Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

USA sluter avtal om fortsatt militärisering i Afghanistan tom 2024 – Blir USA:s längsta krig någonsin

publicerad 1 oktober 2014
- K. Reporter

Barack Obama Photo: Associated PressUSA slöt den 30 september 2014 ett avtal om fortsatt truppnärvaro i Afghanistan. Avtalet garanterar att USA:s och NATO:s trupper kan stanna “till slutet av 2024 och därefter”. Strax efteråt slöts ett liknande avtal med NATO som tillåter alliansen från Europa att bidra till den fortsatta militära styrkan I Afghanistan.

Biden NBCNEWSAvtalet slöts trots Barack Obamas vallöfte från 2008 att trupperna skulle dras tillbaka från Afghanistan. År 2010 sa hans vice-president Joe Biden att USA ska vara helt ute ur Afghanistan år 2014 med orden: come hell or high water, by 2014.

Obama kallade tisdagen den 30 september, då avtalet slöts, en “historisk dag” för USA och Afghanistan. Avtalet tillåter amerikanska trupper att närvara i landet utan att de behöver förhålla sig till afghansk lagstiftning.

Den nya afghanska presidenten Ashraf Ghani tillträdde endast dagen innan han undertecknade avtalet med USA och NATO. Ashraf Ghani sa att Afghanistan slöt avtalet som ett oberoende land för stabilitet, goodwill, folkets välgång samt för stabilitet i regionen och i världen.

Den tidigare presidenten i Afghanistan Hamid Karzai hade under en lång tid vägrat att acceptera avtalet vilket försämrade hans relation till USA. Karzai var arg över de många civila som dödats och hans uppfattning var att kriget i Afghanistan inte alls bedrevs i hans lands intresse.

Text: K. Reporter | Foto th: Associated Press (“President Obama vows US will stay world’s top military power“), fotot förminskat och pixelerat för att skydda upphovsrätten | Foto tv: NBC NEWS


Källor

Reuters: US signs pact to keep troops in Afghanistan past 2014

The Guardian: New Afghanistan pact means America’s longest war will last until at least 2024Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq