskap och beprövad erfarenhet. Han avböjde att kommentera om han besökt de största sajterna om chemtrails som tex: Geoengineering Watch.

Svenska Dagbladet motiverade uppmärksammandet av en liten studiecirkel på ABF i Borlänge med att den ”väckt reaktioner” på nätet.

Emelie Nyman på Svenska Dagbladet skrev:

“Kondensstrimmor bildas när ett flygplans varma avgaser blandas med den omgivande kalla luften och bildar ispartiklar. Kondensstrimmor ses som vita streck efter flygplan på himlen.

Kring detta fenomen har det uppkommit en konspirationsteori om att någon – oklart vem – via flygplan släpper ut kemikalier och gift som drabbar jordens befolkning. De vita strecken benämns “chemtrails”.”

Samtalscirkeln om chemtrails har väckt reaktioner, bland annat på Twitter:

”Sossarnas studieförbund har kört rejält i diket!”

“Hej @abfsverige! Chemtrails finns inte. Bara så ni vet.”

“#ABF, för in i alla glödheta helveten. Hur tänkte ni här?”

Mest upprörd var ledarskribenten Gabriel Ehrling på Dalarnas Tidning:

“Av alla obskyra och verklighetsfrånvända konspirationsteorier på nätet kan den om “chemtrails” vara allra dummast.”…”Fånerier”, ”vanföreställningar”, ”knäppgök” var andra omdömen i DT-ledaren om de som pekar på problemet med att himlen numera nästan jämt är täckt av flygutsläpp. Sveries Radios program Genier och foliehattar, producerat av Martin Wicklin från Tredje Statsmakten som lämnade felaktiga uppgifter om mätningar av misstänkta chemtrailsmetaller, hyllades å andra sidan av DT som ”förträffligt”.”

Uppmärksamheten i media fick önskad effekt. Studiecirkeln lades ner redan samma eftermiddag efter order från högsta ort, ABF Riks.

“Det här är långt ifrån beprövad vetenskap och vi kan inte använda skattebidrag till bildning till någonting som är en konspirationsteori, sade Niklas Skeppar på ABF kansli i Stockholm till DT.”

Niklas Skeppar på ABF säger till NewsVoice att han är på semester och inte vill kommentera ärendet utan hänvisar i stället till pressansvariga på ABF, men att alla är på semester.

Ledarskribenten Gabriel Ehrling jublade och hyllade den abrupt inställda studiecirkeln på ABF:

“Än finns tack och lov krafter inom arbetarrörelsen som brinner för Gabrielssons tanke om mera – inte mindre! – ljus. Innan dagen var över hade ABF-förbundet klivit in över huvudet på ABF i Borlänge och stoppat studiecirkeln om “chemtrails”. Och luften känns åter lite lättare att andas.”

Det är tvärtom så att luften har blivit svårare att andas i dubbel bemärkelse. Himlen är täckt av misstänkta flygutsläpp och allt fler får  lunginflammation, luftrörsproblem, influensa och astma. Luftrenare säljs som aldrig förr. Tongivande media väljer att dumförklara de som pekar på problemet och verkar för åsiktscensur.

Det är alltmer kvavt i det demokratiska landet Sverige år 2014 som klacksparkar bort ämnen av allmänt intresse.

Text: Mona Nilsson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Projektet med chemtrails har ju inte lyckats så väl trots massiv propaganda tack vare internet och nätadresser som Newsvoice. Man håller ändå på ovanför befintliga naturliga molntäcken under mulna dagar. Vem subventionerar till exempel alla nya biograffilmer som visas under charterflygningar så folk drar ner gardinerna? Själva tekniken att skapa vädersystem finns ju sedan många år. De barium-metallsalter som nu används finns också i sjukvården som kontrastvätskor. Vilka företag tillverkar och levererar stora mängder av dessa salter? Vilka företag har köpts upp av företag som har trådar till det militärindustriella komplexet? Husrivningen på Manhattan för 13 år sedan var bara en försmak av det som sker nu däruppe bland molnen. En bred front av vetenskapare, ekonomer, läkare, politiker med flera liknande den som kom till efter 911 är nog ett måste om man ska komma åt eländet.

  • Ja, ja, ja. Ser man på. http://globalskywatch.com/stories/my-chemtrail-story/chemtrail-information/smelling-and-tasting-chemtrails.html

   Lågt GABA gör att man kan bli känslig för lukt och smak. Sambon petade i sig en del GABA som kosttillskott för ett par år sen, men inte jag. Zink-brist gör att man tappar smak- och luktsinne. Zink-brist förvandlar mig dessutom till en zombie och jag måste “överdosera” för att ligga på en nivå där jag fungerar. För ca 2-3 år sen fick jag tag i flytande zinktillskott som fungerar mycket bättre än piller. Hela munnen är full av “silver”.

   Bitarna faller på plats allt mer. Jag har alltså blivit en mätstation för desse ting. Idag känner jag ingen lukt. Himlen är blå med några molntussar och stackmoln vid horisonten. Ska försöka börja notera detta och dokumentera molntäcket.

 • Och plötsligt slår det mig att den där oljiga avgaslukten jag så ofta känner av med ojämna mellanrum uppstod för 2-3 år sen. Sambon säger sig inte märka det, men jag känner av den vissa dagar och har känt av den även mitt ute i vida skogen vissa dagar. Hm-hm-hm….

 • Medierna i Sverige följer sedan länge [?] samma upplägg som BBC Trust nyligen slog fast genom ett policybeslut, nämligen att inte ta in “foliehattar” i de vetenskapliga programmen som handlar om sakfrågor som man beslutat inte är omstridda: tex klimatfrågan, chemtrails etc.

  Man beslutar alltså att vissa ämnen inte ska undersökas eftersom konsensus är att de inte är omstridda. Smaka på den orwelliska logiken.

  Läs mer:

  NewsVoice: BBC visar vägen för västmedier – intervjua inte ”excentriska” personer

  The Telegraph: BBC staff told to stop inviting cranks on to science programmes

  • Självständigt tänkande personer är excentriska och excentriska personer är foliehattar? Vad är då mobilhjärnor enligt BBC tro? Att vara Foliehatt tyder med andra ord på att man är självständiga individer som inte låter sig påverkas av massmedial desinformation. Foliehatten på med andra ord, allt för att demokratin och yttrandefriheten lever vidare.

 • “Det här är långt ifrån beprövad vetenskap”

  Jasså och det vet Niklas Skepper utan att ha undersökt fenomenet det allra minsta.
  Jag tycker det är Niklas som uderlåter att tillämpa beprövad vetenskap.

  kanske han skulle tillämpa beprövade vetenskapliga metoder på Chemtrails, se vad han kommer fram till, antingen finns det eller inte, vetenskapen kommer att ge svaret.

  Men det förutsätter förstås att man tillåter att fenomenet undersöks.

 • Så praktiskt. Man bara stoppar allt som inte följer: “detvinukommitöverensomhursakerochtingliggertill”-regeln.

  Här har vi människor SOM INTE ENS MÄRKT den enorma skillnaden på hur flygplanspåren beter sig numera, jämfört mot förr om åren. Själv märkte jag det direkt innan ordet chemtrail fanns i mitt vokabulär. Jag blev bara häpen och undrande.

  Visst kunde vissa spår ligga kvar längre ibland förr men inte på det här sättet…det är en MILSVIDS skillnad. Vi snackar gigantiska traktorliknande spår som inte försvinner och får solen att gå i moln/spår.
  All förnekelse om det uppenbara här påminner mig om det psykologiska begreppet “gaslighting”.
  En gaslightare nekar och förnekar så envetet att offret till slut tvivlar på sina egna sinnen…det är ett slags mind game menat att driva offret till vansinne och/eller underkastelse.

  Men folk som skriver och läser på här köper inte gaslykte-dribblet. Det är människor med huvudet på skaft som envist vägrar sluta lita på sitt sinne och sunda förnuft. OCH som läser på och undersöker istället för att godtroget gapa och svälja sömnpillerna som delas ut….
  “Ingen fara, allés in ordnung, somna om du bara, så tror alla att du är intelligent och bildad och du får dessutom, som bonus nöjet att peka finger och skratta åt gossar som påstår att kejsaren är naken”

 • jag undrar varför det är så farligt att titta på Chemtrails-fenomenet om det inte finns?

  Där jag bor finns ABF, vet inte vad de pysslar med, är många flyktingar där, är väl bra om de har nåt vettigt att göra om dagarna. Och att sätta sig in i konspirationsteori /fakta är väl utmärkt, då får de lära sig tillämpa vetenskaplig metod, lära sig historia m.m vilket är nödvändigt om man är seriös.

  Seriösa s.k konspirationsteoretiker är ju egentligen grävande journalister, de har vetenskap och beprövad erfarenhet högst på agendan.

  Ordet konspirationsteoretiker lär ha skapats av en thinktank på CIA på 1960-talet mycket för att marginalisera nyfikna/opposition. Kanske hade det med kalla kriget att göra men också andra agendor har kunna spårats.

  • Att lära ut trivium är första steget. Skolan har ju inte riktigt rollen som en pedagogisk fyr med syfte att lära ut kritiskt tänkande baserat på fakta.

   Sök Trivium på nätet och ni skall finna.

   • Eftersom man får snedträff på musikgruppen trivium kan man ju förtydliga att mycket info ligger på triviumeducation.org.

    Efter ett par år i träda håller jag på att putsa på Bonnarlunda och dess sedan länge uttänkta säte för autodidaktik – Bonnarlunda triversitet. Detta har kunskapen om trivium som bas för verksamheten. (Universitet lär ut “den enda rätta läran”. Diversitet är något helt annat. Triversitet grundar sig på ordspråket “När du bara har två alternativ, välj det tredje”, samt läran om trivium.) Den nya sidan håller på att ta form och kommer inom några dagar att ligga på bonnarlunda.se som vanligt. (Den bångstyrigt nyfikne kan tjuvkika på bonnarlunda.se/ny)

   • Jag ser uttryck som “beprövad erfarenhet”, som om man skulle kunna förvänta sig beprövad erfarenhet gällande ny typ av industriverksamhet? Var utsläppen på 50- 60-talet beprövad erfarenhet? Nää, och de riskförnekande experterna på den tiden hade fullständigt fel, miljöskadorna kostade miljarder att sanera och de mesta går inte att reparera. Beprövad erfarenhet visar för det mesta att det är försent. Det var därför FÖRSIKTIGHETSPRINCIPEN KOM TILL.

  • Jag kommer ihåg att jag läst om det där. Det var Kevin Ryan som undersökt hur ofta ordet användes före jämfört med efter Warren-kommissionens rapport.

   “Kevin Ryan describing the roots of the CIA’s conspiracy smear method:

   This cultural phenomenon goes back to 1967. At that time, in response to questions about the Warren Commission Report (which President Ford helped create), the CIA issued a memorandum calling for mainstream media sources to begin countering “conspiracy theorists.”[13] In the 45 years before the CIA memo came out, the phrase “conspiracy theory” appeared in the Washington Post and New York Times only 50 times, or about once per year. In the 45 years after the CIA memo, the phrase appeared 2,630 times, or about once per week.

   Before the CIA memo came out, the Washington Post and New York Times had never used the phrase “conspiracy theorist.” After the CIA memo came out, these two newspapers have used that phrase 1,118 times. Of course, in these uses the phrase is always delivered in a context in which “conspiracy theorists” were made to seem less intelligent and less rationale than people who uncritically accept official explanations for major events.”

   • Du citerade:

    “Before the CIA memo came out, the Washington Post and New York Times had never used the phrase “conspiracy theorist.” After the CIA memo came out, these two newspapers have used that phrase 1,118 times.”

    Vore kul att göra en sök-och-ersätt på ordet “conspiracy theorist” på alla dessa 1118 ställen så att det istället står “analytiker” eller “undersökande journalist”.

    • Ja, eller om man istället hade använt de orden när artiklarna skrevs. Då hade vi förmodligen levt i intressantare och fredligare värld. Bara själva tanken att associeras med en konspirationsteoretiker får många att avstå från att titta på analyser om de placerats i den kategorin. Många verkar tycka att det är viktigare vad “vännerna” ska tycka än vad barnens hälsa och mänsklighetens framtid är.

 • ‘Det här är långt ifrån beprövad vetenskap och vi kan inte använda skattebidrag till bildning till någonting som är en konspirationsteori, sade Niklas Skeppar på ABF kansli i Stockholm till DT.’

  Undrar om det gäller alla konspirationsteorier, tex den officiella 9/11 konspirationsteorin?
  Låter väldigt konstigt att säga att alla konspirationer är tabu.

 • Se gärna min film om chemtrails. Chemtrailsspridning har pågått sedan 2009 i min hemtrakter i södra Kalmar län. Jag har dokumenterat med bilder och film sedan dessa och har gjort flera filmer. Denna film tar jag upp de vanligaste teorierna utifrån det faktaunderlag jag fått fram från myndigheter och universitet och ställer frågor. Filmen är knappast dramatisk men är kristallklar. Jag vill undvika konspiratorisk dramatik och visar på ren fakta. Filmen borde fungera utmärkt som diskussionsunderlag i en kurs om chemtrails. Jag har en akademisk miljöutbildning som skräddarsyddes för att just se miljöstörningar och inom utbildningen läste jag även klimatologi. Men se filmen som fått mycket beröm: https://www.youtube.com/watch?v=N5RmPVfJNMU

 • Chemtrails är ett de facto och den köpta median borde skämmas för sina ansvarslösa och högst korkade påstående om konspirationsteorier! Vi som vet bättre och är pålästa om åmnet betackar oss för de småaktiga och nedlåtande uttalanden som dessa naiva gaphalsar kastat ur sig!

 • Tack för artikeln och allt arbete du lägger ner. Du är ett föredöme i det du gör. Inte bara journalistiskt utan också därför att du aldrig förminskar andra journalister eller meningsmotståndare. Önskar jag kunde vara likadan själv. Tyvärr känns det som många mainstreamjournalister ligger i nivå med “Klartext” på Sveriges Radio. De kanske inte har kapaciteten att bättra på sina argument. Det är väl därför gammelmedia tappar i både läsarantal och förtroende.

  • Mona Nilsson har skrivit artikeln. Jag har bara haft några synpunkter. Vi jobbar alt oftare ihop som skribenter och det känns kul och effektivt.

 • DN håller sig till vetenskap och fakta……det var något nytt. När började de med sådan slags journalistik må tro? Att flera tidningar gör gemensam sak och mobbar ABF är ju intressant. Varför driva en så liten grej när det är så många andra frågor av större intresse för allmänheten (större pengar)?

 • Snart är det riksdagsval och politiker samt partier som inte bryr sig när det gäller chemtrails är det egentligen bara att slänga ut.

  Jag anser att politiker i det här sammanhanget är otroligt fega. När det verkligen är allvar då springer de och gömmer sig och den vanliga människan på gräsrotsnivå får lösa problemet själva.

 • Jag undrar vad alla de personer som nu hånar och förlöjligar fenomenet chemtrails kommer att säga när bevisen blir så tunga att de accepteras av det vetenskapliga etablissemanget. På ett sätt är det redan accepterat inom ramen för det akademiska ämnet Geoengineering som i vissa fall måste använda chemtrails för att uppnå sina syften.

  Det finns åter anledning att upprepa Schopenhauers (1788-1860) konstaterande:

  ”Alla sanningar går igenom tre stadier.
  Först blir de förlöjligade.
  Sedan blir de våldsamt motarbetade.
  Slutligen blir de accepterade som alldeles självklara.”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *