Civilingenjör fick svår tinnitus och närminnesproblem av elchocksbehandlingar (ECT)

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 december 2014
- NewsVoice redaktion
ECT electric shock treatment

ECT electric shock treatmentEn civilingenjör berättar här om sina svåra skador efter ECT-behandlingar som han fick 2011. “Detta är värre än neurosedyn-skandalen på 60-talet”, säger han. Det finns ingen vårdutredning angående biverkningar från ECT, trots alla larm från patienterna som skadats av en skadlig vårdform som borde vara förbjuden, enligt offren.

Jag är Civilingenjör och har nyligen kommit tillbaks till mitt arbete efter att ha varit sjukskriven i 2 år pga mina ECT-skador som jag fick i Januari 2011. Mina skador består av svår obotlig tinnitus och närminnesproblem. Det låter fortfarande som en bisvärm i huvudet på mig, men jag har gradvis lärt mig att leva med det, men jag har mycket svårt att klara mitt arbete pga tinnitusen (koncentrationsproblem). Dessutom har jag närminnesproblem, vilket typiskt visar sig som att jag inte kommer ihåg vad jag sagt till folk.

Jag är med i en grupp på Facebook för ECT-skadade i Sverige och där såg jag att TV4 sökte kontakt med folk som skadats. Pga mitt yrke kan jag dock endast medverka anonymt om det skulle vara intressant. Min karriär skulle annars riskera att skadas.

Men jag har studerat ECT-härvan i 3 år på privat basis och jag börjar förstå hur det hela fungerar. Personligen anser jag att ECT-biverkningarna, och mörkläggningen av dem, är större än neurosedyn-skandalen på 60-talet.

Aldrig varit inlagd tidigare

Jag hade aldrig varit inlagd för psykiska problem tidigare i mitt liv, även om jag “gått i väggen” två gånger på 90-talet pga för mycket arbete. Men pga en svår separation med vårdnadstvist sov jag inte ordentligt på 3 månader och tvingades slutligen lägga in mig på psykiatriskt sjukhus. Pga bristande kompetens hos de läkare jag träffade på vårdcentralerna innan inläggningen fick jag inte utskrivet ett ordentligt sömnmedel och inte heller något antidepressivt läkemedel i korrekt dos (alldeles för låg dos).

Hade ångest pga 3 månaders sömnbrist

Vad jag förstått skall ECT användas vid djupa långvariga depressioner (med suicidrisk) efter att läkemedel provats utan framgång. Några självmordstankar hade jag definitivt inte. Jag hade ångest pga att jag inte sovit ordentligt på 3 månader.

Jag fick ECT-behandlingar direkt

Jag lades in på söndag kväll och läkaren konstaterade att jag inte fått antidepressivt medel i tillräckligt hög dos för att det skulle fungera. Jag blev rekommenderad ECT och antidepressivt medel. “Om du tar både piller och ECT samtidigt blir du fortare frisk” meddelade läkaren. Endast lättare övergående minnesproblem kunde förekomma. I mitt dåliga allmäntillstånd gjorde jag mitt livs misstag som litade på läkaren och accepterade. Redan onsdag morgon gavs första ECT-behandlingen. I mitt fall användes alltså ECT tillsammans med antidepressivt medel som förstahandsbehandling!

Fick tinnitus efter ECT och blev sjukskriven

Omedelbart efter en av behandlingarna lät det som en bisvärm i huvudet på mig, vilket gav mig en fruktansvärd ångest. Jag har sedan varit sjukskriven i 2 år pga tinnitusen innan jag 2013 kunde återvända till mitt arbete och jag har som sagt även närminnesproblem som inte går över.

Jag har hittat en del andra fall utomlands med svår svår tinnitus efter ECT men de absolut vanligaste skadorna är minnesproblem. Tinnitus får nog räknas som sällsyntare biverkning.

Finns ingen utredning angående biverkningar från ECT

Notera att för läkemedel är det noga med att alla biverkningar ska redovisas, även sällsynta. När det gäller ECT har det överhuvudtaget inte utförts någon större utredning av ev. bestående biverkningar!

Som Civilingenjör reagerar jag själv på den mycket höga spänningen och strömmen. i mitt fall 450 Volt – 0,8 Ampere. Spänningen är alltså dubbelt så hög som i ett vanligt eluttag!

Många skäms för att anmäla sina skador från ECT

Vi kan nog tacka internet och Facebook för att den här härvan börjar komma ut så smått. Att det kunnat gå så långt som det faktiskt gjort tror jag beror på att folk med psykiska problem skäms och är för svaga att anmäla, de orkar helt enkelt inte. Jag vet själv hur det var. Det var Facebook gruppens förtjänst att jag orkade anmäla till patientförsäkringen till sist. Utredning pågår men jag räknar inte med någon ersättning.

Svenska sjukhus är också toppstyrda och de flesta läkare är livrädda för sina karriärer

Socialstyrelsens insats i det hela är också intressant . De verkar inte ta tag i detta alls utan kommer bara med försiktiga påpekande. Socialstyrelsen har dock inte någon bra kontroll på de enskilda sjukhusen. Läkarna verkar köra sitt “eget race” lokalt.

Själv kom jag mirakulöst tillbaks men vågar inte gå ut offentligt pga att jag skulle riskera mitt arbete i privata sektorn. Dessutom är det skambelagt att ha tvingats söka psykiatrisk hjälp. Inget man raggar med på krogen precis…

Vansinnet med ECT måste upphöra

Vi måste få ett slut på detta vansinne med ECT i Sverige. Människor skadas svårt regelbundet utan att någon gör något. Detta är värre än neurosedynskandalen.


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq