Flygplats övervakar passagerarnas rörelser – Finland först i världen

publicerad 1 augusti 2014
- Henrik G

Finland-flygplatsHelsingfors flygplats är först i världen med ett system som följer passagerarnas alla rörelser från parkeringsplatsen till flygplansdörren. Det sker med strategiskt utplacerade sensorer som håller koll på samtliga mobiltelefoner som har wifi-funktionen påslagen.

Med hjälp av informationen kan personal identifiera individer på Helsingsfors flygplats som hanterar 15 miljoner passagerare per år. Passagerare som accepterar villkoren, vid inloggning, kommer att både kunna få erbjudanden från affärer och restauranger samt annan information.

Systemet består av omkring 150 boxar som samlar in de så kallade MAC-adresserna.

Vi hoppas på stora vinster med den här investeringen. Vi kan driva flygplatsen bättre, vi kan förutspå flaskhalsar och analysera allt betydligt noggrannare än tidigare, sa Heikki Koski ansvarig för nya tjänster på Finavia som driver flygplatsen till Bloomberg.

Detta är  första gången tekniken används i så här stor skala som på en flygplats.

Att någon följer minsta steg jag tar är läskigare än att någon vet vilka webbsidor jag besöker, säger Antti Tikkanen, säkerhetsexpert på finska it-säkerhetsbolaget F-Secure till Bloomberg.

All information som används för identifiering raderas automatiskt.

På Swedavia som driver tio svenska flygplatser, som tex Arlanda, Bromma och Landvetter, Malmö, Luleå och Umeå, har man ingen liknande lösning i drift, enligt Charlotte Periasamy på Swedavias, men man har utvärderat liknande system.

Rewrite: NewsVoicer | Källa Bloomberg och SvDSå här kan du stötta Newsvoice

Tags: Swedavia
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *