WHO ger grönt ljus för oprövade läkemedel och vaccin mot ebola – GSK i täten

publicerad 14 augusti 2014
- K. Reporter

Ebola-Zaire-CDC_PhotoDet är etiskt att erbjuda otestade läkemedel eller vacciner mot ebola i Västafrika. Det har WHOs expertpanel kommit fram till, skriver LäkemedelsVärlden idag.

Text: K. Reporter | Foto: Wikimedia Commons

Världshälsoorganisationens expertpanel anser att det är etiskt att låta västerländska läkemedelsbolag får sälja och utpröva mediciner och vaccin som ännu inte utvärderats säkerhets- och funktionsmässigt under det pågående ebolautbrottet i Västafrika.

WHO tycker att det är etiskt under rådande akuta omständigheter, men det måste ske genom informerat samtycke med patienterna och under transparens. Läkemedelskandidaterna bör även utvärderas i kliniska studier, anser panelen.

Panelen uttrycker sin oro att antalet doser av de experimentella läkemedlen inte kommer att finnas i den mängd som efterfrågas. Hittills har två smittade amerikaner fått behandling med den oprövade läkemedelskandidaten Zmapp från Mapp Biopharmaceutical.

Nu flockas flera läkemedelsföretag från en rad länder för att försöka kapitalisera på den nya marknaden med otestade preparat. LäkemedelsVärlden nämner flera.

GlaxoSmithKline (GSK) som flera gånger fällts för grov brottslighet och som genom kontraktsskrivning med regeringar ostraffat levererade det vaccin som skapade narkolepsiskandalerna har nu ett ebolavaccin som planeras att tas i bruk under hösten 2014.

Hur läkemedelsbolagen denna gång friskriver sig från allt medicinskt ansvar är oklart. I slutänden spelar det sannolikt ingen roll om vaccinerna och de kemiska preparaten fungerar eller inte, eller om de har svåra biverkningar. Bara de blir sålda snabbt under stress.

Läs mer om den opålitliga läkemedelsindustrin nedan och hur den samverkar med regeringar.


Relaterat

I samarbete med NewsVoice: Virapens bok ”Piller och Profiter” avslöjar Big Pharmas bedrägerier

Deadly Medicines and Organised Crime – Peter Gøtzsche

Boken etablissemanget inte vill att du ska läsa – Organiserad brottslighet inom Big Pharma

SVT: Cochraneinstitutet avfärdar Tamiflu som en bluff – Regeringen agerar inte

Den kriminella läkemedelsindustrin och det etablerade forskningsfusket

Film: The Constant GardenerDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Förmodligen detta blir svininfluensa II blåsningen till världen.Många kritiserar östeuropeiska politiker för korruption men våra västerländska politiker är ännu mer skrupellösa när de spelar mångmiljard belopp på läkemedels maffians händer. Tyvärr har västvärldens invånare blivit så degenererade att de med få undantag gör ingeting,bara sitter i sina bekväma soffor och tittar på hur våra skattepengar tas ifrån oss och ges till de giriga storförerag och bankirer som de har gjort så många gånger.Då och då skickar de lite pengar till olika välgörenhets organisationer för att kunna bortförklara sig och sedan gör de inget mer.Detta är mycket skrämmande och mycket sorgligt.En stor tänkare sa,”Världen kommer inte gå under p.g.a. ondskan,den kommer att gå under eftersom vi tittar på ondskan med armarna i kors”

  • Förmodligen detta blir svininfluensa II blåsningen till världen.Många kritiserar östeuropeiska politiker för korruption men våra västerländska politiker är ännu mer skrupellösa när de spelar mångmiljard belopp på läkemedels maffians händer. Tyvärr har västvärldens invånare blivit så degenererade att de med få undantag gör ingeting,bara sitter i sina bekväma soffor och tittar på hur våra skattepengar tas ifrån oss och ges till de giriga storförerag och bankirer som de har gjort så många gånger.Då och då skickar de lite pengar till olika välgörenhets organisationer för att kunna bortförklara sig och sedan gör de inget mer.Detta är mycket skrämmande och mycket sorgligt.En stor tänkare sa,”Världen kommer inte gå under p.g.a. ondskan,den kommer att gå under eftersom vi tittar på ondskan med armarna i kors”

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *