1000-tals visslare i USA anmäler att de utsätts för repressalier

3

Över 8700 personer anställda och konsulter inom den amerikanska underrättelsetjänsten och försvarsmakten har sedan 11 september 2001 anmält att de utsatts för repressalier efter att de klagat på bedrägerier, övergrepp och andra problem. Mängden klagomål ökar för varje år.

När Ilana Greenstein som var stationerad i Baghdad klagade på att CIA misskötte sitt arbete gick hon den korrekta vägen och anmälde problemet enligt de rutiner som fanns föreskrivna. Istället för att dokumentera och utreda de problem som Greenstein påpekade blev hon själv utsatt för utredning. Henne dator beslagtogs och passerkort drogs in. Hon fick inte heller något beskydd av det system som ska skydda visslare.

Based on her experience in 2007, Greenstein is not surprised that many CIA employees did little to raise alarms when the nation’s premier spy agency was torturing terrorism suspects and detaining them without legal justification. She and other whistleblowers say the reason is obvious.

“No one can trust the system,” said Greenstein, now a Washington attorney. “I trusted it and I was naive.”

Text: Torbjörn Sassersson

Läs mer på McClatchy DC

“Intelligence, defense whistleblowers remain mired in broken system”

“For whistleblower vet, winning is a long-elusive quest”

About McClatchy
With its bureaus in Washington and across the globe, McClatchy’s award-winning journalists are dedicated to independently covering the news. Our reporters and editors are committed to providing readers with a brand of journalism that is verifiable, accurate and timely. McClatchyDC’s 40 journalists are part of the wider McClatchy family of news men and women who work in 14 states, 29 communities and on four continents.

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
castoropollux
Gäst
10 januari 2015 kl 22:13

Så påstås det att Muren var något slags bevis på en totalitär makt. De verkar vara samma skrot och korn..

Red
Red
Gäst
31 december 2014 kl 18:51

Voices of Liberty: Whistleblower Marine Sues Navy, Marine Corps Commandant

December 30, 2014

here’s no honorary designation in the armed forces for revealing tacit support for child sex abuse apparently. Despite being cleared by the Naval Criminal Investigative Service, Marine Corps Major Jason Brezler was booted from service for a technical mistake he himself admitted to before any questioning by his superiors.

zecharia
zecharia
Gäst
31 december 2014 kl 17:27

och svensken litar på Skatteverket, FRA och Regeringen.
Svensken tror att KTH vet allt och kan allt.
Svensken i gemen har tyvärr aldrig haft någon hjärna som duger till att tänka självständigt med.
Det har hen alltid lämnar åt överheten att göra.