USA i förfall? Detroit slogs ut av massivt elfel – Staden delvis mörklagd

3
587

Detroits övergivna fabrikslokaler - Foto: Albert Duce Wikimedia Commons

Detroit drabbades under tisdagen av ett massivt elavbrott som lämnade en stor del av stadens viktiga funktioner i mörker. Detroits öde kan delvis vara ett exempel på fenomenet ”painted rust”, ett begrepp som lär vara myntat i Ryssland om hur USA:s infrastruktur bryter ihop – vid sidan av en ekonomisk kollaps av dollarn.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Albert Duce, Wikimedia Commons

På Twitter förmedlas information om hur stadens viktiga funktioner slagits ut, uppgifter som bekräftas av Detroits stadshemsida. Det Chernobyl-liknande fotot ovan från 2009 visar nedlagda industribyggnader i Detroit. Staden ser naturligtvis inte ut så i sin helhet, ska påpekas.

Detroit lamslaget 2 dec 2014

Detroit är den största staden i den amerikanska delstaten Michigan. Staden hade en omfattande verkstadsindustri och var centrum för den amerikanska bilindustrin, därav smeknamnet ”Motown” (Motor Town). Industrin slogs i spillror efter flera år av ekonomiska problem.

In 2010, the city had a population of 713,777, more than a 60 percent drop down from a peak population of over 1.8 million at the 1950 census, indicating a serious and long-running decline of Detroit’s economic strength. / Wikipedia

Detroit gick den 18 juli 2013 i konkurs. Det är den största konkursen i USA:s historia och den största självstyrande staden någonsin att gå i konkurs. Skuldberget uppgår till övermäktiga 120 miljarder kronor. Detroits befolkning har sjunkit till en tredjedel på 50 år beroende på brist av arbetstillfällen och därmed förlorade skatteintäkter, enligt svenska Wikipedia.

Detroitmi.gov-2dec2014

 

Relaterat

RT.com: Detroit restoring power following massive outage


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Beträffande Detroit, så är det inte osannolikt att det rör sig om en fabricerad händelse, en pilotstudie över vad som sker i ett stort samhälle när elen inte längre fungerar

    • Du har säkert rätt. Att nedsläckningen ägde rum i Detroit är ju tacknämligt då stan blev satt i konkurs för en tid sedan och majoriteten av befolkningen är arbetslösa. Inga större ekonomiska intressen skadas. Troligen studerades människors beteenden under denna händelse inför en mer storskalig cyber-attack som förväntas/planeras av US. De kan då, liksom Hitler, skylla på att ”De andra startade”.

      http://offgridsurvival.com/entirepowergrid-cyberattack/

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här