Det giftiga svenska dricksvattnet – TV4 Kalla fakta 7 oktober kl 21:30

publicerad 7 oktober 2014
- Henrik G

vatten

TV4. Hur rent och hälsosamt är egentligen det svenska dricksvattnet? Kalla fakta granskar.

“I Sverige ser vi det som självklart att vårt dricksvatten är rent och hälsosamt, men på flera håll har de boende gjort en helt annan erfarenhet. Det handlar om giftet PFOS som bland annat funnits i brandskum. Det är förbjudet sen 2007 men har använts på många håll i Sverige i över 30 år. I samband med att försvaret gjort brandövningar har giftet läckt ut i närliggande vattentäkter.”

Uppdaterat: kl 12:15, 11 okt 2014

Inte bara i sverige är kranvattnet ofta smutsigt:

Public water supplies in 42 U.S. states are contaminated with 141 unregulated chemicals for which the U.S. Environmental Protection Agency has never established safety standards, according to an investigation by the Environmental Working Group (EWG). / Environment.about.com

Läs merDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Kemiskt sett är destillation det enda som hjälper mot ämnen i vattnet.
  nackdelen är att naturliga ämnen som kalk och salt likaså försvinner. Dessa
  behöver tillsättas för få ett naturligt balanserat vatten. de som har egen borrad brunn är att gratulera.
  Filter kan bara ta upp det de är byggda för att ta upp. Andra ämnen som t.ex radon kan inte filtreras bort på ett enkelt sätt.
  Destillation är den metod som idag används på t.ex Lanzarote och Fuerteventura som inte har eget grundvatten utan måste destillera havsvatten. I en del fall används omvänds osmos via keramiska filter. En metod som ännu inte finns för konsumenter såvitt jag kunnat se.

 • Hjälper det att koka vattnet? Jag har sen säkert 20 år tillbaka kokat allt vatten jag dricker och dricker det ljummet. Det var ett råd från en kinesisk naturläkare. Jag minns inte anledningen, men numera tycker jag inte om kranvatten.
  Har funderat på att köpa filter men de få jag rekommenderats är så stora att de inte ryms hos mig.

 • Ingen nyhet för mej har vetat om det i över tio är genom att dricka vattnet o jämföra med hur det smakade när jag var barn. Det är ett helt annat vatten som kommer ur kran har därför ett bra filter men ska köpa det bästa en destillator. Hade en men den gick sönder tar bort all skit men då ska man helst tillsätta cmd för att återmineralisera det. Blir kvar en härlig gega på botten av destillatorn. Hade bara folk kunskapen o brydde sej hade det första dom gjort är o fixat ett bra filter för vad är viktigare än rent vatten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *