Dokument avslöjar FOI:s och KTH:s planer på ”militärt” samarbete med Kina

0
243

FOINya uppgifter om FOI:s roll i Kina-affären har framkommit meddelar Uppdrag Granskning (UG). Samförståndsavtalet som UG publicerar avslöjar att FOI redan år 2009 var direkt involverade i förhandlingarna om att låta KTH ge det kontroversiella dataprogrammet Edge till Kina.

Text: NewsVoice | Foto: Ola Christoffersson, SVT

Generaldirektör Jan-Olof Lind på FOI har tidigare hävdat att han redan i februari 2009 stoppat ett direkt samarbete med kinesiska CAE. Sveriges linje gentemot allmänheten är att inte tillåta samarbeta med Kina gällande försvarsmateriel eller försvarsrelaterad forskning, skriver UG.

Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att FOI, redan några månader efter beslutet att inte samarbeta med CAE inledde förhandlingar med CAE – via Kungliga tekniska högskolan, KTH.

I ett ”Memorandum of Understanding” – ett samförståndsavtal som i september 2009 tecknats mellan KTH och CAE framgår att Kina vill använda Edge som sin plattform för aerodynamiska prövningar.

Läs mer: Nya uppgifter om FOI:s roll i Kina-affären

Källa: Joachim Dyfvermark, Sven Bergman reprotrar på UG  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här