Rapport: USA:s myndigheter övervakar papperspost i större omfattning är tidigare känt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 oktober 2014
- NewsVoice redaktion

USSRcoverKharkovUniversity

New York Times avslöjar att amerikanska myndigheter i en oväntat hög omfattning övervakar privatpost för olika utredningsändamål utan att särskilda tillstånd utfärdats. 2013 genomfördes 50000 förfrågningar som ledde till att mottagare, avsändare och andra data dokumenterades.

Text: NewsVoice | Foto: Wikimedia Commons

Uppgifterna kommer från det amerikanska postverket som kom ut med en revisionsrapport som inte fick någon medieuppmärksamhet när rapporten blev klar i maj 2014. Igår publicerade NY Times nyheten efter att ha begärt ut rapporten genom att tillämpa offentlighetsprincipen (FOIA).

The surveillance program, officially called mail covers, is more than a century old, but is still considered a powerful investigative tool. At the request of state or federal law enforcement agencies or the Postal Inspection Service, postal workers record names, return addresses and any other information from the outside of letters and packages before they are delivered to a person’s home.

Det framkom att det amerikanska postverket tillåtit att papperspost till privatpersoner övervakats utan att särskilda skäl angivits eller tillstånd krävts. Dessutom ska övervakningen av brev utförts på ett slarvigt sätt så att spårnummer tilldelats fel personer. Handlingen att även öppna brev till övervakade personer kräver dock särskilt tillstånd, så även den övervakningsaktiviteten är därmed bekräftad.

Läs mer:  Report Reveals Wider Tracking of Mail in U.S.

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq