Media om Försvarsmakten som drog en vals om ubåtsfoto

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 20 oktober 2014
- NewsVoice redaktion

DN-ubat-2014DN: Försvaret gav medvetet fel uppgift om positioner

Alla de tre positioner som Försvarsmakten gav för de tre observationer som offentliggjordes på en karta i söndags är ungefärliga. Och mest ungefärlig är positionsangivelsen för den bild av ett ubåtsliknande torn som sägs vara tagen i Jungfrufjärden i söndags förmiddags.

Aftonbladet: Så hånar ryska medier svenska försvaret

I Ryssland hånas och ifrågasätts nu den svenska militäroperationen. Tidningen Nezavivimaya Gazeta skriver att det är ett sätt för svenska försvaret att få högre anslag.

– Ryssland har erbjudit Sverige all tänkbar hjälp i deras fruktlösa letande, säger en källa till nyhetsbyrån RIA Novosti.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Denna påstådda “ubåtsincident” är troligtvis bara en i raden av försök att valla in det svenska folket i NATO-fållan. En simpel Pr-kampanj à 20 miljoner kronor. Försvarsmakten, som kan försvara en begränsad yta under en veckas tid, har än en gång fullgjort sin uppgift.
  Som medborgare vill jag bara säga: TACK!

 • Problemet för försvarsmakten är att en effektivisering av metoder att undersöka misstänkt intrång i kustnära områden, ofta med lågt djup, kräver helt annan teknik än tex avancerade fullstora ubåtar. Men det sistnämnda är mer attraktivt för oligarkin av rent ekonomiska skäl.
  Vill man försäkra sig om att inget kommer undan måste man snarare satsa på mängder av små massproducerade robotfarkoster med avlyssning och video med lämplig ljuskälla och kanske ytterligare sensorer. Det behövs egentligen inget mer. De lagrar data och går upp för att sända över infon.
  Sånt tekniskt knowhow är också värdefullt för civila tillämpningar. Helt klart ger det tillväxtmöjligheter i och med att många nu omöjliga tillämpningar kommer till. Tex reparation och felsökning inuti besvärliga områden snart sagt var som helst.
  De borde ha satsat stort på det redan på 1980-talet även om tekniken då hade lägre kapacitet.
  Nu pratas det tex om helikoptrar men problemet är att de hörs så väl, även om de kan bära med sig effektiva sensorer. Och det är problematiskt att gå ner med sensorer på djupet annat än punktvis.

 • Hej, jag tycker förstås det här är skitballt och följer med intresse förloppet! Det känns som att man är tillbaks till det glada åttiotalet och allt som hände då. Känns lite förvirrande eftersom de pratar om en ”underrättelseoperation”, vad nu det innebär? Enligt staben så fick man se en karta med minst tre inringade områden. Om det nu är så att folk har gjort observationer vid dessa platser så kan ”det” svårligen bestå av en ensam incident… Detta kan förstås vara desinformation. Min åsikt om den svenska militären är inte att jag tycker militären gör fel när de väljer att desinformera. Detta beror på vad militären är inblandad i för verksamhet. Handlar det om att hjälpa NSA så tycker jag de gör fel när de desinformerar, men inte när det gäller rena militära och reguljära operationer mot främmande makt. Gränsen kan förstås vara svår att dra ibland. I det här läget tycker jag det är för tidigt att dra några slutsatser. Man kan väl räkna med att även denna incident förblir i dunklet i framtiden. Det är deras jobb att desinformera och att lägga locket på – det är bra eftersom allmänheten inte ska ha kännedom om känsliga uppgifter, ty då sparkar vi oss själva i arslet. Men intressant är det och nyfikna blir vi nog alla.

  Man kan ju i alla fall konstatera att många fler av oss numera funderar extra mycket på det ryska hotet och allt vad det innebär 🙂

 • Man mår illa av att man hela tiden kränker Ryssland. Antagligen är detta spektakel styrt från mycket hög nivå, av de som äger politikerna. Vi har en extremistregering med “Miljöpartiet”, som är ett komoufluerat kommunistparti – grönt utanpå men rött inuti – och det är ett läge där mycket står på spel för Nato och big business, krigsmaterielindustrin. Det mesta av vad försvarsfolk och politiker säger är lögner, och det är en regi bakom det hela. Man skäms över att vara svensk. De har för länge sedan öppnat gränserna för att få invasion/inträngling av folk – invasionen är redan här – det är ett skämt att då ens tala om att ha ett försvar – varför ska vi ha det – när politikerna betalar för att ge upp etnisk suveränitet och integritet? En minister från “Miljöpartiet” säger att de som härifrån åker ned och slåss för islamism är frihetskämpar… hur kan karln få gå lös? Det är värre än landsförräderi. Varför burade “de” in Bergling och andra – man fattar ingenting, om man inte vänder på det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *