Civilingenjör fick svår tinnitus och närminnesproblem av elchocksbehandlingar (ECT)

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 december 2014
- NewsVoice redaktion
ECT electric shock treatment

ECT electric shock treatmentEn civilingenjör berättar här om sina svåra skador efter ECT-behandlingar som han fick 2011. “Detta är värre än neurosedyn-skandalen på 60-talet”, säger han. Det finns ingen vårdutredning angående biverkningar från ECT, trots alla larm från patienterna som skadats av en skadlig vårdform som borde vara förbjuden, enligt offren.

Jag är Civilingenjör och har nyligen kommit tillbaks till mitt arbete efter att ha varit sjukskriven i 2 år pga mina ECT-skador som jag fick i Januari 2011. Mina skador består av svår obotlig tinnitus och närminnesproblem. Det låter fortfarande som en bisvärm i huvudet på mig, men jag har gradvis lärt mig att leva med det, men jag har mycket svårt att klara mitt arbete pga tinnitusen (koncentrationsproblem). Dessutom har jag närminnesproblem, vilket typiskt visar sig som att jag inte kommer ihåg vad jag sagt till folk.

Jag är med i en grupp på Facebook för ECT-skadade i Sverige och där såg jag att TV4 sökte kontakt med folk som skadats. Pga mitt yrke kan jag dock endast medverka anonymt om det skulle vara intressant. Min karriär skulle annars riskera att skadas.

Men jag har studerat ECT-härvan i 3 år på privat basis och jag börjar förstå hur det hela fungerar. Personligen anser jag att ECT-biverkningarna, och mörkläggningen av dem, är större än neurosedyn-skandalen på 60-talet.

Aldrig varit inlagd tidigare

Jag hade aldrig varit inlagd för psykiska problem tidigare i mitt liv, även om jag “gått i väggen” två gånger på 90-talet pga för mycket arbete. Men pga en svår separation med vårdnadstvist sov jag inte ordentligt på 3 månader och tvingades slutligen lägga in mig på psykiatriskt sjukhus. Pga bristande kompetens hos de läkare jag träffade på vårdcentralerna innan inläggningen fick jag inte utskrivet ett ordentligt sömnmedel och inte heller något antidepressivt läkemedel i korrekt dos (alldeles för låg dos).

Hade ångest pga 3 månaders sömnbrist

Vad jag förstått skall ECT användas vid djupa långvariga depressioner (med suicidrisk) efter att läkemedel provats utan framgång. Några självmordstankar hade jag definitivt inte. Jag hade ångest pga att jag inte sovit ordentligt på 3 månader.

Jag fick ECT-behandlingar direkt

Jag lades in på söndag kväll och läkaren konstaterade att jag inte fått antidepressivt medel i tillräckligt hög dos för att det skulle fungera. Jag blev rekommenderad ECT och antidepressivt medel. “Om du tar både piller och ECT samtidigt blir du fortare frisk” meddelade läkaren. Endast lättare övergående minnesproblem kunde förekomma. I mitt dåliga allmäntillstånd gjorde jag mitt livs misstag som litade på läkaren och accepterade. Redan onsdag morgon gavs första ECT-behandlingen. I mitt fall användes alltså ECT tillsammans med antidepressivt medel som förstahandsbehandling!

Fick tinnitus efter ECT och blev sjukskriven

Omedelbart efter en av behandlingarna lät det som en bisvärm i huvudet på mig, vilket gav mig en fruktansvärd ångest. Jag har sedan varit sjukskriven i 2 år pga tinnitusen innan jag 2013 kunde återvända till mitt arbete och jag har som sagt även närminnesproblem som inte går över.

Jag har hittat en del andra fall utomlands med svår svår tinnitus efter ECT men de absolut vanligaste skadorna är minnesproblem. Tinnitus får nog räknas som sällsyntare biverkning.

Finns ingen utredning angående biverkningar från ECT

Notera att för läkemedel är det noga med att alla biverkningar ska redovisas, även sällsynta. När det gäller ECT har det överhuvudtaget inte utförts någon större utredning av ev. bestående biverkningar!

Som Civilingenjör reagerar jag själv på den mycket höga spänningen och strömmen. i mitt fall 450 Volt – 0,8 Ampere. Spänningen är alltså dubbelt så hög som i ett vanligt eluttag!

Många skäms för att anmäla sina skador från ECT

Vi kan nog tacka internet och Facebook för att den här härvan börjar komma ut så smått. Att det kunnat gå så långt som det faktiskt gjort tror jag beror på att folk med psykiska problem skäms och är för svaga att anmäla, de orkar helt enkelt inte. Jag vet själv hur det var. Det var Facebook gruppens förtjänst att jag orkade anmäla till patientförsäkringen till sist. Utredning pågår men jag räknar inte med någon ersättning.

Svenska sjukhus är också toppstyrda och de flesta läkare är livrädda för sina karriärer

Socialstyrelsens insats i det hela är också intressant . De verkar inte ta tag i detta alls utan kommer bara med försiktiga påpekande. Socialstyrelsen har dock inte någon bra kontroll på de enskilda sjukhusen. Läkarna verkar köra sitt “eget race” lokalt.

Själv kom jag mirakulöst tillbaks men vågar inte gå ut offentligt pga att jag skulle riskera mitt arbete i privata sektorn. Dessutom är det skambelagt att ha tvingats söka psykiatrisk hjälp. Inget man raggar med på krogen precis…

Vansinnet med ECT måste upphöra

Vi måste få ett slut på detta vansinne med ECT i Sverige. Människor skadas svårt regelbundet utan att någon gör något. Detta är värre än neurosedynskandalen.Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vi är beroende av läkare så länge vi inte bryr oss om varandra.
  Börja hos dig själv, älska dig själv, dina nära om du har några, överös dem med kärlek och omtanke, ge av din tid på Jorden till de du älskar mest.
  Det finns nog ingen annan väg.
  Kram

 • Hemskt att psykiatrin får lov att fortsätta att elchocka och förstöra människor.

  Det finns många bevis mot ECT – hundratals vittnesmål från drabbade och anhöriga med skador, vetenskapliga studier etc.

  ECT har blivit ett psykiatriskt quick-fix för att få tyst på besvärliga patienter.

  Det är dags att satsa på och lyfta fram alternativa behandlingar!

  Det ju 2015 snart! Och vi lever väl i ett modernt samhälle, eller?

  Se alla vittnesmål och skador här: http://www.elchocker.se/

 • Självklart får artikelförfattaren mina sympatier, men ack så fel han har angående mediciner och dess biverkan.
  Folk tror per automatik att medicinerna övervakas väl, glöm det bara.
  Så ett ljus i mörkret är väl att han slapp antidepressiva.

  Det verkar som om ingen överser våra mediciner just nu.
  Läkemedelsverket är i princip läkemedelsföretagen.
  Socialstyrelsens råd och riktlinjer tar ingen hänsyn till att ingen övervakar våra mediciner.
  Läkaren som ska anmäla misstänkta biverkningar, gör det, fast till tillverkaren själv!
  Tillverkaren gör sedan inget, alternativt mörkar de anmälningar de fått in.
  Inte för att de är rädda för kritik i Sverige, här existerar den inte, men i utlandet kan statistik från Sverige/Norden se “seriös och pålitlig ut”.

  Vi har fortfarande en god vård i Sverige, men se för guds skull till att inte råka på felbehandling eller biverkningar, då kunde du lika gärna behandlats i 3:e världen direkt.

  Läs gärna lite anmälda biverkningar från övriga världen på länken. (Mitt namn)

  • Vi har inte alls en god vård i Sverige. Man vet inte ens vad god vård är.

   De flesta vårdtagare är flagranta exempel på vanvård av den egna kroppen genom felaktiga val de missletts att göra. När de kommer in i sjukvårdsmaskinen rättas inte en enda sak till utan vad som var dåligt från början blir ofta rena snurren.

   Äldre är de största vårdkonsumenterna. De lider av brist på alkalier, vitaminer och mineraler i allmänhet, rörelsebrist, solbrist, grönsaksbrist mm. Alla organ är impregnerade av tungmetaller från tändernas amalgamfyllningar. Kaseinet från homogeniserad mjölk sitter som smäck i kärlväggarna. Många tänder är döda och fulla av bakterier, det finns varhärdar runt tandrötterna och bakteriegifter från dessa orala infektioner drar hälsan i botten. Tarmfloran fermenterar inte maten normalt utan har förändrats av antibiotika och smärtstillande medel så den blivit gift producerande. I tarmen finns inflammerade tarmfickor med månadsgammal rutten avföring som absorberas rakt in i blodbanan.

   Vad gör läkaren? Han gör ingenting åt allt det här.

   Kan fortsätta skriva inledningsvis säkert 500 sidor, men den som inte helt förlorat förståndet begriper redan här att vården i Sverige, liksom i resten av världen, är en lukrativ fars med dödlig utgång.

   Ett sista komi-tragiskt exempel: Jag målar båten med kopparhaltig bottenfärg för koppar är giftigt, cytotoxiskt, för allt levande. Det mesta som vill växa fast på båtens botten dör. Läkaren sätter in spiral av KOPPAR i fortplantningsorganen på flickor. Sen förstår ingen varför det blir problem. Men man har forskat på koppar i flera hundra år och vet exakt hur det påverkar. Vi har alltså en “helvetets” vård i Sverige.

 • Om man någonsin fått en stöt genom att råka komma åt med t ex ett finger i eluttaget så förstår man att det naturligtvis är vansinne att köra, till och med ännu starkare ström, genom huvudet.

 • Jag tycker också att ECT skall avskaffas i Sverige, ty elchocker av hjärnan är alltid något hjärnskadliga och i oturliga fall mycket hjärnskadliga. De som tvunget vill ha ECT får ta den behandlingen utomlands, på egen bekostnad. Fanns det någon möjlighet för dig att informera dig själv om ECT innan behandlingen genom att googla? Jag tror för övrigt att sömnmediciner är bättre än att sova extremt dåligt, ty hjärnan skadas av sömnbrist.

  • Ännu bättre än sömnmedel är att ta bort det som gör att man inte sover. Eller lägga till det man behöver för att sova gott. Sällan kan en läkare bidra till detta eftersom han saknar utbildning om varför hälsoproblem uppstår.

   Ett tips högt upp på listan är: se till att du har mindre än 10 V/m (Volt per meter) i sängmiljön.
   Försäkra dej sen om att du har mindre än 30 nanowatt mikrovågor (icke-joniserande strålning) i sovrummet. Det betyder inga DECT, mobiler, wifi, digitaltv-mottagare etc i sovrummet eller hos grannen vägg i vägg…

   En annan stor orsak till dålig sömn kan vi kalla matförgiftning. Nästan all mat idag är förgiftad av tillsatser och insektsmedel. Disponerade personer kan såklart få störd sömn av allt detta.

   Listan över galna saker som orsaker mänskligt lidande är nästan outtömlig.

   • Jo, det har du helt rätt i, men i den akuta fasen medan man letar efter orsakerna till sömnsvårigheterna så är sömnmediciner bättre än andra medicinska och kirurgiska psykiatriska behandlingar.

    • Jag förstår hur du tänker. Uppfatta mej inte personligt nu, men vem “letar efter orsakerna”? Den akuta fasen övergår oftast i KRONISK fas. Jag har själv varit där.. Och ingen läkare lyfte ett finger för att hitta nån orsak. Istället skrev man rutinmässigt ur fler och fler paket sömnmedel och efter några gånger behövdes inte ens en träff med läkaren utan han förmedlade “tjacket” via telefon. På den sista träffen sa läkaren att det var bra att jag slutat idrotta så jag såg “mer normal ut”, dvs försoffad. Hade jag fortsatt idrotta hade förstås sömnen varit bättre. Men när sömnmedlen orsakat restless-legs syndrom på mej bestämde jag att hitta på nåt annat. Det är 15 år sen och tyvärr har jag fortfarande tendens till RL pga sömnmedel. God sömn fixar man på mindre än en vecka om man vet och vill, men det är viljan som saknas hos vården. De vill ha akut fas och sen kronisk fas med livslång medicinering.

 • År 2009 lovade företrädare för Socialstyrelsen direkt i Uppdrag Gransknings program om ECT-behandling att ett biverkningsregister omedelbart skulle införas för att kartlägga biverkningar och skador och att läkare och annan sjukvårdspersonal skulle bli skyldiga att rapportera in alla biverkningar och skador av ECT som man upptäckte.
  Nu har vi snart 2015 och något sådant register har ännu inte införts och det finns heller inga planer på att göra detta.
  Socialstyrelsens företrädare ljög medvetet i programmet för att undkomma en pressad situation.
  Så fortfarande finns inget biverkningsregister för ECT vilket är mycket märkligt och helt unikt inom svensk sjukvård.
  Skador och biverkningar som upptäcks efter ECT-behandlingar behöver alltså inte rapporteras och därför finns det ingen kännedom eller statistik på hur många patienter som skadas av denna behandling.
  Enda sättet att skador och biverkningar uppmärksammas är att patienterna själva gör anmälningar till de olika instanser som finns för patientskador, till exempel IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg.
  Hela denna icke-uppföljning av ECT-behandlingar är en skandal och för varje dag som går skadas allt fler människor.

 • Det är skrämmande att psykiatrin inte förstår att de är yttre händelser som skapar psykiska problem inte brister i hjärnan. Eller är det så att makten är så hisnande att man inte vill erkänna den nya forskningen? Är det därför de medvetet manipularar de sjukas hjärnor. Är de styrande för maktfullkomliga?

  Borde inte dessa övergrepp belysas i media?

 • Beklagar verkligen att du blev attackerad med 480 volt på 0,8 Ampere, vilket som du säger låter helt galet mycket. Vad din erfarenhet visar är ju att det är livsfarligt att söka sig till psykiatrisk vård. Men, den slutsats du här dragit att alldeles för låg dos antidepressivt läkemedel gavs, implicerar tyvärr att du tror att det skulle varit rätt medicin. Om man informerar sig lite om effekterna av SSR så inser man att riskerna för livslånga men, såsom kronisk stympning av känslolivet är regel snarare än undantag. I ditt fall hade sömnproblemen och övriga labila symptom mycket väl kunnat hanteras om du tagit time out från omgivningens störningar och låtit din kropps och psykes egna självläkande funktioner få tid och möjlighet att reparera skadorna. Att slå ut symptomen med Big Farmas läkemedel reparerar inga skador, det bara förvärrar dem. Du skulle strävat efter återerövrande av din beslutsfattningsförmåga genom att revitalisera din kropp och psyke på alla tänkbara sätt. Detta är ju enkelt för mig att säga och du kanske tycker det låter löjligt, men att bortförklara ECT katastrofen med uteblivna läkemedel är inte trovärdigt.

 • Det är mycket konstigt att biverkningar inte alls redovisas när det gäller ECT/Elchocksbehandlingar… Är detta verkligen förenligt med den praxis som råder..? Om man ställs inför att välja ECT, borde man få reda på alla eventuella biverkningar detta kan medföra.. Liksom är fallet med läkemedel. Alla behandlingsmetoder som utförs inom sjukvården (även inom psykiatrin) borde redovisa eventuella biverkningar. Att detta inte görs gällande ECT är en oerhörd brist. Särskilt eftersom detta får till följd att oerhört många människor kommer till skada efter ECT. Att enbart-innan ECT-behandlingen- meddela patienter att de kan få “övergående minnesproblem” är absolut inte tillräckligt. Detta är rent utav lögn. Sanningen är att många får livslånga skador efter ECT.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *