DN: Kritik mot angrepp på ekologisk odling

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 17 november 2014
- NewsVoice redaktion
Ekologiska äpplen - Foto: Torbjörn Sassersson

Ekologisk mat äpplen Foto: Torbjörn SasserssonDN. Fyra forskare vid SLU går till hård attack mot ekologisk odling. Men andra forskare på SLU går till motattack – mot deras slutsatser. ”De gör grova och felaktiga förenklingar”, säger Maria Wivstad, föreståndare på “Centre for organic food and farming” på SLU.

De tre professorerna vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, Holger Kirchmann, Lars Bergström och Thomas Kätterer konstaterar tillsammans med den tidigare programchefen vid universitetet, Rune Andersson, att vid 40 procents lägre skörd krävs det – om 100 procent av den svenska odlingen är ekologisk – att den nuvarande åkerarealen utökas med ytterligare 1,7 miljoner hektar från nuvarande 2,6 miljoner hektar. Detta skriver de i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Resultaten kommer från deras nya bok Den ekologiska drömmen.

Text: Emma Löfgren, DN | Foto: Torbjörn Sassersson

Läs mer: Kritik mot angrepp på ekologisk odling

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice