1000-tals visslare i USA anmäler att de utsätts för repressalier

3
312

Över 8700 personer anställda och konsulter inom den amerikanska underrättelsetjänsten och försvarsmakten har sedan 11 september 2001 anmält att de utsatts för repressalier efter att de klagat på bedrägerier, övergrepp och andra problem. Mängden klagomål ökar för varje år.

När Ilana Greenstein som var stationerad i Baghdad klagade på att CIA misskötte sitt arbete gick hon den korrekta vägen och anmälde problemet enligt de rutiner som fanns föreskrivna. Istället för att dokumentera och utreda de problem som Greenstein påpekade blev hon själv utsatt för utredning. Henne dator beslagtogs och passerkort drogs in. Hon fick inte heller något beskydd av det system som ska skydda visslare.

Based on her experience in 2007, Greenstein is not surprised that many CIA employees did little to raise alarms when the nation’s premier spy agency was torturing terrorism suspects and detaining them without legal justification. She and other whistleblowers say the reason is obvious.

“No one can trust the system,” said Greenstein, now a Washington attorney. “I trusted it and I was naive.”

Text: Torbjörn Sassersson

Läs mer på McClatchy DC

”Intelligence, defense whistleblowers remain mired in broken system”

”For whistleblower vet, winning is a long-elusive quest”

About McClatchy
With its bureaus in Washington and across the globe, McClatchy’s award-winning journalists are dedicated to independently covering the news. Our reporters and editors are committed to providing readers with a brand of journalism that is verifiable, accurate and timely. McClatchyDC’s 40 journalists are part of the wider McClatchy family of news men and women who work in 14 states, 29 communities and on four continents.


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. och svensken litar på Skatteverket, FRA och Regeringen.
    Svensken tror att KTH vet allt och kan allt.
    Svensken i gemen har tyvärr aldrig haft någon hjärna som duger till att tänka självständigt med.
    Det har hen alltid lämnar åt överheten att göra.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här