Forensiker – Två olika svartklädda män, men bara en dekapiterar Foley i misstänkt false flag-video

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 26 augusti 2014
- Torbjörn Sassersson

ANALYS. CNN rapporterar idag att videon med dekapiteringen av den amerikanska journalisten James Foley har renderat många frågetecken om dess äkthet. Det tycks vara två svartklädda personer som förekommer i videon och dessutom två olika knivar. Videon saknar sekvensen där själva dekapiteringen fullbordas. 

U.S. analysts said it’s not knowable from the video released by ISIS who carried out Foley’s killing, because the entire slaying is not shown. A man moves a knife across Foley’s neck, then the picture fades to black.

En forensisk expert Ross Patel från Afentis Forensics som CNN intervjuat i artikeln: “Did a second ISIS militant kill James Foley?” är en källa till de nya frågetecknen. Samtidigt meddelar brittiska experter att de är mycket nära att identifiera en av personerna i videon genom lingvistisk analys.

Peter Westmacott, British ambassador to the United States, said Sunday that British agents have been using “very sophisticated technologies, voice identification and so on” to identify the suspect. “We are very close to identifying who this guy is,” he said.

James Foley studio decapitationDen forensiker som CNN konsulterat menar att dialekten som tekniker bearbetar endast kommer från den ena mannen i videon. Den andra mannen talar inte. Ross Patel menar att den man som inte talar förmodligen är den som utför mordet. Den andra mannen dyker upp efter en uppenbar redigering av videon. Att det rör sig om två svartklädda män röjs i och med skillnader i hållning och fysisk konstitution.

Bilden till höger är arrangerad. Med scentekniken “green screen” kan vilken miljö som helst projiceras i bakgrunden och även på marken. Källa: Infowars.com

Det förekommer två knivar i videon. Den ena är längre än den andra och de har olika utformning.

Pistolhölstret sitter på fel sida av kroppen i relation till vilken hand som används vid dekapiteringens inledning. Mannen som skär mot Foleys hals använder vänster hand som om han vore vänsterhänt, men hölstret för pistolen sitter placerat som om denne vore högerhänt. Det antyder också förekomsten av två svartklädda män där den man som syns i videon med den ena kniven kanske inte är den man som utför själva dekapiteringen.

Att CNN publicerar tvivel om mordet på Foley måste anses som mycket anmärkningsvärt i en annars välregisserad “aktiv påverkan” på allmänheten att acceptera det amerikanska krigsmaskineriets förnyade inkomstbringande aktivitet för det militära industrikomplexet.

Det måste uppfattas som mycket frustrerande för tex SvD:s redaktion som nu inte kan kalla dessa tvivel för: “konspirationsteorier” eftersom The Telegraph, The Australian och CNN publicerar artiklar om en dekapiteringsvideo som kan vara en ren konspiration och false flag operation.

Läs även: “Växande tvivel – IS dekapitering av journalist kan vara arrangerad”

Text: Torbjörn Sassersson


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq