Läkare: Därför får du vänta så länge på akuten

publicerad 30 augusti 2014
- Robert Hahn
Robert Hahn. Foto från dokumentären "Kampen om Hälsoparadigmet" (med tillstånd)
Robert Hahn. Foto från dokumentären "Kampen om Hälsoparadigmet" (med tillstånd)
Robert Hahn. Foto från dokumentären “Kampen om Hälsoparadigmet” (med tillstånd)

Att få vänta timme efter timme på sjukvård när man söker på akuten har svensken sensationellt stor förståelse för. Den foglige svensken tror att skälen är läkarbrist eller att personalen ar för mycket att göra. Alla dessa ursäker är bluff. Det handlar om prioriteringar, och om sjukhusledningarna bara hade ett intresse av att korta köerna till 15-30 minuter så kan man ordna detta på några veckor.  

Min nu 93-åriga mor åkte till Karolinska Universitetssjukhuset för en tid sedan. Hon hade ett nytt hälsoproblem och sökte därför på akuten. Hänvisad till ett rum log hon där precis hela dagen utan att bli undersökt av någon läkare. Från 10-tiden på morgonen till 19-tiden på kvällen. Ingen mat och inget vatten. Inget besked gavs om när en läkare skulle dyka upp. Till slut åkte min äldre bror dit och tog hem mor därifrån. Så att hon åtminstone skulle få mat.

En släkting till mig lider sedan några år av anorexi och bulimi. Distriktsläkare skrev till sist vårdintyg för tvångsvård och skickade honom vidare till akuten, denna gång på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Återigen satt patienten där hela dagen utan mat och vatten, trots att just denna patient hade behov av specialkost på grund av grav undervikt (33 kilo). Tvångsvården förbjöd honom att gå hem. Om anhöriga inte kommit med mat hade det kunnat gå riktigt illa. En stressad läkare dök till slut vid 20-tiden på kvällen bara för att skriva hem min släkting med remiss någon annanstans.

Mönster av lång väntan och dålig omvårdnad
Känns mönstret igen? Om du inte själv sökt på akuten så har du säkert hört någon släkting som gjort det. Så länge jag varit med i vården, och det är nu 35 år, har det varit samma visa. Patienten får vänta timme efter timme. Personalen är inte ens särskilt trevlig. Servicen och informationen är usel. Omöjligt att få besked om när doktorn kan komma. Om det dröjer 5 minuter eller 4 timmar kan ingen förutsäga, ja inte ens våga gissa.

Politiker har uppmärksammat frågan och infört målet att patienten inte skall behöva vänta mer än fyra timmar på akuten. Jag läste nyligen att väntetiden på Södersjukhuset var mer än fyra timmar i över 60% av fallen.  Tålmodigheten med detta eviga väntande är stor, mycket stor. Alla tycks ha förståelse för att folk på sjukhus har så mycket att  göra. Eller har de det?

Under alla år inom vården har jag förvånats över att den här bluffen inte avslöjas. Därför skall jag berätta sanningen för dig nu. Att minska väntetiden på akuten till max 15-30 minuter vore inget problem för sjukvården. Jag tycker faktiskt att man kan förvänta sig samma hjälpnivå inom vården som på banken eller vilken annan serviceinrättning i samhället som helst. Så varför inte här?
Låt mig förklara varför det tycks vara omöjligt.

Förfogar över tusentals läkare

Ett sjukhus som Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge har vardera drygt 1,000 läkare och ännu fler sjuksköterskor anställda. Om man vill eliminera köerna på akuten vore det bara att kommendera ner så många som behövs för att lösa problemet. Varför låter man då bara några få läkare arbeta med de akutsökande, när man förfogar över tusentalet personer? Det vore uppenbarligen möjligt att på bara några veckor skriva om personalens scheman så att köerna försvinner  – för alltid. Varför gör man då inte så?

Jo, det finns främst två orsaker.

Det viktigaste skälet är oro för att korta köer skulle locka fler patienter till akuten. Och det vill man inte. Det finns en djupt grundad uppfattning inom sjukvården att patienter söker vård på akuten fastän de inte borde vara där. Under mina månader på akuten som, för att vara ärlig, dock är länge sedan, fann jag själv inga patienter som sökte sig till akuten för att vara ogina. Man sökte sig dit av genuin oro för sin hälsa, även om jag som kunnig i sjukvård retrospektivt såg att många besök var “onödiga” eller kunde skötas någon annanstans. Men det förstod inte patienten i sin avsaknad av sjukvårdsutbildning.

Medveten strategi med långa köer

En medveten strategi – även om man självklart inte erkänner det öppet – är att köerna skall vara så långa, kring-servicen så dålig och beskeden till patienterna så knapphändiga att allmänheten nästa gång söker sig någon annanstans. Och det är framför allt till primärvården som sjukhusen vill att man skall ta sig. Enda undantaget må vara om man råkat ut för en ren olyckshändelse.

Ett annat skäl till att väntetiderna är så långa på akuten är att det bland läkare är impopulärt att arbeta där. Därför placeras mest unga läkare under utbildning där. Och visst är det en bra plats att lära sig sjukvård på, men avsaknad av erfarenhet medför också att sjukbesöken tar längre tid och kanske också begås fler fel.

Prioriteringar

Så, käre läsare, det handlar om prioriteringar. Sjukhusen vill att du inte alls skall söka dig till akuten när du är sjuk, och därför tråkar man bort dig därifrån. Det är den bistra sanningen. Att ha korta köer strävar man inte efter. Kanske på pappret, för att det skall se bar ut, men inte i verkligheten när dörren till press och allmänhet är stängd. Då strävar man inte alls efter att eliminera de timslånga väntetiderna.

Vad som skulle hända om väntetiden på akuten bara var 15-30 minuter fasar sjukhusen för. Även om inget sjukhus, vad jag vet, prövat vad som skulle hända om man drastiskt bestämde sig för att inga timslånga köer får finnas.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vart nyligen på akuten med en stark smärta i magen på vänstra sidan nedre sidan av magen, jag kan knappt gå av smärtan, svar från södersjukhuset: njeep vi har inga extra sängar , väntetiderna är 10 timmar långa . , Jag skev ut mig direkt, sitter nu i bussen och läser denna blog +++++ med en otrolig smärta och väntar tills min vårdcentral öppnar om 7 timmar

 • Vart nyligen på akuten med en stark smärta i magen på vänstra sidan nedre sidan av magen, jag kan knappt gå av smärtan, svar från södersjukhuset: njeep vi har inga extra sängar , väntetiderna är 10 timmar långa . , Jag skev ut mig direkt, sitter nu i bussen och läser denna blog +++++ med en otrolig smärta och väntar tills min vårdcentral öppnar om 7 timmar

 • Dåligt Vård i Linköping
  Det är respektlös tycker jag, att människor får vänta hur länge som helst… varför finns vård för? varför utbildar läkare till att bli läkare? ni för tänka om … läkare finns för att hjälpa sjuka människor, att vara förebild och att försöka vara vänlig, ibland räcker med ett par ord så att patienten får lugna ner sig, ibland räcker det att klappa på axel och ge patienten sitt värde om ni (läkare) fick vänta 5 timmar utan att någon frågar om er , skulle ni visst varit väldigt aggressiva.. tänk att ni är på semester i ett annat land och var ni hos akuten, och där fick ni vänta hur länge som helst ;/ hur ska det kännas?
  jag tycker inte om er när ni behandlar folket på detta sättet;(

 • Dåligt Vård i Linköping
  Det är respektlös tycker jag, att människor får vänta hur länge som helst… varför finns vård för? varför utbildar läkare till att bli läkare? ni för tänka om … läkare finns för att hjälpa sjuka människor, att vara förebild och att försöka vara vänlig, ibland räcker med ett par ord så att patienten får lugna ner sig, ibland räcker det att klappa på axel och ge patienten sitt värde om ni (läkare) fick vänta 5 timmar utan att någon frågar om er , skulle ni visst varit väldigt aggressiva.. tänk att ni är på semester i ett annat land och var ni hos akuten, och där fick ni vänta hur länge som helst ;/ hur ska det kännas?
  jag tycker inte om er när ni behandlar folket på detta sättet;(

 • Robert, det är sorgligt, förargligt och ledsamt vad som hände med dina släktingar på akuten !! Inte ok ! Men dina slutsatser om anledningen till köerna gjorde att jag fick dagens bästa skratt ! Det var som sagt länge sedan du jobbade på akuten. Välkommen ner till oss – det är ju inte så långt. P. Hoffmann, akutläkare, Södertälje sjukhus

 • Robert, det är sorgligt, förargligt och ledsamt vad som hände med dina släktingar på akuten !! Inte ok ! Men dina slutsatser om anledningen till köerna gjorde att jag fick dagens bästa skratt ! Det var som sagt länge sedan du jobbade på akuten. Välkommen ner till oss – det är ju inte så långt. P. Hoffmann, akutläkare, Södertälje sjukhus

 • Tack för att jag äntligen fåt veta varför jag alltid får sitta ca 7 timmar utanför i väntrummet – och sedan ett par timmar innanför, i väntan på läkaren som oftast är utländsk med dålig språkförståelse, ung och okunnig om min anamnes. Jag trodde faktiskt att personalen hade underbemannat och ont om tid.

 • Tack för att jag äntligen fåt veta varför jag alltid får sitta ca 7 timmar utanför i väntrummet – och sedan ett par timmar innanför, i väntan på läkaren som oftast är utländsk med dålig språkförståelse, ung och okunnig om min anamnes. Jag trodde faktiskt att personalen hade underbemannat och ont om tid.

 • Helt sjuk kommentar från den här stollen Tage Leprosin!!..Vad fan tror du en hjärtinfarkt ter sig som?! Tex?? Det är inte alltid en stort hugg i bröstet, att knappast vara vid medvetande ect det kan vara svettningar, utmattning, nackvärk, yrsel på mindre skala speciellt i kvinnor!!..Att inte ens bli uppkollad ALLS när man först kommer in?! Och vara så gammal 🙁 FRUKTANSVÄRT SVINIGT

 • Helt sjuk kommentar från den här stollen Tage Leprosin!!..Vad fan tror du en hjärtinfarkt ter sig som?! Tex?? Det är inte alltid en stort hugg i bröstet, att knappast vara vid medvetande ect det kan vara svettningar, utmattning, nackvärk, yrsel på mindre skala speciellt i kvinnor!!..Att inte ens bli uppkollad ALLS när man först kommer in?! Och vara så gammal 🙁 FRUKTANSVÄRT SVINIGT

 • Uppenbarligen hade inte din mor något hälsoproblem som hade på akuten att göra då det gick alldeles utmärkt att vänta en hel dag och sedan åka hem utan bedömning. Akuta tillstånd är tillstånd som kräver snar diagnos och behandling för att inte leda till skador eller men. Allt annat ska skötas inom primärvården. Pinsamt att åka till akuten om man inte har en pågående hjärtinfarkt, stroke eller skadat sig i en olycka.

  • Hur vet du att hon inte var allvarligt sjuk? Eller ännu viktigare: hur skulle hon veta det. Jag har många gånger behandlat människor på akuten som, objektivt sett och i efterhand, kommit dit “i onödan”. Men de själva har varit övertygade om att de drabbats av något allvarligt. Om alla människor hade läkarutbildning skulle saken vara lättare, men nu vet de flesta människor faktiskt inte ens var levern sitter. Därför blir en del besök onödiga såsom det bedöms av en fackman och retrospektivt, med facit i hand. Men – en god portion av de som kommit till akuten var faktiskt allvarligt sjuka. All skicka hem rubbet utan seriös bedömning hade förstås innefattat att en del som kommit dit “i onödan” men också inkluderat många som varit allvarligt sjuka. Där ligger ett dilemma. ett annat dilemma är att inte ge folk mat och vatten på akuten. Är man sjuk är det knepigt att fixa det själv. Cyniskt och dåligt.

  • Min make som var svårt cancersjuk och typ 1 diabetiker fick ligga en jäkla massa timmar på akuten efter det konstaterats att han haft förstoppning i en vecka och han var svårt uttorkad och hade njursvikt. Han fick ingen mat, ingen tillgång till sitt insulin, droppet som gav honom den vätska + kalium han behövde byttes inte.
   När läkaren väl kom så sattes en tub i magen för att få stopp på kräkningarna orsakade av stoppet och han skickades akut till operation.
   Kan ju tillägga att sjukvården missade cancern i över ett år utan avskrev det som “inflamatorisk smärta i revbenen” och behandlade därefter i över ett år trots utebliven effekt och förvärrat tillstånd, några undersökningar gjordes aldrig.
   En anekdot från egen erfarenhet var när jag sökte akut pga andningssvårigheter i samband med en halsinfektion, jag är van vid detta i normalfallet då jag har halsmandlar som sväller upp men denna gången var det värre än vanligt och jag började få panikattacker pga problemen att andas.
   När jag kommer dit så får jag efter lite väntan diagnosen “influensa” och ett recept på Alvedon 500mg (jag åt vid tillfället 2x 665mg Alvedon 3ggr om dagen enl min ordinardie läkares föreskrift vilket strår tydligt både i journal och medicinförteckningar). Han övervägde ett recept på Cocillana-Etyfin men betsämde sig för att jag fick nöjja mig med Bromhex.
   Några år senare så begärde jag ut mina journaler i samband med en utredning om nedsatt arbetsförmåga och ser då en fotnot gällande det besöket där läkaren skrivit att han valt att inte skriva ut Cocillana-Etyfin då “Pat ammar”, jag har aldrig ens varit gravid. Vart tusan han fått det ifrån att jag ammade vette gudarna…

 • Uppenbarligen hade inte din mor något hälsoproblem som hade på akuten att göra då det gick alldeles utmärkt att vänta en hel dag och sedan åka hem utan bedömning. Akuta tillstånd är tillstånd som kräver snar diagnos och behandling för att inte leda till skador eller men. Allt annat ska skötas inom primärvården. Pinsamt att åka till akuten om man inte har en pågående hjärtinfarkt, stroke eller skadat sig i en olycka.

  • Hur vet du att hon inte var allvarligt sjuk? Eller ännu viktigare: hur skulle hon veta det. Jag har många gånger behandlat människor på akuten som, objektivt sett och i efterhand, kommit dit “i onödan”. Men de själva har varit övertygade om att de drabbats av något allvarligt. Om alla människor hade läkarutbildning skulle saken vara lättare, men nu vet de flesta människor faktiskt inte ens var levern sitter. Därför blir en del besök onödiga såsom det bedöms av en fackman och retrospektivt, med facit i hand. Men – en god portion av de som kommit till akuten var faktiskt allvarligt sjuka. All skicka hem rubbet utan seriös bedömning hade förstås innefattat att en del som kommit dit “i onödan” men också inkluderat många som varit allvarligt sjuka. Där ligger ett dilemma. ett annat dilemma är att inte ge folk mat och vatten på akuten. Är man sjuk är det knepigt att fixa det själv. Cyniskt och dåligt.

  • Min make som var svårt cancersjuk och typ 1 diabetiker fick ligga en jäkla massa timmar på akuten efter det konstaterats att han haft förstoppning i en vecka och han var svårt uttorkad och hade njursvikt. Han fick ingen mat, ingen tillgång till sitt insulin, droppet som gav honom den vätska + kalium han behövde byttes inte.
   När läkaren väl kom så sattes en tub i magen för att få stopp på kräkningarna orsakade av stoppet och han skickades akut till operation.
   Kan ju tillägga att sjukvården missade cancern i över ett år utan avskrev det som “inflamatorisk smärta i revbenen” och behandlade därefter i över ett år trots utebliven effekt och förvärrat tillstånd, några undersökningar gjordes aldrig.
   En anekdot från egen erfarenhet var när jag sökte akut pga andningssvårigheter i samband med en halsinfektion, jag är van vid detta i normalfallet då jag har halsmandlar som sväller upp men denna gången var det värre än vanligt och jag började få panikattacker pga problemen att andas.
   När jag kommer dit så får jag efter lite väntan diagnosen “influensa” och ett recept på Alvedon 500mg (jag åt vid tillfället 2x 665mg Alvedon 3ggr om dagen enl min ordinardie läkares föreskrift vilket strår tydligt både i journal och medicinförteckningar). Han övervägde ett recept på Cocillana-Etyfin men betsämde sig för att jag fick nöjja mig med Bromhex.
   Några år senare så begärde jag ut mina journaler i samband med en utredning om nedsatt arbetsförmåga och ser då en fotnot gällande det besöket där läkaren skrivit att han valt att inte skriva ut Cocillana-Etyfin då “Pat ammar”, jag har aldrig ens varit gravid. Vart tusan han fått det ifrån att jag ammade vette gudarna…

 • Detta är helt bedrövligt och oacceptabelt. Vi har en högteknologisk vård men ingen omvårdnad eller omtanke värd namnet. Kan bara verifiera det du skriver om bemötande och väntetider på akuten. Senast var det min 87-åriga mor som fick ligga på en brits på akuten hela dagen med nyupptäckt förmaksflimmer, utan mat eller dryck eller ett vänligt ord till tröst. Hon var hungrig och törstig och så uppjagad att hon inte förstod något av den ordination hon slutligen fick. Har du Robert Hahn någon idé om hur jag/vi som medborgare i Sverige ska kunna påverka denna sak?
  Uppretad Uppsalabo

  • Svenska folket bör helt enkelt sluta att acceptera situationen och sluta ha förståelse för att sjukvården har mycket att göra eller vad man nu tror att förklaringen är till att man måste vänta hur länge som helst .Sanningen är att det handlar om en medveten tråkning för att få patienterna att söka sig till andra ställen än på akuten. När Södersjukhuset eller Karolinska har över 1,000 läkare anställda är det helt enkelt bara att kommendera ner några fler till akuten för att hjälpa patienterna där. Det finns ingen anledning att behöva vänta längre där än när man går till banken.

 • Detta är helt bedrövligt och oacceptabelt. Vi har en högteknologisk vård men ingen omvårdnad eller omtanke värd namnet. Kan bara verifiera det du skriver om bemötande och väntetider på akuten. Senast var det min 87-åriga mor som fick ligga på en brits på akuten hela dagen med nyupptäckt förmaksflimmer, utan mat eller dryck eller ett vänligt ord till tröst. Hon var hungrig och törstig och så uppjagad att hon inte förstod något av den ordination hon slutligen fick. Har du Robert Hahn någon idé om hur jag/vi som medborgare i Sverige ska kunna påverka denna sak?
  Uppretad Uppsalabo

  • Svenska folket bör helt enkelt sluta att acceptera situationen och sluta ha förståelse för att sjukvården har mycket att göra eller vad man nu tror att förklaringen är till att man måste vänta hur länge som helst .Sanningen är att det handlar om en medveten tråkning för att få patienterna att söka sig till andra ställen än på akuten. När Södersjukhuset eller Karolinska har över 1,000 läkare anställda är det helt enkelt bara att kommendera ner några fler till akuten för att hjälpa patienterna där. Det finns ingen anledning att behöva vänta längre där än när man går till banken.

 • Det är en skrämmande nonchalans och kallsinthet,ja ren cynism om det verkligen är så här,och jag tror inte Robert Hahn missförstått detta. Jag tror att det kan ligga mycket i detta. Det är skamligt att det ska behöva se ut som det gör inom inte minst akutvården idag. Vi har en väldigt bra vård relativt sett till hela världen men gällande väntetid är det ulands standard. Det är en skam och det är en skandal att en 93åring ska behöva vänta en hel dag och bli nonchalerad under tiden. Det finns uppenbarligen en betydande grupp människor och policymakare som länge suttit på poster dom aldrig borde fått beträda inom sjukvårdshierarkin. Även politiker.

 • Det är en skrämmande nonchalans och kallsinthet,ja ren cynism om det verkligen är så här,och jag tror inte Robert Hahn missförstått detta. Jag tror att det kan ligga mycket i detta. Det är skamligt att det ska behöva se ut som det gör inom inte minst akutvården idag. Vi har en väldigt bra vård relativt sett till hela världen men gällande väntetid är det ulands standard. Det är en skam och det är en skandal att en 93åring ska behöva vänta en hel dag och bli nonchalerad under tiden. Det finns uppenbarligen en betydande grupp människor och policymakare som länge suttit på poster dom aldrig borde fått beträda inom sjukvårdshierarkin. Även politiker.

 • Har sökt sedan 08 och ännu har jag problemen kvar det har nu visat sig att jag inte alls är för ung för att ha en väldigt utsliten höft. Min mamma har sedan maj sökt för en svulnad i benet, det har nu visat sig vara en elakartad cancer som växer för varje dag förutom en utländsk läkare som erbjöd sig sticka hål och exprimentera med div starka preparat har inget hänt. Senaste specialisten sa att det var dom som röstar för vad för vård vi ska få, att dom flaggat för detta i 20 år och en avd är helt nerlagd. Men att hon kunde vara glad att det inte var prostata el bröstcancer för då hade hon fått vänta i 6 månader om man överlever… staten och vissa enorma kapitalätare bär skulden, alla vet men får inte länna el tycka för då blir du förtryckt… stor skam att fega byråkrater förbjuder sunt bondförnuft då dom själv saknar detta… rensa ut skiten!! Gör om gör rätt!! Ingen borde få sitta och disponera folkets pengar och slit utan att ha både arbetserfarenhet från “vanliga jobb” och normalt sunt förnuft!! Man ser efter sitt eget hus först, särskilt när andra har slitit för att föra upp det!!

 • Har sökt sedan 08 och ännu har jag problemen kvar det har nu visat sig att jag inte alls är för ung för att ha en väldigt utsliten höft. Min mamma har sedan maj sökt för en svulnad i benet, det har nu visat sig vara en elakartad cancer som växer för varje dag förutom en utländsk läkare som erbjöd sig sticka hål och exprimentera med div starka preparat har inget hänt. Senaste specialisten sa att det var dom som röstar för vad för vård vi ska få, att dom flaggat för detta i 20 år och en avd är helt nerlagd. Men att hon kunde vara glad att det inte var prostata el bröstcancer för då hade hon fått vänta i 6 månader om man överlever… staten och vissa enorma kapitalätare bär skulden, alla vet men får inte länna el tycka för då blir du förtryckt… stor skam att fega byråkrater förbjuder sunt bondförnuft då dom själv saknar detta… rensa ut skiten!! Gör om gör rätt!! Ingen borde få sitta och disponera folkets pengar och slit utan att ha både arbetserfarenhet från “vanliga jobb” och normalt sunt förnuft!! Man ser efter sitt eget hus först, särskilt när andra har slitit för att föra upp det!!

 • Robert, Skrämmande läsning men inget nytt… Men jag hoppas verkligen att båda fallen är anmälda till högre instans, IVO eller vad den nya nu heter.
  Goda hälsningar från Skåne,
  Nils-Olof J

 • Jag skrev, i en enkät socialstyrelsen skickat, att vi har ingen sjukvård. Det vi erbjuds, är aktiv dödshjälp! Vi är helt rättslösa, när vi stigit över tröskeln till en sjukvårdsinrättning. Inga försäkringar gäller, och anmälningar handläggs av landstinget. Skadestånden är i storleksordningen “fickpengar”. Själv var jag nära att dö, då jag fått en bristning i hjärnan. En akuttid kunde jag få, tidigast efter 3 månader. Och som Inger skriver, är det bara skolbarn på akuten. Feldiagnoserna är fler, än de rätta. Tur att vi har internet, så vi kan söka själva. Har på senare tid, lärt mej, att jag kan använda “Egenremiss”, så jag slipper Akuten. Den roligaste feldiagnosen jag fått är, hönslöss, när jag var gravt läkemedelsförgiftad!
  Luttrad

 • Robert, Skrämmande läsning men inget nytt… Men jag hoppas verkligen att båda fallen är anmälda till högre instans, IVO eller vad den nya nu heter.
  Goda hälsningar från Skåne,
  Nils-Olof J

 • Jag skrev, i en enkät socialstyrelsen skickat, att vi har ingen sjukvård. Det vi erbjuds, är aktiv dödshjälp! Vi är helt rättslösa, när vi stigit över tröskeln till en sjukvårdsinrättning. Inga försäkringar gäller, och anmälningar handläggs av landstinget. Skadestånden är i storleksordningen “fickpengar”. Själv var jag nära att dö, då jag fått en bristning i hjärnan. En akuttid kunde jag få, tidigast efter 3 månader. Och som Inger skriver, är det bara skolbarn på akuten. Feldiagnoserna är fler, än de rätta. Tur att vi har internet, så vi kan söka själva. Har på senare tid, lärt mej, att jag kan använda “Egenremiss”, så jag slipper Akuten. Den roligaste feldiagnosen jag fått är, hönslöss, när jag var gravt läkemedelsförgiftad!
  Luttrad

 • Sjukvården har hela tiden blivit sämre och sämre och det är tråkigt för de som söker den vården. Jag väntar fortfarande efter 10 veckor på min mors journal, vad hände den dagen hon skulle åka hem? i stället så dör min mor den dagen! Vad hände sedan jag lämnade henne kvällen innan! har ännu inte fått något svar!
  Med hjälp utav patientombudskvinnan fick jag telefon nr och namnet till den som är chef över avdelning och kontaktade honom, mycket trevlig och han skulle hjälpa mig så jag fick läsa mors journal. Jag kommer sedan att gå vidare med detta. Vården måste bli bättre för de som söker den, vi kan inte ha en sådan vård längre..
  Min far dog för åtta år sedan och då gjorde jag en anmälan han dog i blodförgiftning, de sände hem min far i ett tillstånd utav detta, nästa dag fick han åka helikopter in till sjukhuset, far dog på kvällen, så får det inte gå till.
  Fick strida mycket! efter två år fick jag rätt och en ursäkt, men min far var borta för alltid. Det är skrämmande vilken vård vi har ……
  Inger i Sveg

 • Sjukvården har hela tiden blivit sämre och sämre och det är tråkigt för de som söker den vården. Jag väntar fortfarande efter 10 veckor på min mors journal, vad hände den dagen hon skulle åka hem? i stället så dör min mor den dagen! Vad hände sedan jag lämnade henne kvällen innan! har ännu inte fått något svar!
  Med hjälp utav patientombudskvinnan fick jag telefon nr och namnet till den som är chef över avdelning och kontaktade honom, mycket trevlig och han skulle hjälpa mig så jag fick läsa mors journal. Jag kommer sedan att gå vidare med detta. Vården måste bli bättre för de som söker den, vi kan inte ha en sådan vård längre..
  Min far dog för åtta år sedan och då gjorde jag en anmälan han dog i blodförgiftning, de sände hem min far i ett tillstånd utav detta, nästa dag fick han åka helikopter in till sjukhuset, far dog på kvällen, så får det inte gå till.
  Fick strida mycket! efter två år fick jag rätt och en ursäkt, men min far var borta för alltid. Det är skrämmande vilken vård vi har ……
  Inger i Sveg

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *