Karolinska (KI) ger Barbro Osher hederstiteln professor för insatser inom integrativ medicin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 oktober 2014
- NewsVoice redaktion
Osher Centrum Leaks

KI som gav Barbro Osher titeln hedersdoktor fick i augusti 2014 även hederstiteln “Professors namn” efter beslut av regeringen. Hederstiteln belönar henne för hennes insatser inom integrativ medicin i Sverige.

I år har även regeringen givit titeln honorär generalkonsul till Barbro Osher vid Sveriges generalkonsulat i San Fransisco och år 2010 medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet.

Titlarna tilldelas Barbro Osher för att hon tillsammans med sin make Bernard Osher donerat pengar till Osher centrum för integrativ medicin vid Karolinska Institutet, där alternativa behandlingsmetoder utvärderas på ett vetenskapligt sätt, heter det i KI:s pressmeddelande.

När Barbro Osher och Bernard Osher år 2010 utsågs till medicine hedersdoktorer vid Karolinska Institutet löd motiveringen: “…för att uppmärksamma hennes engagemang och betydande insatser för att främja kultur och forskning”.

NewsVoice, professor Johan Tyberg och tidningen 2000-talets Vetenskap har i omfattande studier av hur pengarna använts vid Osher Centrum dragit den gemensamma slutsatsen att pengarna och insatserna på intet sätt främjat integrativ medicin i Sverige.

ArcanumSkolan 2024

Relaterat

NewsVoice undersöker Osher Centrum

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Jag håller inte heller med Spito.

  KI är inte ett privat bolag utan ett svenskt statligt medicinskt universitet som ska arbeta för allmännyttan inte för läkemedelsbolagsnyttan.

  Om Barbro Osher med make hade givit pengar till Pfizer och med dem startat centret hade det varit en sannan sak. Så är inte fallet.

  Jag tycker Oscher Centrum ska byta namn till “Barbro Centrum för studier på neurovetenskap, nocebo och placebo”. Barbro Osher kan där vara både hedersdoktor och professor.

 • Så länge donatorerna är nöjda med KI:s användning av pengarna finns det väl inget skäl att klaga? Deras pengar, deras (eventuella) huvudvärk.

  • KI och Ingvar har förskingrat pengarna utan redovisning, utfört NOLL verksamhet. Du bör ha gott om huvudvärk och ett moraliskt tänk som är långt utanför vad som är accepterat i ett fungerande samhälle enligt dess lagar och värderingar. Jobbar du på KI ??

   • Vadå lagar? Det är inte skattemedel vi talar om, så det finns ingen anledning för gemene man i allmänhet att vara upprörd, du eller jag har inte varit med och betalat det här. Det är enskild finansiering och OM det finns skäl att vara upprörd så är det i så fall makarna Oshers som ska vara det. Mig veterligen så är de inte det och därmed är frågan ur världen. Det är skillnad på offentliga medel och på privata.

    • Sorry, den argumenteringen köper jag inte ! Institutet KI har tagit emot pengar som skulle användas i syfte att främja integrationen mellan traditionell och komplementär medicin – något som vem som helst inkl Spito borde se positiv på, medmindre Spito har något emot en sådan integration.
     ett svenskt institut förskingrar en donation – och så finns det folk som tycker att det inte gör något, otroligt !!!

 • Det är fullkomligt vidrigt hur KI agerar kring Osher. Först accepterar man en donation och sätter det största stolpskottet som finns på KI vid rodret. Ett center får sina lokaler och en skylt där absolut INGEN verksamhet skett, förutom städning. Pengarna förskingras och någon redovisning värd namnet går inte att uppbringa. Skandalen skyddas av KI:s styrelse och revisorer, samt personer på Förvaltningsrätten som vägrar samarbeta för att reda ut historien.
  Journalister som grävt i forskningen på KI, har hittat saker dom inte kan publicera. Då det är så ruttet att ingen skulle tro dom ifall det publicerades. För att om möjligt tysta Osher erbjuds nu en titel som är helt värdelös egentligen, men som tydligen har som enda budskap.
  Tack för pengarna vi fick sno av Er utan att göra ett smack av det vi lovat göra.
  42 mille för en lapp med en stor lögn på, vilket svineri !!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *