Jim Caviezel nära dö av blixt vid inspelningen av “Passion of the Christ”

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 november 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Filmen “Passion of the Christ” från 2004 i regi av Mel Gibson med Jim Caviezel* i rollen som Jesus, anses vara en filmvärldens mest kontroversiella filmer. Inspelningarna var dessutom kryddade med märkliga fenomen som ett blixtnedslag vilket träffade Caviezel.

Text: Torbjörn Sassersson | Videokälla: Catholic Inside USA | *Caviezel uttalas kavitsel med betoning på i:et.

Flera av de som medverkade i filmen konverterade till katolicismen tex skådespelaren som spelade Judas, på grund av starka intryck från inspelningarna. Det var som om filmens hela produktion bitvis var som ett gränssnitt mellan högre makter och betalda skådespelare.

Jim Caviezel berättar med stor inlevelse i denna intervju om hur han blev svårt sjuk i Italien där piskscenerna och korsfästningen spelades in. Hans lungor fylldes med vätska på grund av lunginflammation och ena axeln slogs ur led vid flera tillfällen under de både fysiskt och psykiskt krävande scenerna.

Passion of the Christ movieposterCaviezel som själv är troende försökte helt och fullt gå in i rollen som Jesus, men inte genom att “spela” Jesus, berättar han, utan genom att överlämna sig åt Gud. Jim Caviezel skrockar om att han råkar ha samma initialer som Jesus Christ. Lunginflammationen som fyllde hans lungor med vätska och smärtorna i axel och rygg han ådrog sig efter att han oavsiktligt träffats av piskorna gjorde det paradoxalt lättare att överlämna sig själv till karaktären, som blev allt mer verklig för Caviezel.

När Mel Gibson bad de italienska skådespelarna, som inte kunde engelska, att piska Caviezel på samma sätt som man slår en baseball översattes till att slå som i cricket, vilket innebar att de tog sats när de piskade honom. Det ledde till att piskan gick runt skyddet, som inte syns från kameravinklarna, och träffade Caviezel med sådan kraft att han tappade luften. Ärret är kvar och det är 14 tum långt berättar Caviezel.

Träffades av blixten

Jim Caviezel berättar med djup vördnad hur han i den femte tagningen på kullen där korsfästningen spelades in kände en ondskefull närvaro, men han valde att se den närvaron och det allvarliga sjukdomstillståndet som en gåva. Åskmoln hängde lågt i skyn och stämningen var förtätad. Han träffades av blixten inför 250 personer och det uppstod ett ljusfenomen runt hans kropp och på bägge sidor av hans huvud. Den elektriska chocken kastade hans medvetande ut ur kroppen. Alla såg fenomenet med sina egna ögon och de kastades till marken när hela platsen skakade, berättar Caviezel. Efter inspelningarna tvingades Caviezel genomgå en hjärtoperation.

Jim Caviezel uttrycker i intervjuns andra hälft frispråkigt och fullt ut sin tro som katolik och orden är allt annat än sekulära. Det blir till en ren predikan.

Text: Torbjörn Sassersson | Denna återgivning baseras enbart på Jim Caviezels uttalanden och information från IMDB.

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *