Medial upphetsning: ABF Borlänge försökte ordna studiecirkel om geoengineering – DN och SvD direktrapporterar

publicerad 18 juli 2014
- Mona Nilsson
Medial upphetsning kring studiecirkel om Chemical trails på ABF Borlänge

Medial upphetsning kring studiecirkel om chemtrails på ABF Borlänge

ABF Borlänge planerade att arrangera en studiecirkel om chemtrails. DN och SvD direktrapporterade om denna händelse av ”riksintresse” både innan den blev av och efter att den lagts ned. ABF Riks ställde in studiecirkeln trots semestern, men vill inte kommentera pga semestern. På DN tas det med en klackspark samtidigt som man understryker att DN baserar sin verklighetsuppfattning på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Text: Mona Nilsson

ABF Riks såg till att cirkeln stoppades med motiveringen att: ”det är långt ifrån beprövad vetenskap”. Dalarnas 

Dagens Nyheter skrev i nöjd ton att studiecirkeln om chemtrails på ABF Borlänge hastigt ställdes in:

”Chemtrails kallas de konspirationsteorier som skapats kring kondensstrimmorna från flygplan. Den konspirativa tanken är att militärer, regeringar eller andra påstått onda organisationer medvetet släpper ut kemiska ämnen i luften för att droga världens befolkning.

I själva verket är kondensstrimmorna harmlösa iskristaller som bildas när varma avgaser från ett flygplan når ett kallt och fuktigt område i atmosfären och kondenseras. Strimmorna syns hela året men blir särskilt tydliga vintertid då solen står lågt. Att anordna studiecirklar om chemtrails är inte i linje med ABF:s syn på vad som är bildning.”

Staffan Kihlström på DN säger till NewsVoice att vi tar allt sådant här ”med en klackspark” och att han har en verklighetsuppfattning som låg närmare vetenskap och beprövad erfarenhet. Han avböjde att kommentera om han besökt de största sajterna om chemtrails som tex: Geoengineering Watch.

Svenska Dagbladet motiverade uppmärksammandet av en liten studiecirkel på ABF i Borlänge med att den ”väckt reaktioner” på nätet.

Emelie Nyman på Svenska Dagbladet skrev:

”Kondensstrimmor bildas när ett flygplans varma avgaser blandas med den omgivande kalla luften och bildar ispartiklar. Kondensstrimmor ses som vita streck efter flygplan på himlen.

Kring detta fenomen har det uppkommit en konspirationsteori om att någon – oklart vem – via flygplan släpper ut kemikalier och gift som drabbar jordens befolkning. De vita strecken benämns ”chemtrails”.”

Samtalscirkeln om chemtrails har väckt reaktioner, bland annat på Twitter:

”Sossarnas studieförbund har kört rejält i diket!”

”Hej @abfsverige! Chemtrails finns inte. Bara så ni vet.”

”#ABF, för in i alla glödheta helveten. Hur tänkte ni här?”

Mest upprörd var ledarskribenten Gabriel Ehrling på Dalarnas Tidning:

”Av alla obskyra och verklighetsfrånvända konspirationsteorier på nätet kan den om ”chemtrails” vara allra dummast.”…”Fånerier”, ”vanföreställningar”, ”knäppgök” var andra omdömen i DT-ledaren om de som pekar på problemet med att himlen numera nästan jämt är täckt av flygutsläpp. Sveries Radios program Genier och foliehattar, producerat av Martin Wicklin från Tredje Statsmakten som lämnade felaktiga uppgifter om mätningar av misstänkta chemtrailsmetaller, hyllades å andra sidan av DT som ”förträffligt”.”

Uppmärksamheten i media fick önskad effekt. Studiecirkeln lades ner redan samma eftermiddag efter order från högsta ort, ABF Riks.

”Det här är långt ifrån beprövad vetenskap och vi kan inte använda skattebidrag till bildning till någonting som är en konspirationsteori, sade Niklas Skeppar på ABF kansli i Stockholm till DT.”

Niklas Skeppar på ABF säger till NewsVoice att han är på semester och inte vill kommentera ärendet utan hänvisar i stället till pressansvariga på ABF, men att alla är på semester.

Ledarskribenten Gabriel Ehrling jublade och hyllade den abrupt inställda studiecirkeln på ABF:

”Än finns tack och lov krafter inom arbetarrörelsen som brinner för Gabrielssons tanke om mera – inte mindre! – ljus. Innan dagen var över hade ABF-förbundet klivit in över huvudet på ABF i Borlänge och stoppat studiecirkeln om ”chemtrails”. Och luften känns åter lite lättare att andas.”

Det är tvärtom så att luften har blivit svårare att andas i dubbel bemärkelse. Himlen är täckt av misstänkta flygutsläpp och allt fler får  lunginflammation, luftrörsproblem, influensa och astma. Luftrenare säljs som aldrig förr. Tongivande media väljer att dumförklara de som pekar på problemet och verkar för åsiktscensur.

Det är alltmer kvavt i det demokratiska landet Sverige år 2014 som klacksparkar bort ämnen av allmänt intresse.

Text: Mona Nilsson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq