Dokument avslöjar FOI:s och KTH:s planer på “militärt” samarbete med Kina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 september 2014
- NewsVoice redaktion
FOI - Foto: Holger Ellgaard

FOINya uppgifter om FOI:s roll i Kina-affären har framkommit meddelar Uppdrag Granskning (UG). Samförståndsavtalet som UG publicerar avslöjar att FOI redan år 2009 var direkt involverade i förhandlingarna om att låta KTH ge det kontroversiella dataprogrammet Edge till Kina.

Text: NewsVoice | Foto: Ola Christoffersson, SVT

Generaldirektör Jan-Olof Lind på FOI har tidigare hävdat att han redan i februari 2009 stoppat ett direkt samarbete med kinesiska CAE. Sveriges linje gentemot allmänheten är att inte tillåta samarbeta med Kina gällande försvarsmateriel eller försvarsrelaterad forskning, skriver UG.

Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att FOI, redan några månader efter beslutet att inte samarbeta med CAE inledde förhandlingar med CAE – via Kungliga tekniska högskolan, KTH.

I ett “Memorandum of Understanding” – ett samförståndsavtal som i september 2009 tecknats mellan KTH och CAE framgår att Kina vill använda Edge som sin plattform för aerodynamiska prövningar.

Läs mer: Nya uppgifter om FOI:s roll i Kina-affären

Källa: Joachim Dyfvermark, Sven Bergman reprotrar på UGSå här kan du stötta Newsvoice

Tags: FOIKTH
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *