Dokument avslöjar: CIA anställde 1000 nazister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 oktober 2014
- NewsVoice redaktion

Aleksandras LileikisSvD. Nya dokument i USA avslöjar omfattningen av CIA:s samarbete med nazister. Totalt ska över 1000 ex-nazister ha varit anställda av CIA efter andra världskriget för att vara spioner i Kalla krigets Europa.

Foto: En CIA-spion var den nazistiske kollaboratören Aleksandras Lileikis, som länkats till massakern av tiotusentals judar i Litauen, skriver SvD.

Evidence of the government’s links to Nazi spies began emerging publicly in the 1970s. But thousands of records from declassified files, Freedom of Information Act requests and other sources, together with interviews with scores of current and former government officials, show that the government’s recruitment of Nazis ran far deeper than previously known and that officials sought to conceal those ties for at least a half-century after the war. / “In Cold War, U.S. Spy Agencies Used 1,000 Nazis”, New York Times

Läs mer i SvD


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Usas samarbete med nazister var inte bara för spionage utan även för att det gav kontroll över tysklands ekonomi mha befintliga nätverk tillsammans med Usas självklara möjlighet att utöva utpressning mot varenda en av dem.
  Av aktualitet för situationen i Ukraina är att den brittiske oljemagnaten Sir Henry Deterdings agent Georg Bell, träffade som representant för Deterding och Adolf Hitler år 1931 högerradikala ukrainare i Paris. Ihärdiga rykten gjorde gällande att Deterding betalade stora penningsummor till Hitler redan 1921 och ännu större senare för att förbättra Shells möjligheter i Tyskland.
  Glyn Roberts “The most powerful man in the world” (1938)
  Den övervägande delen av de tyska företag som gav stöd till Hitler var antingen ägda av amerikaner eller ingick i kartell med dem. Den sk Young-planen som belade Tyskland med drakoniska betalningskrav pressade såna som Fritz Thyssen att stödja Hitler för att undvika Tysklands totala kollaps. Thyssen tog senare avstånd från Hitler långt innan krigslyckan vände i jan 1941, varvid han och frun skickades till mentalsjukhus och sedan till koncentrationsläger.
  Anglosaxisk finans o företagselit bär skulden för all fascism, och det är verkligen ingen anomali att de samarbetade efter WWII. Nixon importerade massor av fascister för att balansera att judar mest röstar på demokraterna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *